Bosbranden Jasper Meer info
Overzicht

72 prachtige uren op IJsland

25 juni 2024 door Sanne Briefjes

Maar 72 uur op IJsland geweest? Zo kort? Ja, zó kort! Maar binnen deze korte tijd kun je al zoveel van het IJslandse landschap bewonderen. Ik ga je er in deze blog meer over te vertellen.

Uniek land, unieke taal, uniek licht

Bij mijn bezoek aan IJsland verbleef ik in de hoofdstad, Reykjavik. Hier woont zo’n één derde van de circa 400.000 inwoners van IJsland. IJsland is een uniek land met een eigen taal en een eigen mythologie. Eigenlijk is het amper met andere landen te vergelijken. Bovendien wordt het er dankzij de noordelijke ligging meestal niet warmer dan 10 graden Celsius. En zorgt die ligging tevens voor een groot verschil in het aantal uren daglicht per seizoen. Zo kun je in de zomer wel eenentwintig uur daglicht hebben (!!!) en in de winter slechts vier uur. In de maand mei – toen ik er was – had ik zo’n zeventien uur daglicht. Best voordelig, want zo hoefde ik geen rekening te houden met dat het vroeg donker zou worden.

Het voordeel van begeleide excursies

Reykjavik is de perfecte basis waar vanuit je interessante excursies kunt ondernemen. In de twee volle dagen die ik op IJsland was, heb ik via diverse excursies niet alleen een groot deel van de ‘highlights’ van het land kunnen zien, maar ook veel kennis opgedaan. Omdat ik begeleide excursies verkoos boven eigen vervoer met de auto, hoefde ik zelf niet te veel uit te zoeken. Maar beleefde ik dus wél – en daar het om! – een maximum aan hoogtepunten en leerde ik ontzettend veel over dit unieke land.  

Ook zonder auto (heel) goed te doen

Omdat ik geen auto had gehuurd, had ik vervoer nodig van het vliegveld naar het hotel. Hiervoor gebruikte ik de FlyBus. Dat is een mega handige busverbinding tussen het vliegveld en BSI bus terminal. De BSI bus terminal is een soort station, net buiten Reykjavik, waar je wordt afgezet. Reden is dat grote bussen niet de stad in mogen rijden. Beschik je tevens over een FlyBus PLUS ticket? Dan word je vanaf diezelfde BSI bus terminal met een kleinere bus, heel service-gericht, naar de bushalte gebracht die het dichtst bij je hotel ligt. Ook bij het Skuggi hotel, waar ik verbleef, was om de hoek een bushalte. Super makkelijk!

Busstop 9 - Skuggi hotel - Stedentrip Reykjavik - IJsland - Doets Reizen

Adrenalinekick + Golden Circle-route

De eerste volle dag dat ik op IJsland was, ben ik begonnen met een ATV tour waarbij ik op een quad door het berglandschap croste en ook offroad ging rijden. Na de adrenalinekick van het quad-rijden, ben ik de beroemde Golden Circle-route gaan doen, met onder andere Gulfoss (ook wel de gouden waterval genoemd), Geysir (een geiser die ongeveer iedere minuten uitbarst) en Þingvellir National Park (waar de Euraziatische en Amerikaanse tektonische platen enkele centimeters per jaar uit elkaar schuiven).

Gullfoss waterval - Golden Circle - Stedentrip Reykjavik - IJsland - Doets Reizen

Watervallen & pure aardkracht!

Nog nagloeiend van de fascinerende, eerste dag, stond er op de tweede volle dag de ontdekking van IJslands zuidkust op het programma. Twee prachtige watervallen, Seljalandsfoss en Skógafoss,  hebben met betoverd. Bij Seljalandsfoss loop je achter de waterval langs en zie je pas echt hoe krachtig de waterval naar beneden klettert. Ook zette ik mijn voet op Sólheimajökull, een uitloper van de gelijknamige gletsjer. Als je stil bent en zo min mogelijk beweegt, hoor je de gletsjer bewegen en kraken. Pure aardkracht! Tot slot was er het unieke, zwarte zandstrand (ga het zien), dat ontstaan is uit zwarte vulkanische brokken.

Gletsjer Sólheimajökull - Stedentrip Reykjavik - IJsland - Doets Reizen

Helemaal zen…

Na helemaal ondergedompeld te zijn in de waanzinnig mooie natuur die IJsland te bieden heeft, sloot ik mijn IJsland-trip af met een bezoek aan de Blue Lagoon. De Blue Lagoon ligt dichtbij het vliegveld, waardoor het perfect te combineren is met een avondvlucht. Zo neem je weer de FlyBus PLUS vanuit de bushalte bij je hotel en word je vervolgens afgezet bij de Blue Lagoon. Daar kun je heerlijk relaxen in een geothermisch bad met een temperatuur van circa 39 graden Celsius. Drie maskertjes verder en ik was ook nog helemaal zen! Rond 14:00 uur werd ik, in volkomen ontspannen toestand, met de FlyBus PLUS weer opgehaald en naar het vliegveld gebracht. 

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook