Bosbranden Jasper Meer info
Overzicht

Top-3 excursies op mijn reis naar New York + IJsland!

21 juni 2024 door Sanne Briefjes

In mijn vorige blog “IJsland en New York: perfecte combi” schreef ik over waarom en hoe ik IJsland en New York in één reis heb gecombineerd. Ook beschreef ik daarin kort de verschillende excursies die ik tijdens deze prachtige reis heb ondernomen. In dit blog ga ik al die excursies, stuk voor stuk, wat uitgebreider belichten. En sluit ik af met mijn persoonlijke top-3 excursies!

IJSLAND

1. FlyBus PLUS Transfer - ‘Lekker makkelijk!’

Tijdens mijn verblijf in IJsland koos ik ervoor geen auto te huren. Daardoor had ik vervoer nodig naar mijn hotel, het Skuggi Hotel. Daarvoor boekte ik de FlyBus PLUS. De normale FlyBus brengt je slechts naar de BSI Bus Terminal, die net iets buiten Reykjavik ligt. Maar wanneer je een FlyBus PLUS-ticket hebt, zit je nog beter: dan word je vanuit de BSI Bus Terminal met weer een andere bus verder gebracht naar een bushalte dichtbij jouw hotel. Ik werd bij elke excursie op de hoek van mijn hotel opgehaald. In totaal duurde de rit met de FlyBus Plus ongeveer een uur. 

Bekijk deze excursie hier!

FlyBus Plus transfer - Airport IJsland - Stedentrip Reykjavik - Doets Reizen

2. Golden Circle & ATV Adventure - ‘Heerlijke adrenalinekick’ 

Voor mijn eerste volledige dag op IJsland had ik de Golden Circle & ATV Adventure geboekt. Dat is een gecombineerde tour waarbij je het eerste deel van de dag een ATV excursie hebt, en het tweede deel van de dag de bekende Golden Circle-route neemt.

’s Ochtends werd ik opgehaald bij de bushalte, vanuit hier werd ik bij de ATV excursie gebracht en heb ik een uur op de spectaculaire ATV gereden: zowel op normale wegen, als off road. Hier kreeg ik een heerlijke adrenalinekick van! Absolute aanrader!

Na de ATV tour werd ik naar de BSI Bus Terminal gebracht, waar ik kon instappen in de bus die over de Golden Circle route zou gaan rijden. Deze bekende route op IJsland verenigt de mooiste hoogtepunten die je gezien moet hebben.

Zo ga je aan het begin langs Gullfoss, ook wel de gouden waterval genoemd. Vaak verschijnt hier een prachtige regenboog die het plaatje helemaal compleet maakt. Ook kom je langs Geysir en Strokkur. Deze laatste barst ongeveer elke vijf minuten uit. Een waar spektakel om mee te maken!

Tot slot bezocht ik ook Þingvellir National Park, waar de Euraziatische en Amerikaanse tektonische platen enkele centimeters per jaar uit elkaar schuiven. 

Bekijk deze excursie hier!

ATV tour - Stedentrip - Reykjavik - IJsland - Doets Reizen

3. South Shore Adventure vanuit Reykjavik - ‘Waterval die naar beneden stort’ 

Voor mijn tweede volle dag op IJsland boekte ik de South Shore Adventure vanuit Reykjavik. Met de bus reed ik richting de zuidkust van IJsland, met Vík als verste punt. Houd je goed vast, want er kan een krachtige wind staan aan de zuidkust van IJsland! Op de prachtige route langs de zuidkust kom je langs twee geweldige natuur-‘wonderen’, de watervallen Seljalandsfoss en de Skógafoss. Bij Seljalandsfoss loop je vlak achter de waterval. Daardoor krijg je van dichtbij een goede indruk van hoe krachtig de waterval naar beneden klettert. Bij Skógafoss krijg je de waterval meer van bovenaf te zien. Ook geweldig!

Naast de twee fantastische watervallen zette ik mijn voet op Sólheimajökull, een uitloper van de gletsjer. Als je heel stil bent en niet beweegt, hoor je de gletsjer bewegen en kraken.

Tot slot was het beroemde, zwarte zandstrand (Reynisfjara) nog een hoogtepunt. Dit onalledaagse strand is ontstaan uit zwarte vulkanische brokken. Voordat je dit strand opgaat, zie je een stoplicht (groen, oranje of rood) die aangeeft of het al of niet goed bereikbaar is. Hoe dan ook is het er heel indrukwekkend, buitenaards bijna. Alsof je in een andere wereld terecht bent gekomen! 

Bekijk deze excursie hier!

Seljalandsfoss waterval - Stedentrip Reykjavik - IJsland - Doets Reizen

4. Transfer Hotel - Airport (incl. Blue Lagoon) - ‘Ondergedompeld in geothermisch bad’ 

Voor mijn laatste dag op IJsland had ik logischerwijs vervoer nodig naar het vliegveld. Opnieuw maakte ik gebruik  van de FlyBus PLUS. Deze FlyBus PLUS kun je combineren met een bezoek aan de Blue Lagoon, aangezien Blue Lagoon lekker dichtbij het vliegveld ligt en daarom makkelijk te combineren is met een avondvlucht.

Bij die Blue Lagoon kan je nog even opladen voordat je in het vliegtuig stapt. Ik heb me er heerlijk ondergedompeld in een geothermisch bad met een temperatuur van circa 39 graden Celsius. Na drie heerlijke maskertjes was ik ook nog eens helemaal zen! Rond 14:00 uur werd ik met de FlyBus PLUS weer opgehaald en naar het vliegveld gebracht. 

Bekijk deze excursie hier!

Blue Lagoon IJsland - Stedentrip Reykjavik - Doets Reizen

NEW YORK

1. Top of The Rock Observation Deck - ‘Spectaculaire skyline in zijn volle schoonheid’

Bij onze reizen is de Top of the Rock-excursie standaard inbegrepen. Vandaar dat ik ‘m ook zelf wilde ervaren! Sowieso mag een mooi uitzichtpunt niet ontbreken bij een bezoek aan New York. Alleen zo dringt de spectaculaire skyline in zijn volle schoonheid tot je door.

Bij wijze van extraatje kun je er bij de Top of the Rock-excursie voor kiezen om een foto te maken op ‘The Beam’. Dit is de even ‘enge’ als gewilde foto met werklui die hun lunch opeten op een balk die honderden meters boven de grond zweeft, zonder bevestiging. Als je de foto maakt, zit er tegenwoordig – gelukkig maar – vaste grond onder je!

Bekijk deze excursie hier!

The Beam - Top of the Rock - Rockefeller Center - New York City - Doets Reizen

2. The Edge NYC - General Admission – ‘Honderden meters de diepte in kijken’ 

Naast de Top of the Rock heb ik ook The Edge bezocht. Hier heb je eveneens een prachtig zicht op alle wolkenkrabbers in de omgeving. The Edge biedt zelfs een 360 graden-uitzicht! Bovendien kun je er over een glazen vloer heen lopen, waarbij je honderden meters (!) de diepte in kijkt. Durf jij dat aan?

Voor de echte dare devils kun je tegenwoordig, bij The Edge, de zogenaamde ‘City Climb’ doen. Hierbij klim je naar het topje van the Edge!!! 

Bekijk deze excursie hier!

The Edge - Manhattan uitzicht - New York City - Doets Reizen

3. SUMMIT One Vanderbilt: General Admission – ‘In het donker ‘t mooist’

Eén van de nieuwste uitzichtpunten in New York is de SUMMIT One Vanderbilt. Laat je betoveren door de verschillende kamers van SUMMIT One Vanderbilt, waar jouw zintuigen met beeld en geluid continu worden geprikkeld. Zo heb je een kamer vol met spiegels die én de bezoekers, én het uitzicht reflecteert. Dit uitzichtpunt heb ik overigens in de avond gedaan. Met al die lichtjes van de skyline van New York is dit uitzichtpunt het meest spectaculair. 

Bekijk deze excursie hier!

SUMMIT One Vanderbilt - Manhattan uitzicht - New York City - Doets Reizen

4. Show New York: Blue Man Group New York – ‘Circusachtige show’

Ik vond dat een Broadway-show niet mocht ontbreken bij een bezoek aan New York. De bekendste shows toen ik deze wereldstad bezocht waren ‘The Lion King’ en ‘Aladdin’. Maar er zijn ook verschillende, misschien net iets meer bijzondere off-broadway-shows, zoals de Blue Man Group. Drie kale, blauwe mannen voerden de gekste stunts op en maakten ook veel muziek. Het was een circusachtige show met ouderwetse komedie en hightech podiumeffecten. Zo werd er onder andere met verf en eten gegooid, wat echt een spektakel was om vanuit de zaal te ondergaan. 

Bekijk deze excursie hier!

5. Helivlucht New York - The Ultimate Tour – ‘Zó ontzettend gaaf!’  

Tot slot heb ik een helikoptervlucht boven New York meegemaakt. Niet toevallig is dat het eerste wat ik opnoem als ik na afloop over deze reis vertel. Het was écht zo ontzettend gaaf! Een helikoptervlucht maak je nu eenmaal niet elke dag mee. Dus maakt dat heel veel indruk. Al met zweefde ik zo’n vijftien minuten boven de imposante skyline. De tijd vloog voorbij. Je snapt, ik kwam ogen tekort om al het prachtigs van New York in me op te nemen. Ook dáárom was het onvergetelijk!

Bekijk deze excursie hier!

Helikoptervlucht - New York City - Doets Reizen

Mijn persoonlijke top-3

Zoals beloofd, deel ik tot slot mijn persoonlijke top-3-excursies.

Het zal je niet verbazen: bovenaan staat de helikoptervlucht boven New York! Dit was zo gaaf en uniek, echt een once-in-a-lifetime-experience. Ja, het is aan de prijzige kant, maar wat je ervoor terugkrijgt is meer dan de moeite waard. En: hoeveel mensen die na een paar dagen of een week weer vertrekken uit New York kunnen zeggen dat ze in een heli boven de stad hebben gevlogen?

Verder staat de ATV & Golden Circle Tour ook zeker in mijn top-3. Ik houd van een adrenalinekick die ik op de ATV Tour kreeg. Het was al een excursie op zich, waar dan ook nog een prachtig tweede deel aan vastzit: de Golden Circle route!  

Tot slot plaats ik de Blue Man Group show ook in de top-3. Dit was zo’n hilarische avond met veel spektakel en kabaal. Fantastisch!

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook