Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!
Overzicht

Geirangerfjord ook voor Noren adembenemend!

12 september 2023 door Anouk Gortzak

Blog over mijn reis naar Geirangerfjord

Laat je meevoeren naar de adembenemende Geirangerfjord, waar elke hoek een nieuw spektakel onthult. Ontdek de majestueuze watervallen, de steile bergen en kliffen die door UNESCO zijn erkend als werelderfgoed, en duik in een outdoorparadijs dat wacht op avonturiers.

Op de Geirangerfjord raak je niet uitgekeken

Deze zomer reisde ik samen met mijn vriend Maarten en onze geliefde viervoeter Scottie naar Geirangerfjord, een van mooiste maar ook de drukst bezochte plekken van Noorwegen (ook Noren zelf, toch wel gewend aan fjorden, reizen nieuwsgierig af naar deze spectaculaire bestemming). Vanuit bijna alle hoeken biedt Geirangerfjord betoverende uitzichten, prachtig gekleurde wateroppervlakken en majestueuze watervallen. Op de dag dat wij aankwamen was het een typische zomerdag in Noorwegen, dat wil zeggen: zon en wolken wisselden elkaar af. Die afwisseling zorgde voor nog meer kleurschakeringen en onverwachte vergezichten dan Geirangerfjord van zichzelf al te bieden heeft.

Steile bergen en kliffen

De Geirangerfjord staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De schoonheid van dit fjord wordt gekenmerkt door steile bergen en kliffen, omringd door helderblauw water. Komend vanuit Balestrand stond ons een indrukwekkende rit te wachten door lange tunnels, bruggen over het water en hoge bergpassen. Uiteindelijk reden we van bovenop de berg via een kronkelende weg omlaag, naar het plaatsje Geiranger (inderdaad, naar wie het fjord vernoemd is). Deze neerwaartse tocht is zowat een gebeurtenis op zichzelf; alsof je afdaalt naar een ansichtkaart.

Woeste dorpswaterval

Toen we arriveerden in Geiranger, besloten we eerst om te voet de omgeving te verkennen. Vanuit Hotel Union stuitten we direct op de woeste stromen van een waterval die naar beneden denderde. Eenmaal in het dorp aangekomen, tref je gezellige cafés en outdoor winkels.

Outdoor paradijs

De omgeving rond Geirangerleent zich uitstekend voor outdooractiviteiten. Of je nu een adrenalinekick zoekt door per rib boot over het fjord te varen of per mountainbike naar beneden scheurt vanaf de berg, er is voor ieder wat wils. Wil je de watervallen op een indringende manier bekijken, dan kun je ervoor kiezen een wandeling te maken door het ruige terrein. Houd er rekening mee dat het vaak een dag wandeling betreft waar je niet zomaar, zonder voorbereiding, aan kunt beginnen. Denk dus van tevoren goed na over wat je aan drinken, voedsel en kleren meeneemt. Ga je voor een wat minder fanatieke invulling van de dag, dan kun je per boot of kajak de “Zeven Zusters”- en de “Bruidssluier”-waterval aanschouwen.

Afgelegen bergplateau

Dalsnibba is een bergplateau dat deel uitmaakt van het Geirangerfjord-gebied. Met een hoogte van ongeveer 1.476 meter boven zeeniveau, biedt deze locatie een ongeëvenaard uitzicht op Geirangerfjord. Hoewel Dalsnibba een afgelegen locatie lijkt, is het verrassend goed bereikbaar voor bezoekers. Een bergweg leidt naar de top van de berg, waar het uitkijkplatform is gevestigd.

Door het wolkendek heen…

Deze weg, bekend als de Dalsnibba-weg (tolweg), is een feest om overheen te rijden. Hoe hoger je komt hoe indrukwekkender de omgeving wordt. Naast het uitzichtpunt kun je hier ook heel goed wandelen (voor alle niveaus) en kun je volop genieten van weelderige flora en fauna. Op het moment dat wij vanuit het hotel vertrokken hing er tussen de bergtoppen een wolkendek, maar hoe hoger we kwamen hoe lichter het werd. Uiteindelijk braken we als het ware door het wolkendek heen en stonden we in de stralende zon. Heel bijzonder om mee te maken!

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook