Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Sognefjord is een aparte vakantie waard

12 september 2023 door Anouk Gortzak

Blog over vakantie in Noorwegen

Stap binnen in de magische wereld van Balestrand, waar betoveringen van Noorwegen samenkomen aan de oevers van het majestueuze Sognefjord. Hier, omarmd door de serene schoonheid van Hotel Kviknes, ontmoet geschiedenis moeiteloos modern comfort. Verlies jezelf in het overweldigende Sognefjord, sta oog in oog met de krakende Bøyabreen-gletsjer en duik in de interactieve wonderen van het Norsk Bremuseum.

Betoverd worden in Balestrand

Er is één plek waar veel betoveringen van Noorwegen samen lijken te komen. En dat is het pittoreske dorpje Balestrand, gelegen aan de oever van het immense Sognefjord. Meest schilderachtige gebouw van Balestrand, en tevens de plek waarvandaan je al het moois het beste kunt zien, is het schitterende Hotel Kviknes, pal aan de waterkant.


Serene schoonheid

Het Kviknes Hotel heeft een lange en trotse geschiedenis die teruggaat tot 1877. Destijds werd het opgericht door de familie Kvikne. Sindsdien heeft het hotel gasten van over de hele wereld verwelkomd, waaronder kunstenaars, schrijvers en talloze beroemdheden. Allemaal werden ze  geïmponeerd door de serene schoonheid van de omgeving. Omdat Noren veel respect hebben voor het verleden heeft het hotel veel van zijn oorspronkelijke charme en karakter weten te behouden. Anno nu is het een tijdloze plek, waar geschiedenis en modern comfort samenkomen. Wanneer je in Hotel Kvikne logeert zijn er twee mogelijkheden: of je bivakkeert in het authentieke, 19-de eeuwse deel van het hotel of in het bijgebouw dat in de jaren zestig van de vorige eeuw is toegevoegd om de grote stroom natuurliefhebbers te kunnen huisvesten.


Overweldigend groot, keuzes maken

Sognefjord is het grootste en diepste fjord van Noorwegen. De inham begint vanaf de kust, vlak boven Bergen, en loopt tot aan de immense bergen van Jotunheimen National Park en de indrukwekkende Jostedalsbreen-gletsjer. Het diepste punt is 1300 meter. Bijna anderhalve kilometer vanaf het wateroppervlak naar beneden, dus! Omdat het Sognefjord zo machtig en groot is, en er onderweg zoveel machtige uitkijkpunten zijn, is het lastig om te kiezen welke richting te kiezen en wat te doen. Het liefste streep je alles af, maar door de afstanden móet je soms een keuze maken. Ook voor de Sognefjord geldt: ga goed voorbereid op pad!

Krakende gletsjer

Het hoogtepunt van ons verblijf was ongetwijfeld de betoverende Bøyabreen, een gletsjer die de kracht en grandeur van de natuur weerspiegelt. De uitgestrekte gletsjer ligt in Jotunheimen National Park en kun je op tientallen plekken bekijken. De echte avonturier kiest ervoor om al wandelend door dit ruige gebied aan de voet van de gletsjer te komen. Wanneer je een iets rustigere invulling wenst, blijf je vanuit het uitkijkpunt dit natuurwonder in volle glorie aanschouwen. Op sommige momenten hoor je het gekraak van de gletsjer als een soort donderslag tussen de bergen galmen. Kippenvelmoment! Het besef dat je als mensheid maar een klein onderdeel bent van de machtige natuur, komt heel hard binnen.

Interactief museum

Op ongeveer tien minuten van het uitzichtpunt tref je het Norsk Bremuseum, dat volledig in het teken staat van de Jostedalsbreen gletser en het gelijknamige nationale park. Het interactieve museum is geschikt voor het hele gezin en leert je alles over het klimaat. Je kunt er ook proeven met ijs doen.

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook