Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Er is maar een Geirangerfjord

5 juli 2023 door Doets Reizen

De Geirangerfjord is slechts een zijtak van de Storfjord en blinkt dan misschien niet uit in lengte (15 kilometer), het feit dat ook de Noren zelf vol ontzag naar deze fjord afreizen zegt iets over de uitzonderlijke schoonheid ervan. Die schoonheid wordt onderstreept door te zijn opgenomen op de UNESCO Werelderfgoed-lijst. Wat het bezoeken van de Geirangerfjord tot een belevenis maakt is dat je tot vlak voor de afdaling niets doorhebt. Niets wijst erop dat je binnen enkele momenten iets zult zien dat bij de meeste reizigers levenslang op hun netvlies blijft staan. Je denkt op een normale hoogvlakte te rijden, maar dan ineens duik je de diepte in en zie je - eerst in de verte, later van dichtbij - hoe die betoverende watermassa zich tussen de hoge bergen heeft gedrongen. Het uitzicht is zo spectaculair en verslavend dat er haast geen reiziger te vinden is die, met de Geirangerfjord op de achtergrond, geen selfie maakt. Iedereen snapt onmiddellijk: dit is uniek! Zo’n fjord zie je niet snel nóg een keer.


Inspiratie voor beroemde kunstenaars

Het is geen toeval dat veel Noorse kunstenaars zoals Edvard Grieg (componist) en Henrik Ibsen (schrijver) voor inspiratie afreisden naar Geiranger, het plaatsje waar de Geirangerfjord naar vernoemd is. Deze (en andere) kunstenaars gingen erheen vanuit het romantische verlangen ‘een te worden met de natuur’, iets waarvoor ze veel, zo niet alles, deden. Ze wilden de natuurpracht van de Geirangerfjord, en het gebied eromheen, zo zuiver mogelijk overbrengen in hun eigen werk. Zo zou de bekendste suite van Grieg, getiteld ‘Ochtendstemming’, in zijn tuinhuis in Geiranger tot stand zijn gekomen. Het zou wonderwel passen in de Romantische traditie waartoe Grieg zeker behoorde; in de overtuiging dus dat kunst (ook muziek) als taak heeft al het gekunstelde achter zich te laten en alleen ‘het zuiver natuurlijke’ uit te drukken en te vieren.

Stil genieten

Hoewel de Geirangerfjord niet meer is los te weken van de vele reizigers die eropaf komen, heeft het tóch - gelukkig maar! - een deel van zijn rust bewaard. Zelfs in de zomer kun je nog redelijk ongestoord in een kajak stappen of een boottocht maken langs de diverse watervallen. Daarnaast zijn er nog talloze rotspunten langs deze fjord waar je jezelf alleen kunt wanen met dit wonderbaarlijke natuurverschijnsel. En de Noren zijn doorgaans vriendelijk en respectvol genoeg om je van deze unieke, verbijsterende fjord in stilte te laten genieten. 


Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook