Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Als je het hebt over next-level natuurgebieden, dan scoort het Zweedse Värmland bijzonder hoog. Meer dan driekwart van deze groene provincie bestaat uit dichtbegroeide bossen, de weelderige heuvellandschappen zijn eindeloos en er zijn meer dan tienduizend spiegelgladde meren, waaronder de grootste van West-Europa: het fotogenieke Vänern.

Trek je wandelschoenen aan en gáán

Hiken is hét ding in Värmland. Net als op veel andere plekken in Zweden zijn er overal goed onderhouden, duidelijk aangegeven wandelroutes, die je langs de mooiste plekjes leiden. Aanraders zijn de Järnsleden bij Kristinehamn, de Jäveröleden bij Karlstad en Sundsbergleden bij Sunne. In het heuvelachtige Glaskogen National Park, net buiten Arvika, vind je maar liefst driehonderd kilometer aan paden. Onderweg zijn er pittoreske picknickplaatsen waar je kunt genieten van het uitzicht en bijkomen van de inspanningen.

Stap in je eigen avontuurlijke jongensboek

Genoeg gelopen? Huur een fiets en pak vanaf het gezellige Karlstad de mooi geasfalteerde Klarälvsbaan (90 km), een unieke en bosrijke route over een voormalige treinrails. Een heel andere manier van jezelf voortbewegen, maar net zo leuk is vlotvaren of kajakken op de kronkelende rivier de Klarälven. Heb je zin in cultuur, dan mag een bezoek aan het prachtig bewaard gebleven geboortehuis van Selma Lagerlöf niet ontbreken. Haar naam zegt je misschien niets, maar ze is de bedenkster van kinderboek-icoon Nils Holgersson én de eerste vrouwelijke winnares van de Nobelprijs voor de Literatuur in 1909.

Voor elke weerliefhebber is er wat wils

Värmland ligt in het midden van Zweden en heeft een landklimaat. Dat betekent dat het in de zomer veelal lekker warm is, met een strakblauwe lucht en temperaturen rond de 23 graden. Van december tot april is het hier heerlijk wintersporten: nauwelijks wind, een lekker zonnetje en veel sneeuw.

Bestemming in Värmland

Reis naar Värmland

Logo Doets Reizen Zweden

Värmland