Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Albuquerque is een zeer diverse stad en wordt door de rivier de Rio Grande in tweeën gedeeld. De architectuur varieert van Spaanse koloniale huizen en simpele rijtjeshuizen tot hypermoderne gebouwen. De stad is onder te verdelen in verschillende wijken, waaronder Old Town en Downtown, met elk een geheel eigen karakter. Deze stad van bovenaf bekijken? Ga mee in een heteluchtballon of pak de Sandia Peak Tramway.

Geschiedenis van Albuquerque

De stad werd in 1706 gesticht, maar werd pas een stad met allure toen het in 1880 aansluiting kreeg op de spoorlijn. Daarna ontstond in de 19e en de 20e eeuw een voortdurende groei die ook werd versneld doordat Route 66 dwars door de stad liep en nu nog steeds loopt. De oude Route 66 heet nu alleen Central Avenue.

Verschillende wijken in Albuquerque

De wijken van Albuquerque zijn als divers als de stad zelf. Zo vind je er allerlei architectuur: van Spaanse koloniale huizen en rijtjeshuizen tot landhuizen en moderne flatgebouwen. De meest bekende en meest toeristische gedeeltes van Albuquerque zijn Downtown en Old Town. Andere wijken in Albuquerque zijn Historic Nob Hill, Uptown, East Side, Midtown, North Valley, Westside en Barelas.

Musea in Albuqurque

De San Felipe de Neri Church uit 1706 is een van de meest markante gebouwen van de stad. Verder zijn er diverse mooie musea in Albuquerque, zoals het Indian Pueblo Cultural Center, National Hispanic Cultural Center, Anderson-Abruzzo Albuquerque International Balloon Museum, New Mexico Museum of Nuclear Science & History, Explora, American International Rattlesnake Museum, Maxwell Museum of Anthropology, Meteorites Museum, Holocaust & Intolerance Museum of New Mexico, Turquoise Museum, Museum of Archealogy & Biblical History, Tinkertown Museum en Unser Racing Museum.

Albuquerque Museum of Art & History

Het Albuquerque Museum of Art & History, heeft regelmatig wisselende tentoonstellingen over de kunst en geschiedenis van Albuquerque en omgeving.

New Mexico Museum of Natural Hsitory and Science

Het New Mexico Museum of Natural History and Science is een uniek museum waar een interactieve wandeling door de natuurlijke geschiedenis van het zuidwesten wordt gemaakt, inclusief dinosaurussen en vulkaanuitbarstingen.

Bezienswaardigheden in Albuquerque

KiMo Theater

Voor liefhebbers van bijzondere architectuur is het KiMo Theater uit 1927 interessant; het is gebouwd in een soort pueblo/adobe/art deco stijl.

Universtity of New Mexico

Downtown ligt ook de University of New Mexico (UNM), met ruim 25.000 studenten New Mexico’s belangrijkste universiteit. Het heeft een mooie campus met een aantal interessante musea. Er is ook een Visitor Information Center op de campus.

Heteluchtballon tour boven Albuquerque

Een van de leukste attracties van Albuquerque zijn vluchten met heteluchtballonnen. Er zijn vele bedrijfjes die vluchten aanbieden over de stad en de vallei van de Rio Grande. In oktober is jaarlijks een spectaculair negendaags evenement; het Albuquerque International Balloon Fiesta. Dit begon ooit in 1973 met 73 ballonnen; tegenwoordig doen er tegen de duizend ballonnen mee.

Sandia Peak Tramway

Maar je hebt niet alleen vanuit een heteluchtballon een prachtig uitzicht over de stad en vallei, je kunt ook een tocht maken met de Sandia Peak Tramway. Er wordt gezegd dat deze kabelbaan met 4,5 kilometer de langste ter wereld is. De tramway brengt de passagiers in 18 minuten 1.200 meter hoger en vertrekt vanaf de voet van het gebergte. Als je eenmaal de 3163 meter hoge bergtop bereikt hebt, heb je een adembenemend uitzicht over Albuquerque en omgeving. Met de auto kun je trouwens ook naar boven via de Sandia Crest National Scenic Byway, een “zijweg” van de Turquoise Trail.

ABQ BioPark

Ten westen van Old Town, aan de Rio Grande, ligt het ABQ BioPark, een mooi themapark met dierentuin, botanische tuin en een groot aquarium.

Petroglyph National Monument

Net ten westen van de stad ligt het Petroglyph National Monument waar circa 15.000 heilige rotstekeningen te zien zijn in een schitterende wandelomgeving.

Overige bezienswaardigheden in Albuquerque

Reizen naar Albuquerque

Logo Doets Reizen Amerika

Albuquerque