De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

IJsland

Lava Tunnel IJsland

14 Actueel reisaanbod

Een IJslandse Lava-tunnel, op nog geen 30 minuten rijden van Reykjavik. Tijdens deze excursie wandel je onder begeleiding van een gids de tunnel in. Deze tunnel is ontstaan tijdens de Leitahraun-uitbarsting, die ongeveer 5200 jaar geleden ten oosten van het Bláfjöll-gebergte plaatsvond.

Een IJslandse Lava-tunnel, op nog geen 30 minuten rijden van Reykjavik. 

Verken de prachtige lavatunnel Raufarhólshellir, een van de langste en bekendste lavatunnels van IJsland. Het ligt op slechts 30 minuten van Reykjavík en is het hele jaar door goed bereikbaar. Een reis naar Raufarhólshellir is een unieke ervaring en een geweldige kans om het resultaat van een vulkaanuitbarsting te zien. Tijdens deze excursie wandel je onder begeleiding van een gids de tunnel in. Deze tunnel is ontstaan tijdens de Leitahraun-uitbarsting, die ongeveer 5200 jaar geleden ten oosten van het Bláfjöll-gebergte plaatsvond. Hoewel de tunnel het hele jaar te bezoeken is, zorgt de winter voor een nóg specialer schouwspel. Elke winter worden er namelijk spectaculaire ijssculpturen gevormd in de ingang van de grot, waardoor de ervaring van een bezoek aan de lavatunnel nog adembenemender wordt.

  • 1, 4 KM lang
  • 10 - 30 meter breed
  • Geschikt voor jong en oud
  • Toegankelijk, geen kleine of donkere ruimtes. 

De totale lengte van de tunnel is een indrukwekkende 1360 meter waarvan je als bezoeker zonder al te veel moeite de eerste 900 meter kunt bezoeken. De tunnel is tot 30 meter breed met een doorvaarthoogte tot 10 m hoog, waardoor het een van de meest uitgestrekte lavatunnels in IJsland is. Bij de ingang van de tunnel is het plafond uitgespaard waardoor er drie prachtige lichtkolommen in de tunnel zijn ontstaan. Aan het einde van Raufarhólshellir vertakt de tunnel zich in drie kleinere tunnels waar prachtige lava valt en formaties duidelijk zichtbaar zijn.

Raufarhólshellir is een lavabuis die is gevormd tijdens de uitbarsting van Leitahraun en is een van de langste grotten van IJsland. Lavabuizen zijn een natuurlijke buis die gevormd wordt wanneer een actieve laagviskeuze lavastroom een continue en harde korst ontwikkelt, die dikker wordt en een dak vormt boven de nog steeds stromende lavastroom. Tot de vorige eeuw zat de tunnel vol met stalactieten, maar in de jaren vijftig van de vorige eeuw begonnen steeds meer mensen de tunnel te bezoeken, waardoor de stalactieten begonnen te verdwijnen. Een tocht door Raufarhólshellir is een unieke kans om de indrukwekkende krachten van de natuur die uit het centrum van de aarde ontstaan van dichtbij te bekijken en een rondleiding door de wondere wereld die zich net onder de oppervlakte bevindt.

Lava-tunnelrondleiding - Het hele jaar door geopend. 

De standaardtour geeft toegang tot de bijzondere lavatunnel. Het is een relatief eenvoudige manier om de grot te bezoeken. Er is een loopbrug gebouwd en de indrukwekkende verlichting in dit deel van de tunnel benadrukt de veranderende kleuren en toont duidelijk de krachtige vulkanische activiteit die de tunnel heeft gevormd. Deze tours is geschikt voor jong én oud. 

Onze topbestemmingen in de buurt van Lava Tunnel IJsland

Reizen in de buurt van Lava Tunnel IJsland

Logo Doets Reizen IJsland

Lava Tunnel IJsland