Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Op de IJslandse gletsjers raak je niet uitgekeken

27 december 2023 door Mathilde Reijngoud

SÓLHEIMAJÖKULL GLETSJER

Verschillende manier om een gletsjer te beleven…

Wie naar IJsland reist heeft bijna zeker het voornemen een of meer van die fantastische gletsjers te bezoeken. Je kunt de oeroude ijsmassa’s bovendien op verschillende manieren bezichtigen. Zelf heb ik dat ook gedaan. Graag deel ik in dit blog mijn ervaringen met de verschillende gletsjers, en de verschillende manieren waarop je ze kunt beleven.

Sólheimajökull Gletsjer - IJsland - Doets Reizen

Niet zomaar een hike!

Vanuit het plaatsje Vík heb ik de Sólheimajökull gletsjer bezocht. Deze gletsjer ligt op twintig minuten rijden (vanaf Vík) en is makkelijk bereikbaar via de Zuidringweg. Met onze gids, Sofia genaamd, hebben we een hike op deze gletsjer gemaakt. Maar niet zomaar een hike! Gewapend met een helm, een ijspikhouwel in de handen, tuigje om het lijf en krampons onder de voeten (een soort Friese doorlopers met spikes in plaats van ijzers) volgden wij Sofia de gletsjer op.

Sólheimajökull Gletsjer - IJsland - Doets Reizen

Het nemen van ijsmonsters

Wij waren de allereerste groep op die dag. Gevolg? Door met een holle boor ijsmonsters te nemen controleerde de gids of de geplande route, die bestond uit een afkalvende ijsvlakte, nog in takt was. Toen Sofia de route in orde bevond en we dus door mochten lopen, kregen we onderweg veel uitleg over de geschiedenis en de eigenschappen van de gletsjer.

Sólheimajökull Gletsjer - IJsland - Doets Reizen

Fascinerende kleuren

Sofia vond het leuk ons met alle bijzonderheden van de gletsjer in aanraking te brengen. Wat te denken van haar plan ons water te laten drinken als echte bergbeklimmers? Ze leerde ons een horizontale positie in te nemen en, al opdrukkend op onze pikhouweel, een slok te nemen van het smeltwater. Daarnaast hebben we ons verwonderd over alle fascinerende kleuren ijs: van zwart, grijs en wit naar blauw en turquoise. Een ervaring die ik niet had willen missen! Tip: handschoenen mee en skibroek aan!

Sólheimajökull Gletsjer - IJsland - Doets Reizen

Extra

Op deze Sólheimajökull gletsjer is het ook mogelijk de ijsgrot te bezoeken. Let op: deze tour vereist wel iets meer klimervaring en tijd.

FJALLSÁRLÓN GLETSJERMEER

Coole excursie op zodiacboot

Het behoeft geen betoog dat Sofia, onze gids, heel veel heeft toegevoegd aan ons bezoek aan de Sólheimajökull gletsjer. Op een andere manier geldt hetzelfde voor Tjark, de gids die ons op een zodiacboot naar het Fjallsárlón gletsjermeer heeft begeleid, via de coole excursie Fjallsárlón Iceberg Lagoon Boottocht.

Fjallsárlón Gletsjer - IJsland - Doets Reizen

Drijvende ijssculpturen

Voor we in de zodiacboot stapten, kregen we een superwarm pak aan. Na instructies en een korte hike, sprongen we inderdaad in de zodiac. Stoere gids Tjark nam het stuurwiel ter hand en manoeuvreerde ons langs uitlopers van de Vatnajökull gletsjer; deze tocht voerde langs de prachtigste, drijvende ijssculpturen. Stuk voor stuk plaatjes!

Fjallsárlón Gletsjer - IJsland - Doets Reizen

Interessante feiten

Net als Sofia vertelde Tjark ons allerlei interessante feiten, bijvoorbeeld dat de ijsmassa van deze gletsjer maximaal een kilometer hoog is en de gemiddelde ijsdikte 400 meter. Stel dat ze al het gletsjerijs over IJsland zouden verdelen – rekende hij voor – dan zou heel IJsland bedekt zijn met 30 meter dik ijs!

Veilige afstand tot de gletsjerrand

Jaarlijks smelt er 50 meter van de Vatnajökull gletsjer af, volgens Tjark. Hij houdt de boot daarom op veilige afstand van de gletsjerrand, want er is altijd een gevaar dat er ijs afbrokkelt. Extra gevaar: bij dat afbrokkelen kan het afgebroken stuk ijs kantelen, zodat de onderkant, die vaak vele malen groter is dan het oppervlakte dat boven het water uitsteekt, op je af komt. En mocht je in het ijswater terechtkomen, dan houd je lichaam het daar maar 5 minuten uit.

Fjallsárlón Gletsjer - IJsland - Doets Reizen

Cool, interessant…

Al met al een coole en interessante excursie om het Fjallsárlón gletsjermeer op deze wijze, met gids Tjark, te bekijken en te leren kennen! Ondanks de soms schrikbarende feiten. 

BIJ HNAPPAVELLIR

Historisch kunstobject

Vlakbij Hnappavellir sloegen we lukraak een afslag in naar een parkeerplaats (bordje Kvíamýrarkambur) voor een wandeling. Bleek dit een scenic rustpunt te zijn, waar een informatiebord te vinden was over de vele gestrande schepen langs de kust. Tevens was er een roestig, oud onderdeel van een gestrand schip te zien, bij wijze van historisch kunstobject.

Hnappavellir - IJsland - Doets Reizen

Heel indrukwekkend!

Wat daarnaast in het oog sprong was de gletsjervoet die ik verderop zag liggen. Via een smal pad langs het smeltwater konden we tot de voet van de gletsjer komen. In het smeltwater dreven steeds meer brokken ijs naarmate onze wandeling vorderde. Het werd doodstil, op een soms diep gegrom na: het geluid van bewegend ijs uit de gletsjer. Heel indrukwekkend!

Hnappavellir - IJsland - Doets Reizen

Alleen op de wereld

Behalve dat we op deze plek prachtige foto’s hebben gemaakt, steenstapels hebben opgericht en, eveneens met stenen, waterstroompjes hebben verlegd, zijn we gladgeschuurde kiezels gaan zoeken en hebben die op het wateroppervlak laten stuiteren. Super fijn om je samen even alleen op de wereld te voelen, omringd door ruige en prachtige natuur. De elementen te beleven.

Hnappavellir - IJsland - Doets Reizen

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook