Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Spring Skiing in West Canada

1 mei 2015 door Sjanneke Geertsma

Voor een inkoopreis en skibeurs ben ik begin april 2015 naar het westen van Canada gereisd. Ik heb een bezoek gebracht aan de skigebied van Sun Peaks en Whistler. Het was natuurlijk al begin april en het winterseizoen liep al aardig op zijn einde, maar toch heb ik kunnen genieten van een aantal prachtige afdalingen, met perfecte Spring Skiing-condities! Mijn reis begon in Vancouver. Een prachtige stad om een reis door Canada te starten, met al dat water en al die bergen. Vanaf Vancouver vloog ik door naar Kamloops, in een heel klein vliegtuigje, met van die propellers. Het voelde net als een sightseeingtour. We vlogen over de prachtige wildernis van Canada en hadden zicht op Vancouver Island. Vervolgens landden we tussen de bergen op het superkleine vliegveldje van Kamloops. Het kantoor van Doets Reizen is nog groter! Er was welgeteld één bagageband, voor niet meer dan twintig koffers. Onderweg naar Sun Peaks kwam ik een aantal herten tegen die langs de kant van de weg liepen. Wildlife kom je dus écht overal tegen in Canada.

In Sun Peaks verbleef ik in de Heartstone Lodge. Een prima accommodatie met een kitchenette en openhaard, en heerlijk centraal gelegen. Vanuit mijn raam kon ik de pistes al zien liggen. Tijdens het wintersportseizoen is heel Sun Peaks ski in/ski out, en zou ik dus zo naar mijn hotel terug kunnen skiën. Nu was het er de afgelopen dagen warm geweest en moest ik een paar minuten lopen om bij de liften te komen, alsnog geen ramp natuurlijk. We konden in ieder geval nog wel gewoon tot het dorp terugskiën. 

Wintersport - Whistler - British Columbia - Canada - Doets Reizen

Ik was in Sun Peaks op uitnodiging van het skiresort en zij hadden een compleet programma voor ons opgesteld. Een van de onderdelen was natuurlijk skiën, omdat de beste manier om meer over een gebied te leren, het zelf ervaren is. We werden ingedeeld in verschillende skigroepen. Naast deelnemers van de reis zaten er in elke groep ook mensen die in Sun Peaks wonen en werken. Superleuk, zo’n combinatie! En zo leer je het gebied ook écht kennen. Mijn groep werd vergezeld door Nancy Greene, de Olympisch kampioene die onder andere ooit is uitgeroepen tot atlete van de eeuw. Nancy is een superleuke vrouw, die wekelijks gratis skitours geeft in Sun Peaks. Ondanks haar leeftijd gaat ze maar door en door, zoveel energie! Ik vond het erg leuk om haar te ontmoeten en skitips van haar te krijgen.

Wintersport - Sun Peaks - British Columbia - Canada - Doets Reizen

Sun Peaks is een sfeervol en zeer compact dorpje. Doordat het dorp niet al te groot is en er beperkte accommodatiemogelijkheden zijn, blijft het heerlijk rustig op de pistes. In tegenstelling tot in het veel beroemdere Whistler, heb je hier in de weekenden weinig dagjesmensen. De sneeuw is in Sun Peaks werkelijk fantastisch. Door de droge lucht kun je hier genieten van prachtige, zachte poedersneeuw. Ik kan je aanraden om de lift omhoog te nemen naar het hoogste punt van het gebied, ‘On top of the World’.  Door het 360 graden uitzicht dat je hier hebt over de vele bergen en dalen om je heen, voelt het echt of je over de hele wereld uit kunt kijken! Ook leuk is Mount Morrisey. Dit gedeelte van Sun Peaks vond ik zelf vrij uitdagend, omdat de pistes hier een stuk smaller zijn en er bij de ontwikkeling van dit gebied veel bomen zijn blijven staan, soms zelfs midden op de piste. Wanneer je hier in het midden van de winter komt, kun je hier dan ook heel goed aan tree skiing doen.

Wintersport - Sun Peaks - British Columbia - Canada - Doets Reizen

Whistler is een skiresort van een heel ander kaliber. Dit resort is supergroot en is daarom ook een stuk drukker. Maar toch was ik op vaak momenten alleen op de pistes. Aan de voet van de gondel worden vele evenementen georganiseerd en je kunt je in Whistler tot in de late uurtjes vermaken in bars en discotheken. Het dorp, The Village, is gemaakt om uren rond te wandelen en je lekker te laten ‘verdwalen’. In het dorp was het voorjaar in april al echt losgebroken. Een totaal andere wereld dan bovenop de bergen. Door de hoge temperaturen was het helaas niet meer mogelijk om vanaf het middenstation terug naar het dorp te skiën, maar desondanks bleef er boven in het gebied nog enorm veel ruimte over om te genieten van vers gevallen sneeuw. De pistes in Whistler - en met name die van Blackcomb Mountain - vond ik uitdagender dan de pistes in Sun Peaks. In Whistler heb ik ook genoten tijdens een tocht per snowmobile. Zo leuk om de bergen op een andere manier te ontdekken dan op de lange latten. Je ziet de natuur weer op een hele andere manier en je voelt je superstoer met zo’n machine! Het was in het begin een beetje wennen, ik leek wel een bestuurder met te veel drank op, maar oefening baart kunst en al snel had ik de snowmobile onder controle.

Wintersport - Sneeuwscooter - Whistler - British Columbia - Canada - Doets Reizen

Dagelijks worden er zowel in Whistler als in Sun Peaks skitours georganiseerd waar je gratis aan deel kunt nemen. De skihosts vertellen je precies welke piste je wanneer moet nemen in verband met de stand van de zon en sneeuwkwaliteit. Zo kun je optimaal genieten van het skiën!

Deze reis was niet alleen bijzonder vanwege de twee compleet verschillende skigebieden die ik heb bezocht, maar ook de dagen waarop ik van de ene naar de andere plaats reisde zijn mij zeker bijgebleven. De routes die je hier rijdt zijn echt supermooi. Bij elke bocht die de bus maakte was ik weer verpletterd door het uitzicht. Wauw! Ik heb onder andere de Duffy Lake Road en de Sea to Sky Highway gereden. Allebei zeer bezienswaardige routes, die bij een bezoek aan het westen van  Canada niet op het programma mogen ontbreken. Waar je in Sun Peaks een droog klimaat hebt met veel dennebomen, zie je in Whistler en omgeving veel regenwoud.  Onderweg kom je langs prachtige meren, bossen, diepe kliffen en hoge bergen.

Wintersport - Whistler - British Columbia - Canada - Doets Reizen

Tijdens de reis heb ik ook vele accommodaties bekeken. Eén die er voor mij echt uit sprong, is de Nita Lake Lodge, die aan het Nita Lake en op loopafstand van Whistler Creekside ligt. Zoveel rust en ruimte! Deze lodge is echt helemaal wat je verwacht bij een lodge in Canada.

Ik kijk terug op een hele mooie reis door een prachtig gebied. Ik weet het zeker: ik ben besmet met het Canada-virus en ga zéker nog een keer terug om meer van dit geweldige land te bekijken! 

Bekijk hier onze wintersport reizen naar Canada

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook