Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Noorwegen heeft ons hart gestolen

12 september 2023 door Anouk Gortzak

Mijn reis naar Noorwegen

Ontdek mijn avontuurlijke reis naar Noorwegen, vergezeld door onze trouwe labradoodle Scottie. Lees over de vriendelijke Noren, douanevereisten voor je hond, langzaam reizen in adembenemende landschappen, duurzaamheid in Noorwegen, en nog veel meer. Noorwegen heeft ons hart gestolen!

Met een labradoodle naar Noorwegen…
Al jaren hebben mijn vriend en ik een grote liefde voor Zweden. Voor ons is dat land extra bijzonder omdat we elkaar daar ontmoet hebben, tijdens onze studie. Elk jaar proberen we dan ook een trip naar het prachtige Zweden te plannen. Toch lonkte buurland Noorwegen al een hele tijd en dit jaar besloten we aan onze nieuwsgierigheid toe te geven. Gevolg? Samen met onze tweejarige Labradoodle Scottie besloten we een roadtrip door Noorwegen te maken. Waar de Zweden nog wel eens nors overkomen en de kat uit de boom kijken, viel het ons meteen op dat de Noren ontzettend vriendelijk zijn. Ze maken al snel een praatje met je. En als je met een labradoodle op pad bent, promoveer je al snel tot een gemakkelijk aanspreekpunt vanwege diens aaibare krullenvacht. Scottie was in alle hotels welkom. Op enkele bestemmingen stond er zelfs een bak water en een snack voor hem klaar. 


De Noorse douane & jouw hond
Wij kozen ervoor om via vrienden in Denemarken te reizen. We maakten er een korte stop alvorens de ferry te pakken van Hirsthals (Denemarken) naar Kristiansand. Een relatief korte overtocht vonden we in dit geval prettig omdat het voor onze hond de eerste keer aan boord zou zijn. Je hebt op deze overtocht twee verschillende boten, om precies te zijn: een korte, twee uur durende tocht met een catamaran of een langere tocht van vier uur met een grote boot. Honden mag je meenemen aan boord. Er is een speciale ruimte voor ze ingericht. Eenmaal aangekomen in Noorwegen ga je door de douane. Je hebt daarbij twee keuzes, namelijk “nothing to declare” en “declare”. Indien je met je trouwe viervoeter op reis gaat, moet je sowieso in de laatstgenoemde rij aansluiten. De hond aangeven doe je ter plaatse (vooraf kan niet). Belangrijk hierbij is dat je hond gechipt is, de juiste vaccinaties heeft en 24 tot 120 uur voor je Noorwegen betreedt een speciale ontworming bij een dierenarts heeft gehad. Zorg dat je al deze informatie in het paspoort van de hond hebt staan. Dan kun je probleemloos op reis!


Ruim plannen is het beste
Terwijl we door Noorwegen reisden ontdekten we dat afstanden die op de kaart niet indrukwekkend lijken in de praktijk toch behoorlijk veel tijd vergen. De kronkelende wegen en de bergen beperken je snelheid. En harder dan honderd kilometer mag je in Noorwegen bijna nergens. De positieve kant van dit ‘langzame reizen’ is dat je meer en langer geniet van de prachtige omgeving! In Noorwegen is de reis minstens zo belangrijk als de bestemming. Plan daarom een beetje aan de ruime kant: dan is het onderweg én maximaal genieten én heb je minder drang om fel op het gaspedaal te drukken.

Slow travel, heerlijk…

Bijna overal waar je komt ben je omringd door indrukwekkende natuur. Of dat nu hoog van de berg af stortende watervallen zijn, eindeloze fjorden of weer andere, betoverende landschappen. Rijden in Noorwegen is, werkelijk waar, een feest. Verveelt geen seconde! Soms doe je over tweehonderdvijftig kilometer misschien vijf uur of langer, maar daar staat tegenover dat het steeds voelt alsof je door een schitterende ansichtkaart rijdt.



Automobilist ervaart duurzaamheid en gemak
Noorwegen heeft een grote stap gezet richting een duurzamere toekomst. Het land heeft elektrisch rijden voluit omarmd. Soms weet je niet wat je ziet! Op verlaten bergpassen kom je een enorme hoeveelheid elektrische auto’s tegen. Ook de Noorse benadering van tolheffing is een toonbeeld van efficiëntie en gemak. Op de goed onderhouden wegen hoef je niet te stoppen voor traditionele tolpoorten. In plaats daarvan is er apparatuur die je kenteken scant. Daarvan krijg je achteraf een factuur gestuurd. Eventueel kun je jouw auto vooraf registreren bij EPass24, zodat je gedurende de reis al kunt inzien wat de gemaakte kosten zijn.

Vlekkeloos en cashloos met de ferry
Omdat Noorwegen een grillige kustlijn heeft, ben je vaak op de moderne, goed georganiseerde ferry’s aangewezen. Uitzonderingen daargelaten kun je zonder reservering probleemloos die ferry’s op rijden. Eenmaal aan boord wordt je kenteken gescand en komt er iemand langs voor de pin betaling. Onze volledige reis van drie weken hebben we cashloos betaald.



Slimme vervoerstechnologie
Gelet op hun architectuur, musea en vele culturele instellingen hebben Noorse steden groot respect voor geschiedenis en traditie, maar dat betekent niet dat ze achterlopen inzake moderne technologie. Integendeel. In diverse steden merkten we hoe contactloos parkeren is geïntegreerd in het dagelijks leven. In sommige gevallen kon je per app je parkeerkaartje betalen. In Stavanger en Bergen ging het nóg makkelijker: daar wordt je bij aankomst in de parkeergarage vanzelf gescand en bij uitrijden gebeurt dat opnieuw. Waarna de factuur van de geparkeerde tijd op je deurmat valt. Dit kan enkele weken/maanden in beslag nemen.

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleren
Vanwege de oogverblindende natuur die onder alle omstandigheden indrukwekkend is, beweren velen dat slecht weer niet bestaat in Noorwegen, alleen slechte kleding. We leerden snel om voorbereid te zijn op de grillige weersomstandigheden. Zelfs op de zonnigste dagen kan een plotselinge bui je verrassen. Daarom zijn waterdichte jassen en schoenen onze trouwe metgezellen geworden.



Ons hart is gestolen
Dankzij de ongeëvenaarde natuurpracht, panoramische wegen en gastvrije sfeer heeft Noorwegen ons hart gestolen. Als je door Noorwegen reist kom je bijna voortdurend ogen tekort omdat er zoveel te doen en te zien is!

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook