Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Oog in oog staan met een verdwaalde eland, bovenop een berg worstjes grillen en het noorderlicht door de lucht zien dansen. Het kan allemaal in Fins Lapland, de grootste regio van Finland. Je vindt hier uitgestrekte vlaktes met knalblauwe meren, die in de winter stijf bevroren zijn, bedekt met een dik pak sneeuw. De ideale omstandigheden voor unieke winteractiviteiten, zoals een safari met husky’s of een tocht met sneeuwscooters. Maar ook in de zomer is Fins Lapland de ideale bestemming voor een actieve vakantie.

Eén met de natuur

De grote trekpleister van Fins Lapland is de geweldige, ongerepte natuur in de regio. In de zomermaanden kun je hier geweldig wandelen, bijvoorbeeld over de twaalf kilometer lange Kleine Berenroute in Oulanka National Park. Dit park is zo’n 270 vierkante kilometer groot en wordt ver van de gebaande paden bewoond door allerlei bedreigde diersoorten, zoals lynxen, beren, elanden en veelvraten. Weidse uitzichten, steile kliffen, kobaltblauwe stroomversnellingen, houten hangbruggen. Je komt het hier allemaal tegen, waardoor je het gevoel hebt dat je even helemaal één bent met de natuur.

Maak kennis met de inheemse bevolking

Fins Lapland is behalve een walhalla voor natuurliefhebbers ook de streek die van oudsher bewoond werd door de Sami, de inheemse bevolking van Lapland. Hoewel Lapland inmiddels is verdeeld over vier landen, vormt dit nomadische volk nog altijd een hechte eenheid, met een eigen taal en cultuur. In Fins Lapland wonen 5.000 Sami met hun 200.000 rendieren. Je kunt van dichtbij genieten van hun gastvrijheid en bekijken hoe zij sieraden maken van de geweien van rendieren en kleding van hun huiden. Je kunt de Sami in de winter bezoeken per sneeuwscooter, in de zomer kom je er met de auto of lopend.

Van relatief warm naar ijs- en ijskoud

In Fins Lapland gaat de zon in de zomermaanden niet onder, waardoor het 24 uur per dag licht is. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 18 graden Celsius. In de winter ligt de temperatuur vaak ver onder het vriespunt, met soms wel -20 graden Celsius. In december wordt het bijna niet licht, vanaf januari is er wat meer zon. Sneeuw ligt er vanaf eind november tot en met april.


Reis naar Fins Lapland

Logo Doets Reizen Finland

Fins Lapland