De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

Met vele lavavelden, kratermeren, geothermische velden, tufstenen, mos en vulkanen is Reykjanes Unesco Global Geopark een absolute aanrader. Het is IJsland in het klein en zeer gunstig gelegen tussen Keflavik Airport en Reykjavik.

Reykjanes Geopark in IJsland

Gelegen op het schiereiland Reykjanes en thuishaven van de luchthaven Keflavik, de Blue Lagoon en het vissersdorpje Grindavik. Reykjanes Geopark is een miniatuurversie van IJsland. Je treft er onder andere uitgestrekte lavavelden, mosvlaktes, vulkanen, geisers, rotskusten en zwarte stranden tegen. Er zijn tal van wandelingen te maken die je langs prachtige plekken en uitzichtpunten brengen. Daarnaast is het mogelijk het vanuit de lucht te bewonderen via een heli-vlucht of per stoere Quad-excursie. 

Reykjanes wordt sinds 1975 beschermd en is nu in de voorbereiding om te worden erkend als één van de ongeveer 85 UNESCO Geoparken in de wereld, waar de bijzondere geologie en de cultuur van dit gebied zichtbaarder en toegankelijker wordt gemaakt. Rondom zijn grote vulkanen welke lavastromen als de Afstapahraun hebben gevormd. Aan de andere kant van de weg nr. 42 bij Krýsuvík is in een explosiekrater met een schilderachtig groen meertje: Grænavatn, gekleurd door thermische algen. Een laatste aan te bevelen stop in Reykjanes is het meer Kleifarvatn, een 9.1 km² groot en 97 meter diep meer, omzoomd door brede zwarte zandbanken. Kleifarvatn ligt precies op de splijtzone van de Midden Atlantische Rug die duizenden kilometers over de zeebodem loopt en in Reykjanes aan land komt. Na een aardbeving in het jaar 2000 liep het meer gedeeltelijk leeg, waarschijnlijk door een spleet op de bodem, en verloor en ongeveer 20% van z’n oppervlakte. De detective schrijver Arnaldur Indriðason verwerkte dit thema in zijn boek ‘Kleifarvatn’. Intussen is het meer weer even groot als voordien, waarschijnlijk is de spleet door slib verstopt geraakt. Volgens de legende huist er een wormachtig monster ter grootte van een walvis in het meer.


Onze topbestemmingen in de buurt van Reykjanes Geopark

Reizen in de buurt van Reykjanes Geopark

Logo Doets Reizen IJsland

Reykjanes Geopark