Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Inheemse cultuur in Yukon

12 oktober 2018 door Angela Kuijs

Elk land of deel van een land heeft een prachtige cultuur en dit leidt vaak terug naar de oorspronkelijke bewoners van het land. In Yukon zijn dit de First Nations, de oorspronkelijke bewoners. Veel mensen noemen dit ook wel de indianen en zij leefden als een nomadisch volk in kleine nederzettingen. Zij leefden hier al voor duizenden jaren en waren ingespeeld op de heftige weersveranderingen in het jaar. Ze hadden hun eigen gereedschappen zelf gemaakt om warme kleren te maken, tenten op te zetten en elke dag voedsel te winnen. Ze hadden hun eigen levensstijl en wijze.

Cultuur Yukon - Canada - Doets Reizen

Totdat het moment dat George Carmack in 1896 in een zijrivier van de Klondike, goud vond. Het nieuws ging voor die tijd snel de ronde en duizenden goudzoekers reisden af naar Rabbit Creek, wat nu Bonanza Creek heet. Dit was de laatste en grootste Goldrush van de wereld. Het was natuurlijk een weg vol hindernissen, want de goudzoekers moesten meren en bergen passeren en dat allemaal in de kou. Op het moment dat Yukon bekend werd vanwege het goud, leefden de First Nations hun leven niet meer zoals eerst. Zij werden namelijk onderdrukt door de ‘nieuwe mensen’ en werden ingezet om t helpen. Nu vraag je je misschien af waarom de First Nations nooit naar goud zijn wezen zoeken, maar zij hadden er niks mee, ze werden er namelijk niet warm van en het was geen eten. In hun ogen was dit eigenlijk niks waard. 

Op dit moment leven er nog steeds First Nations in Canada, niet meer zo primitief maar wel met hun eigen taal, cultuur en rituelen. Zo kom je ook op heel veel plekken in Yukon de totempalen tegen. De totempalen maken een belangrijk deel uit van de First Nations. Er zijn veel verschillende totempalen en ze drukken de gemeenschappelijk waarden, culturele overtuigingen en historie van de stam uit. Ook kan het gedenkteken zijn of een welkomsteken voor bezoekers, daarom staan ze ook heel vaak voor een Visitor Centre. 

Cultuur Yukon - Canada - Doets Reizen

Wil je nou echt zien welke gereedschappen ze vroeger gebruikten? Bezoek dan de mensen van de First Nations. Bij Champage heeft een gezin dat afstamt van de First Nations een erg groot terrein midden in de natuur. De man vertelt vol passie over alle attributen die vroeger door zijn (overgroot)ouders werden gebruikt. Zo kwam ook het verhaal naar voren over de raaf en de wolf. Een van de aparte levensstijlen is dat er onderscheid wordt gemaakt of je een raaf of een wolf bent. Je neemt altijd het dier aan wat je moeder is, maar een raaf mag niet met een raaf gaan trouwen.Deze man was bijvoorbeeld een raaf en zijn vrouw een wolf en dit betekent dat zijn dochter en zoon ook een wolf zijn. 

Cultuur Yukon - Canada - Doets Reizen

Maak kennis met de provincie Yukon en achterhaal de cultuur die Yukon zo bijzonder maakt.

Bekijk hier onze reizen naar Yukon

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook