Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!
Overzicht

Iceberg Alley Newfoundland

9 augustus 2016 door Marloes Sevenhuijsen

Het is majestueus gezicht. Als een magisch flottielje drijven er ontelbare ijsbergen voor de kust van Newfoundland. Het ene jaar zijn het er een paar duizend. Andere jaren maar een paar honderd. Sinds het zinken van de Titanic, ruim honderd jaar geleden, worden de ijsbergen geteld. Wat er van geleerd is: Er valt niet te voorspellen hoe druk het in Iceberg Alley is. Je bent eigenlijk zo in Newfoundland. Eerst een hobbeltje van een uur van Amsterdam naar Londen en dan rechtstreeks met British Airways in minder dan zes uur naar St. Johns. In een vrij korte tijd zit je in een totaal andere wereld in een heel mooi stuk van Canada, waar het 4,5 uur vroeger is dan in Nederland.

De ijsbergen die langs kust drijven hebben een lange geschiedenis. Ze brokkelen af van de eeuwenoude gletsjers in Groenland. Het ijs kan wel 10.000 tot 25.000 jaar oud zijn. Dit afbrokkelen van de gletsjers is niet iets van de laatste jaren. Er wordt dus al sinds 1912, het jaar dat de Titanic zich op een ijsberg boorde, geteld. Wetenschappelijk is daardoor vastgelegd dat het afkalven van ijsbergen al minimaal honderd jaar gaande is. Dus ver voordat de opwarming van de aarde een probleem werd.

Iceberg Alley - Fogo Island - Newfoundland & Labrador - Canada - Doets Reizen

Als de ijsbergen zich langs de kust van Newfoundland melden, zijn ze al ongeveer drie jaar onderweg. Plaatsen op Newfoundland waar de ijsbergen langsdrijven zijn onder andere St John’s, Trinity, Bonavista, Twillingate en Fogo Island maar ook wanneer je de mooie kustroutes in het noorden van Newfoundland rijdt kom je regelmatig flinke ijsbergen tegen. Vooral in de gunstige maanden april en mei. Maar tot half juni zijn er zeker ijsbergen te zien.

IJsbergen spotten doe je gewoon vanaf de weg vanuit de auto. Maar je kunt natuurlijk gaan wandelen langs de kust. Wij raden aan om de ijsbergen met een bootje te gaan bekijken. Bijna elk plaatsje zal er een excursiemaatschappij zijn die tours naar de ijsbergen zal uitvoeren.  Pas dan zie je dat de ijsbergen vaak nog tientallen meters hoog zijn en regelmatig geweldige vormen aannemen als gevolg van stroming, zon en golfslag. 

Iceberg Alley - Fogo Island - Newfoundland & Labrador - Canada - Doets Reizen

Ik vond dit natuurverschijnsel een van de hoogtepunten van onze reis door Newfounland. Een absolute aanrader! Een unieke belevenis.

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook