Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Er gaan dagen voorbij dat niemand in de regeringspaleizen in Parijs aan Frans Baskenland denkt. En misschien is dat nou nét de charme van deze streek. Hier is de ratrace heel ver weg, vieren de trotse Basken graag hun lokale taal en cultuur en wappert in elk dorp, als het even kan, de Baskische vlag. Maar niet alles is hier gemoedelijk! Vraag dat maar aan de Tour-renners, die hier, in de uitlopers van de Pyreneeën en onder een zinderende zon, zo vaak naar adem hebben gehapt. Baskenland mag dan vriendelijk en gastvrij zijn, de bergen zijn er hard en onverbiddelijk.

Stranden en surfers in Biarritz

Met afstand de bekendste plaats in Frans Baskenland is Biarritz (je vindt ook een beschrijving onder het deelgebied Nouvelle Aquitaine). Dit illustere kuststadje is een plek waar onthaasten vanzelf op je agenda komt te staan, als je neerstrijkt op één van de stranden of op een terras. Behalve van de pracht van het historische centrum kun je er genieten van de jachthaven, de gastronomische kwaliteit van de (vele hippe) restaurants, de fantastische stranden en de gemoedelijke sfeer onder surfers. Speciale vermelding verdient de Côtes des Basques, een rustig strand iets buiten Biarritz; ideaal voor een perfect dagje zwemmen en zonnebaden.

Woeste mountainbikers

Eén van de hoogtepunten van Frans Baskenland is het prachtige bergmeer Lac d’Artouste, bij het plaatsje Laruns. Te midden van de steile bergen en rotsen vinden jonge mountainbikers het leuk allerlei spectaculaire manoeuvres uit te voeren. Je kunt zelf kiezen op welke manier je naar het fantastische bergmeer wilt gaan. Op de eerste plaats is er de benenwagen, maar verder zijn er een bijzondere kabelbaan en een misschien nóg bijzonderder treintje beschikbaar, de zogenoemde train d’Artouste. Waar anders kan je op 2000 meter hoogte in een treinstel stappen en boemelend over smalspoor door het indrukwekkende berglandschap schrijden? Voor het nemen van de kabelbaan pleit dat je dan het beste uitzicht heb op de mountainbikers.  

Maak kennis met Pelota

Net zoals onze Friezen al eeuwenlang hun eigen balspel hebben (kaatsen), vermaken ook de Basken zich met een nogal eigenzinnig tijdverdrijf: Pelota. We zullen je de spelregels besparen, maar zeker is dat een massieve bal met de blote hand of een houten bat keihard tegen een muur wordt gegooid dan wel geslagen. In elk dorp in Frans Baskenland is een speciale ruimte waar je Pelota kunt spelen. En als je de Basken vriendelijk aankijkt, zijn ze misschien zelfs bereid zich over te geven aan een korte demonstratiewedstrijd. 

Pepertjes en chocola!

Een lokale lekkernij die in Frans Baskenland wortel heeft geschoten zijn de rode pepertjes, ofwel de Piment l’Espelette, vernoemd naar het Baskische plaatsje Espelette. De oogst van deze pepertjes begint in september, waarna de pepertjes in lange slierten en vaak begeleid door feestgedruis aan gevels worden gehangen – om te drogen. Iets minder bekend dan de rode pepertjes, maar minstens zo lekker, is de chocola uit Bayonne. Onder invloed van joden heeft zich een rijke traditie van uitmuntende chocolatiers in deze kustplaats gevestigd en is er zelfs een heuse Academie gewijd aan dit ambacht, met de nadruk op bittere en donkere chocola.

Eigen taal, eigen moraal

In Frankrijk speelt de ‘Baskische kwestie’ allang niet meer en is er vrede gesloten met de centrale regering in Parijs. Maar dat wil niet zeggen dat de Baskische taal zonder slag of stoot wordt opgegeven. Integendeel. Deze voor ons merkwaardige taal kun je op allerlei plekken in Frans Baskenland beluisteren. En niet alleen hun taal is afwijkend. Door heel Baskenland (dus ook in Spanje) is er sprake van een gezamenlijkheidscultuur die wij al bijna niet meer kennen. Dat wil zeggen: Basken zijn onderling erg solidair en verbonden. Vaak zijn Baskische bedrijven dan ook georganiseerd als coöperaties, die minder afhankelijk zijn van economische pieken en recessies dan andere bedrijven.

Wat zijn hoogtepunten van Frans Baskenland?

De voornaamste reden om naar Frans Baskenland te gaan is de pure nieuwsgierigheid naar een kleine, eigenwijze, trotse cultuur die manmoedig stand houdt. Maar natuurlijk lopen we de hoogtepunten van dit gebied even voor je langs.

  • Biarritz en Bayonne (de twee kustplaatsen die ook buiten Frans Baskenland naam en faam genieten)
  • De uitgestrekte bossen van Les Landes (bijna nergens vind je zo’n enorm, aaneengesloten bosgebied; aangelegd in de 19e eeuw om de regionale economie via hout- en papieropbrengsten en de winning van hars te stimuleren; nu voornamelijk plantagebos met zeedennen)
  • De tandradbaan bij het plaatsje Sare (prachtige, ouderwetse wagonnetjes rijden je in een aangenaam tempo door het adembenemende berglandschap)
  • Gorges d’Holzarté en Gorges de Kakuetta (twee kloven met schitterende bergtoppen en even schitterende wandelingen)
  • De grot van Sare (fascinerende tocht terug in de tijd, begeleid door een bijzondere licht- en geluidshow, inclusief geheimzinnige smokkelroute)
  • De talloze Baskische lekkernijen (rode pepertjes en chocola hebben we al genoemd, maar vergeet niet de Irouléguy, een heerlijke wijn, en ook niet de Ossau-Iraty die behoort tot de beste Franse kazen)

Bestemming in Frans Baskenland

Reis naar Frans Baskenland

Logo Doets Reizen Frankrijk

Frans Baskenland