Bosbranden Jasper Meer info
Overzicht

Actief in Yukon

18 oktober 2019 door Marloes Sevenhuijsen

In Yukon ben je één met de natuur. De slogan is niet voor niets ‘Larger than life’. Yukon bestaat voor 80% uit natuur. Je kunt dus ontzettend veel activiteiten ondernemen in deze mooie staat van Canada. Ben je sportief aangelegd en op zoek naar avontuur? Dan is Yukon zeker de plaats waar je heen moet gaan! Je kunt onder andere gaan hiken, mountainbiken, raften, kanoën, kayakken, vissen, golfen, paardrijden, hondensleden, ijs vissen, skiën en snowscooteren. In deze blog zal ik een paar activiteiten uitlichten, welke ik zelf ook heb gedaan tijdens mijn reis door Yukon. Ik zal beginnen met hiken, aangezien dit erg gemakkelijk is om te doen. Je kunt het elk moment van de dag doen en je kunt er zelf voor kiezen welke route je gaat doen. Het is aan te raden om bij het bezoekerscentrum in het betreffende plaatsje te vragen naar de hike mogelijkheden. Hier hebben ze altijd een goede wandelkaart met de routes en hier staan ook vaak de niveaus van de hike op. Start jouw reis in Whitehorse? Dan kan je meteen al een prachtige wandeling naar Miles Canyon maken. Je kunt ervoor kiezen om de grote route te doen, de Millennium Trail. Deze route is ongeveer 15 kilometer vanaf Whitehorse City en brengt via de Yukon River naar de Canyon.

Als je doorreist naar Kluane National Park heb je ontzettend veel keuze in wandelroutes. Dit is echt het hikers ‘walhalla’. De prachtige meren, gletsjers en bergen zorgen voor avontuurlijke wandelingen. Alle startpunten staan aangegeven op de kaart, vaak kan je hier je auto of camper neerzetten en tijdens de route staan ook enkele bordjes met de route. Belangrijk om te weten: de afgronden zijn niet afgezet, je loopt volledig in de natuur en je kunt dus ook wilde dieren tegen komen. Bij het bezoekerscentrum wordt er altijd aangeraden om met bearspray te lopen. Je kunt deze dieren namelijk elk moment tegen komen. De hikes in Kluane National Park zijn geschikt voor alle niveaus. Ik heb zelf ‘King’s Throne’ gelopen. Deze hike hebben we helaas niet helemaal gelopen, maar we zijn tot een punt gekomen waar je ontzettend mooi uitzicht had over Kathleen Lake. In totaal liepen we 4 uur (heen en terug). Deze route is zeer goed te doen, hij is niet moeilijk. Naast wandelingen van een dag heb je in Kluane National Park ook hikes die meerdere dagen duren. Ook deze wandelingen kan je op jezelf doen, maar het is wel belangrijk om je goed in te lichten bij het bezoekerscentrum over de omstandigheden. Sommige hikes gaan hoog in de bergen en daar is de temperatuur ook heel anders.

Onze volgende stop om te gaan hiken was Tombstone Territorial Park. Dit park is wat betreft natuur weer heel anders dan Kluane National Park. Het heeft geen gletsjers en meren, maar vooral toendra, hoge bergen en veel bos. Ook hier kan je je bij het bezoekerscentrum weer laten inlichten over de hike mogelijkheden. Zelf heb ik de ‘Goldensides’ hike gedaan. Deze hike is 4km lang en heeft het niveau ‘easy’. De route gaat omhoog en je loopt als een soort berggeit over een smal paadje achter elkaar aan. Vanaf hier heb je ontzettend mooi uitzicht over de Dempster Highway en alle bergen die rondom deze highway liggen. Aan het eind kan je ervoor kiezen om naar rechts te gaan en een kleine hike omhoog te doen, maar je kunt ook linksaf slaan en een wat heftigere hike omhoog doen over stenen. Als je dan uiteindelijk bij de top komt, heb je ontzettend mooi en weids uitzicht! Als je overnacht op Tombstone Campground kan je vanaf hier een korte hike langs de rivier doen. Deze hike staat aangegeven op de camping. Wij hebben deze in de ochtend gedaan. Dit was even een heerlijke start van de dag. Ook in Tombstone Territorial Park heb je de mogelijkheid om hikes van meerdere dagen te maken. Tijdens deze hikes ga je vaak diep de bergen in en kom je op bijna onontdekte plekken.

Naast hiken is het dus ook mogelijk om heerlijk te mountainbiken. Dit kan goed gedaan worden in de omgeving van Whitehorse. Hier zijn verschillende paden die je door de bossen en langs de Yukon rivier naar prachtige plaatsjes brengt. Je fietst in de voetsporen van de First Nations en zo kom je op veel historische goud- en zilvermijn routes. In Whitehorse zelf zijn er fietsenwinkels waar je gemakkelijk mountainbikes kunt huren voor een dag of voor een dagdeel. Er is een handige app ‘Whitehorse trail guide’ die je van tevoren thuis al kunt downloaden en waar je alle mooie fietsroutes op kunt vinden.

Aangezien de Yukon River een groot deel van Yukon in beslag neemt, is het ook erg populair om de natuur met een kano of kajak te verkennen. Prachtig om over het water op zoek te gaan naar wildlife langs de rivier. Kanoën of kajakken kan gedaan worden door iedereen, beginnersniveau of expert, het is allemaal mogelijk. Volg bijvoorbeeld de route van de goudzoekers over de Yukon rivier en je wordt helemaal meegenomen in de geschiedenis. De routes en materiaal zijn allemaal te huren in Whitehorse. Het is ook aan te raden om een tour te boeken, waarbij je verderop wordt afgezet met een auto en je vanaf daar gaat kanoën of kajakken naar Whitehorse. Deze activiteit is zeker een aanrader voor de echte natuurliefhebbers. Let er wel op dat je niet omvalt, het water is namelijk ijs en ijskoud! 

Goldensdies Hike - Tombstone Territorial Park - Yukon - Canada - Doets Reizen

Tombstone Territorial Park - Yukon - Canada - Doets Reizen

Tombstone Territorial Park - Yukon - Canada - Doets Reizen

Kathleen Lake - Kluane National Park - Yukona - Canada - Doets Reizen

Kathleen Lake - Kluane National Park - Yukona - Canada - Doets Reizen

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook