Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

De immense regio Nouvelle Aquitaine bestrijkt een flink deel van zuidwest Frankrijk. Daarom is het gebied niet zomaar in een handomdraai te typeren, want de stranden zijn spectaculair én de kastelen zijn machtig én de wijngaarden zijn adembenemend én de rivieren zijn romantisch én Bordeaux is een unieke belevenis. Al dat fraais bevindt zich in het gebied Nouvelle Aquitaine, dat in 2015 ontstond uit een administratieve samenvoeging.

Bruinen in Biarritz

Eén van de vele pleisterplaatsen in de Aquitaine is het illustere kuststadje Biarritz, een plek waar onthaasten vanzelf op je agenda komt te staan als je neerstrijkt op een terras. Behalve van de pracht van het historische centrum kun je er genieten van de jachthaven, de gastronomische kwaliteit van de (vele hippe) restaurants, de fantastische stranden en de gemoedelijke sfeer van deze bij surfers populaire bestemming. Speciale vermelding verdient de Côtes des Basques, een rustig strand iets buiten Biarritz; ideaal voor een perfect dagje zwemmen en zonnebaden. 

Prehistorische grotten in de Dordogne

In een heel ander van de Aquitaine, een flink eind bij het zuidelijke Biarritz vandaan, ligt één van de prachtigste streken van Frankrijk: de Dordogne. Al tientallen jaren een paradijselijk gebied, waar reizigers genieten van rustieke dorpjes, sprookjesachtige kastelen en schilderachtige wijngaarden tegen de achtergrond van de kronkelende rivier de Dordogne. Je vindt er onder meer La Roque Saint-Christophe; spectaculaire rotswanden en grotten die zo’n 55.000 jaar geleden onderdak boden aan holbewoners. Veel later, een paar eeuwen terug, probeerden mensen er huizen te bouwen. Spectaculair uitstapje! 

Onontdekt, zelfs in Frankrijk…

Het departement Lot-et-Garonne kent slechts een bescheiden reputatie, maar wie het lef heeft grote namen te negeren en stadjes als Agen, Monflanquin en Villeréal te bezoeken, gaat zeker van deze prachtige streek houden. Dit is het Frankrijk waar je heerlijk tot rust komt. En waar de menselijke maat nog toonaangevend is. Kastelen als Château de Bonaguil en Château de Gavaudun zijn verborgen parels, waar je de primitieve strijdwijze van enkele eeuwen terug, met dikke muren en strategische kantelen, nog kunt ruiken. 

Beleef het in Bordeaux

Bordeaux is het onomstreden centrum van de regio Aquitaine. Nergens gaan grote pleinen, een ontwikkelde terrascultuur en het proeven van wijn zo’n natuurlijke combinatie aan als in Bordeaux. Deze stad is gemaakt om tot zonsondergang aan voortreffelijke wijn te nippen. En te genieten van het veelzijdige leven op straat. Place de la Bourse en Esplanade des Quinconces zijn twee van de meest grandioze pleinen, waarbij vooral het waterbassin (Place de la Bourse) en de kunstzinnige beeldhouwwerken (Esplanade Quinconces) in het oog springen. 

Wat zijn hoogtepunten van Nouvelle Aquitaine?

Het zuidwestelijke deel van Frankrijk is een veelzijdige optocht van prachtige attracties, of het nu (surf)stranden, kastelen, wijngaarden of romantische dorpjes zijn. We maken hier een selectie voor je. 

  •  Dune du Pilat (hoogste duin van Europa, een reusachtige bult; zet je maar schrap als je er bovenop wilt klimmen)
  •  het stadje Montmorillon (wereldwijd bekend als de ‘City of Writing’, hetgeen tot uitdrukking komt in de vele boekwinkels en de aandacht voor schrijven en schrijfcultuur in diverse musea)
  • Grande Plage (breed strand bij St. Jean de Luz, blinkt uit in weldadig, zacht zand en schitterend gelegen aan lange promenade) 
  • Futuroscope (een indrukwekkend vormgegeven museum waar je de laatste 3D technieken en robots spectaculair gepresenteerd krijgt; perfect gezinsuitje, wel van tevoren kaartjes kopen) 
  • Oradour-sur-Glane (dorpje dat sinds 1944 ‘onaangeraakt’ is gebleven en waar de gruweldaden van de nazi’s, waaronder vele executies, nog voelbaar zijn; ondanks de horror een fascinerende ervaring) 
  • Grand Theâtre (groot en overweldigend theatergebouw aan de Place de la Comédie in Bordeaux, ook van binnen is het adembenemend met onder meer blauw en goud geschilderde plafonds) 
  • Musée des Vins en La Cité du Vin (twee geheel aan wijn gewijde musea in Bordeaux, waarbij het Musée klein, knus en lokaal is en La Cité het moet hebben van groots opgezette tentoonstellingen en interactiviteit) 

Reizen naar Nouvelle Aquitaine

Logo Doets Reizen Frankrijk

Nouvelle Aquitaine