Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Culinaire hoogstandjes tijdens een luxe reis door Frankrijk

15 oktober 2020 door Marloes Sevenhuijsen

L’Amour de Champagne in Frankijk

Frankrijk staat bekend om het bourgondische leven. De heerlijke Franse wijnen, kazen en broden zijn bij iedereen bekend. Even een croissantje halen bij de bakker is het lekkerste in Frankrijk. Het staat niet alleen bekend om zijn zoete lekkernijen, nee ook de hartige kant is voortreffelijk. Tijdens onze reizen naar Frankrijk kom je ook zeker in aanmerking met de Franse keuken. In deze blog laat ik je weten welke gerechten er zeker niet mogen ontbreken tijdens de reis ‘l’Amour du Champagne’. Ik raad je zeker aan om alles te proeven! 

De overheerlijke macaron

Ik begin met een heerlijke zoetigheid, namelijk de macaron. De macaron bestaat uit twee ronde koekjes gemaakt van eiwit, amandelen en suiker. Tussen deze lagen bevindt zich een heerlijke vulling. Macarons zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en smaken, dit maakt het koekje ook zo aantrekkelijk en feestelijk. Tijdens je reis ga je langs de macaronboutique van onder andere Pierre Hermé. Hij is één van de grondleggers als het gaat om het bakken van macarons. Over de hele wereld heeft hij macaronwinkels geopend. Een macaron lijkt een klein koekje waar niet veel aan is, maar de waarheid steekt anders in elkaar. Zodra je in de winkel van Pierre Hermé een kop koffie met een of meerdere macarons besteld, ontdek jij wat er zo bijzonder aan dit kleine gebakje is. Een smaaksensatie zal plaatsvinden! 

Île-de-France - Parijs - Vakantie Frankrijk - Doets Reizen (Foto credits Atout France)

Proost op de bubbels 

Van de ene zoetigheid beland je in de andere. Je reist namelijk door naar de champagne streek. Meerdere champagnehuizen worden bezocht. Champagne heeft een eigen uniek karakter en wordt ook vaak alleen gedronken tijdens speciale gelegenheden. Doordat het tot stand komen van een fles champagne heel precies moet gebeuren is het erg interessant om dit van dichtbij mee te maken. Een bezoek aan één van de vele wijnhuizen in de Champagnestreek is ook erg leuk om te doen. De eigenaren vertellen vol passie over het tot stand komen van de bubbels. Ook is het zo dat alleen champagne uit de Champagnestreek in Frankrijk de naam Champagne mag dragen. Ondanks dat prosecco (Italië) en cava (Spanje) soortgelijke dranken zijn, mogen deze geen champagne genoemd worden. Een fles champagne is een stuk exclusiever, de prijs ervan ligt dan ook vaak een stuk hoger dan de overige mousserende wijnen. Tijdens een rondleiding in de champagnehuizen bezoek je de donkere ondergrondse kelders waar alle champagne is opgeslagen en waar het ligt te rijpen. Het rijpen van champagne duurt iets langer dan een jaar. Zowel voor als na het rijpen vinden er ook nog meerdere processen plaats. Om de smaak uniek te maken wordt er per champagnesoort een bepaalde hoeveelheid rietsuiker toegevoegd. Dit bepaalt hoe zoet de champagne gaat worden. Mede hierdoor heb je dus binnen de champagnes talloze verschillen in smaak. Zo zorgen ze ervoor dat de consument ook iets te kiezen heeft. In Frankrijk past het eten van oesters, truffels of oude kazen heerlijk bij het drinken van een glas champagne. 

Champagnes Frankrijk | Doets Reizen

De enig echte ‘wijnroute’ 

Het gebied rond de Elzas is een van de bekendste wijnregio’s van Frankrijk. Het totale wijngebied bestaat uit meer dan 11000 hectare grond en met name druivenrassen voor witte wijn zijn hier gevestigd. De Route des Vins d’Aslace is dan ook een must om te doen. Deze wijnroute is ongeveer 180 kilometer lang en loopt tussen de plaatsen Straatsburg en Mulhouse. Onderweg kom je langs prachtige dorpjes en de meest unieke wijngaarden. Tijdens deze reis start je in het dorpje Obernai. Dit dorp bevat veel middeleeuwse gebouwen en de straten zijn versierd met kleurrijke bloemen. Het proeven van de overheerlijke wijnen staat uiteraard op het programma. De wijnboeren vertellen je vol passie en met liefde over hun druiven en wijnen. Het zal je opvallen dat de wijngaarden zich allemaal op de glooiende bergen bevinden. In het najaar kunnen de bladeren een goudgele kleur krijgen wat zorgt plaatje tijdens het rijden. Vergeet dan ook niet om tijdens de route af en toe uit te stappen en te genieten van de prachtige vergezichten. Wanneer je uitkijkt over de wijngaarden zul je in de verte al een blik opvangen van het kasteel Haut Koenigsbourg. Dit kasteel staat symbool voor de Elzas streek en is dus ook zeker de moeite waard om van binnen te bekijken. Je leert binnen over de geschiedenis van de Elzas en hoe de situatie tussen de Fransen en de Duitsers was in de Middeleeuwen. Het kasteel is nog goed in tact gehouden, de mooie kunstwerken op en in de muren zijn nog goed zichtbaar. Vanuit het kasteel heb je ook prachtig uitzicht over de Elzas. Met name aan het einde van de middag wanneer het zonnetje bijna ondergaat kun je genieten van de mooie kleurrijke omgeving. Met de vele wijnhuizen rondom het kasteel heb je voldoende keus om te genieten van een heerlijk diner inclusief een lekkere Franse wijn. 

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook