Bosbranden Jasper Meer info
Overzicht

​Leukste plekken voor Millennials in Noorwegen

1 oktober 2020 door Sabine van der Kolff

Leukste plekken voor Millennials in Noorwegen

Noorwegen, het land van fjorden, het noorderlicht, schitterende kusten en waanzinnige hikes. Is er een land meer fotogeniek dan Noorwegen? Wij betwijfelen het… Naast de geijkte bezienswaardigheden selecteren wij voor jou de mooiste plekken en must do’s in Noorwegen. 

Combineer kunst en natuur in en nabij Oslo. 

Overdag fietsen, skiën, suppen en eilandhoppen in de nabijgelegen regio’s Østfold en Vestfold en ’s avonds genieten van moderne restaurants en evenementen. Oslo was altijd al een must voor bezoekers van Noorwegen, maar wat velen niet weten is dat de Noorse hoofdstad zich snel ontwikkelt als een kunstzinnige plek met vele nieuwe projecten. Bekende plekken zijn onder andere het gloednieuwe Munch Museum. Een museum geweid aan Noorwegens bekendste kunstenaar Edvard Munch. Je kunt hier zijn bekendste schilderij ‘De Schreeuw’ bewonderen. Maar er is ook een uitkijkpunt over de stad op de bovenste verdieping, tentoonstellingen van nieuwe hedendaagse Noorse kunstenaars en een ruimte voor concerten en literaire lezingen. In 2021 opent het nieuwe Nationale Museum haar deuren. Dit wordt het grootste kunstmuseum van Scandinavië. 

Een nieuwe, upcoming bestemming is de culturele streek Ramme iets ten zuiden van Oslo. Hier bezoek je niet alleen kunstentoonstellingen, concerten en toneelstukken maar kun je ook  genieten van de biologische producten gemaakt in de eigen boerderij van het gebied. Maar de nieuwste bestemming voor kunstliefhebbers is Hadeland. Gelegen niet ver buiten Oslo is dit absoluut een tip. Hoogtepunt is het Kistefos Museum met een nieuw, unieke museumgebouw ‘The Twist’. Het gebouw doet dienst als een brug die halverwege ‘gedraaid’ wordt en is daarmee een architectonisch hoogstandje midden in de natuur.  Door verschillende media is dit bouwwerk uitgeroepen als een van de mooiste gebouwen van het jaar. Het gebouw doet dienst als brug, maar ook als galerij. Met een breedte van meer dan 60 meter zweeft het museum boven een rivier, welke je goed ziet door de glazen bodem van de Panorama galerij. Zowel in het museum als in de beeldentuin zijn werken van verschillende moderne,internationale kunstenaars te bewonderen, zoals van Yayoi Kusama en Marc Quinn.

Noorderlicht

Niks spreekt zo tot de verbeelding als het Noordelicht. En geef toe, dit is een van de natuurverschijnselen die waarschijnlijk iedereen die een bucketlist heeft op zijn lijst heeft staan, ook jij. Dit bijzondere natuurverschijnselen zie je ’s nachts aan de hemel wanneer het donker is. Het groene, paarse en roze licht is constant in beweging en lijkt te dansen door de hemel.
Zeker weten dat je kunt afvinken op je eigen lijst? Bezoek dan de universiteitstad Tromso. Genoemd als de hoofdstad van de Noordpool is dit dé plek in Noorwegen om het Noorderlicht te spotten. Doe dit per sneeuwscooter of vanaf de top van de berg Storsteinen (per kabelbaan te bereiken of per stenen trap van 1200 treden).  Download vooraf de app NorwayLights, deze app helpt de beste plek en tijd te bepalen om het noorderlicht te zien.

Surfen op droombestemming Lofoten

Even geen telefoon, WIFI of moderne technologie, maar alleen overgeleverd zijn aan de elementen. De kick die dit geeft wordt geroemd door de surf cultuur op de Lofotoen. De Lofoten is verre weg de meest gefotografeerde regio van Noorwegen en vol instagramwaardige plaatsen. De regio ten noorden van Noorwegen bestaat uit diverse eilanden verbonden met bruggen. De eilanden liggen tussen duizelingwekkende bergen, glinsterende baaien en de mooiste fjorden. Je vindt er fotogenieke, pittoreske vissersdorpjes en perfecte zandstranden.

Nergens ter wereld is het mogelijk om op zo een noordelijk gelegen plek te surfen. Ondanks het ijskoude water geeft het milde klimaat van de Lofoten de perfecte atmosfeer voor diverse surf hotspots. Geen tropische, warme stranden, maar ruige, koude golven omringd door besneeuwde bergtoppen en ruwe Scandinavische natuur. En bijzonder, surfen tijdens de niet ondergaande  zomernachtzon in de zomermaanden. Een absolute must voor de echte surfliefhebbers!

De beste hikes met duizelingwekkende uitkijkpunten

In Noorwegen vind je de mooiste fjorden, uitgehouwen in de IJstijd en welke nu waanzinnige uitkijkpunten biedt. Vele uitkijkpunten zijn bekende Instagram hotspots, maar je bereikt deze hotspots niet zomer, je zult een flinke intensieve inspanning moeten leveren om hier te komen. Er zijn ontzettend veel plekken om hikes te maken, onze nummer 1 tip is de regio rondom het Hardangerfjord. Hike naar de Voringfossen waterval, beklim de Munketrappene trap op de weg naar het beroemde panoramische wandelpad van Hare Majesteit Koningin Sofia, rijd langs de adembenemende uitzichten van de ‘Norwegian Scenic Route’, kajak over het derde langste fjord ter wereld, of bezoek de gletsjers in Folfefonna Nationaal Park. Skiën in je korte broek? Kan in het zomerskigebied Fonna. Dorstig geworden? In deze regio vind je de mooiste boom- en fruitgaarden met diverse ciderfabrieken. Er loopt een ciderroute door de regio met 3 boerderijstops waar je niet alleen cider, maar ook andere lokale producten als jam, appelsap en lamsvlees kunt proeven. Maar de bekendste spot aan het Hardangerfjord is toch wel het uitkijkpunt Trolltunga. Deze ‘uitgestoken trollentong’ is een wereldberoemde klif die 700 meter boven het Ringedalsvatmeer lijkt te zweven. De hike is lang en zwaar, en vergt enige voorbereiding, maar het uitzicht en de foto van jou op deze duizelingwekkende klif zijn absoluut de inspanning waard.

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook