Bosbranden Jasper Meer info

Zo’n driehonderd kilometer boven de poolcirkel ligt een plaatsje zo knus dat het rechtstreeks uit een sprookjesboek lijkt te komen. Dat zit ‘m in de ruige wildernis die de plek omgeeft, en de kenmerkende rode huisjes. Maar wis ook het welkomstcomité niet uit, dat bestaat uit de meest enthousiaste sledehonden die je ooit hebt ontmoet. En zeg eerlijk, heb je ooit eerder een kerktoren gezien die is gebouwd in de vorm van een skischans? Welkom in Ivalo, de plek waar niets te gek is, en jouw persoonlijke toegangspoort tot winterse en zomerse avonturen.

Poedel in een van de grootste meren van Europa

Ivalo ligt in het noorden van Finland, in de regio Lapland. Er wonen zo’n vierduizend mensen, dus het is bepaald geen metropool, eerder een oase van rust in een weelderig, ongerept landschap. Het plaatsje ligt aan de helderblauwe Ivalorivier, waar het in de zomer prettig poedelen, varen en kanoën is. Ongeveer twintig kilometer verderop vind je het Inarimeer, een van de grootste meren van Europa. De grote watervlakte is bezaaid met duizenden eilandjes en zit vol met forel. Spring in een kajak, haal je hengel tevoorschijn of geniet vanaf de oever van het prachtige uitzicht.

Vergeet ’s avonds niet om naar de hemel te kijken

Van een waterparadijs transformeert Ivalo in de winter naar een walhalla voor wintersporters. In een betoverend landschap dat bedekt is met een dik pak sneeuw, liggen de uitdagingen hier voor het oprapen. Wat dacht je van een sneeuwscootersafari over uitgestrekte vlaktes en langs torenhoge naaldbomen? Of een sledetocht waarbij je wordt voortgetrokken door husky’s? Snowboarden en skiën kun je hier ook als de beste, op een van de vijftien pistes in het nabijgelegen skigebied Saariselka bijvoorbeeld. En vergeet ’s avonds niet om naar de hemel te kijken, want grote kans dat je het noorderlicht spot!

Haal je dikke winterjas uit de kast

In Ivalo gaat de zon in de zomermaanden niet onder, waardoor het 24 uur per dag licht is. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 18 graden Celsius. In de winter ligt de temperatuur vaak ver onder het vriespunt, met soms wel -20 graden Celsius. In december wordt het bijna niet licht, vanaf januari is er wat meer zon. Sneeuw ligt er vanaf eind november tot en met april.

Doets Reizen advies

Wij hebben op dit moment op onze website geen reizen die naar Ivalo gaan.

Neem contact met ons op voor meer reismogelijkheden of een volledig op maat gemaakte reis.

Logo Doets Reizen Finland

Ivalo