Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

IJsland en New York City, wat een combi!

24 augustus 2018 door Marloes Sevenhuijsen

IJsland

Binnen een retourtarief naar New York City, of elke andere bestemming waar Icelandair naartoe vliegt, is het mogelijk om gedurende een periode van 10 nachten op IJsland een stopover te maken. Wij vlogen dan ook met deze IJslandse luchtvaartmaatschappij naar de hoofdstad Reykjavik. Na aankomst hebben we meteen de auto opgehaald om naar onze eerste bestemming op IJsland te rijden. Raadzaam is het om bij aankomst enkele boodschappen in te slaan. Ik zeg niet dat er niets te krijgen is, maar wat te eten en drinken voor onderweg is wel lekker om in de auto te hebben.


Na onze eerste nacht slapen en na een heerlijk ontbijt zijn we vertrokken voor de Golden Circle tour en de South Shore tour. Allereerst naar de Gulfoss watervallen. Na een korte gemakkelijke wandeling kom je op verschillende uitzichtpunten die een geweldig uitzicht geven op de waterval. Hoe komt deze waterval aan zijn naam? Hier zijn verschillende theorieën over. Het kan zijn doordat er in de avonduren een bepaalde gloed in het gletsjerwater komt. Ook kan het zijn dat het komt door de verschillende regenbogen die tevoorschijn komen wanneer de zon op de waterval staat. De laatste theorie is dat een rijke boer zijn vele goud niet gunde aan zijn nabestaanden en deze daarom in de waterval heeft gegooid. Hoe de waterval aan zijn naam komt, maakt eigenlijk ook niet uit. Ik vond het een geweldige eerste kennismaking met IJsland! Dit maakte mij nog nieuwsgieriger naar wat er nog meer zou komen.

Manhattan By Sail - New York - Doets Reizen

De volgende stop was bij de Geysir. Een stop die er zeker bij hoort, hoewel de geisers in Yellowstone National Park en Lassen Volcanic National Park in Amerika iets groter zijn.

Na deze korte stop zijn wij doorgereden naar het zuidelijke deel van IJsland, waar nog meer mooie watervallen zijn te vinden.  Na ongeveer 1,5 uur rijden, komen we uit bij de Seljalandsfoss, een mooie waterval die je vanaf de weg al kunt zien. Je kunt deze prachtige waterval van een kleine afstand bekijken, maar nog leuker en mooier is om een korte wandeling te maken, zodat je achter de waterval kunt komen. Een ding is zeker, je houdt het niet droog!

Een klein half uurtje verder ligt de Skógafoss. Met zijn hoogte van 60 meter en zijn breedte van 25 meter is dit één van de grootste watervallen van IJsland. Je kunt door middel van een flinke klim met een trap aan de bovenkant komen en daar nog een mooie wandeling maken. Maar voor het mooiste zicht op de waterval sta je voor de waterval op de beste plek. Door de waternevel die van de waterval afkomt, ontstaat er op zonnige dagen meestal een regenboog.

Greenwich Village - New York - Doets Reizen

In de buurt van het plaatsje Vik zijn een paar mooie stranden en kusten te bewonderen. Black Beach met zijn zwarte zand is zeker de moeite waard, maar vergeet Dyrhólaey niet. Dit is een 120 meter hoge rots en deze lijkt op een natuurlijke boog.

Na onze overnachting in Vik gingen we op pad naar de bezienswaardigheden waar ik vooraf het meeste naar uit keek. En…. het voldeed aan mijn verwachtingen! Na Vik stonden namelijk de gletsjers op het programma. De eerste die we tegenkomen is de Svínafellsjökull. Deze is door middel van een pittige, korte off road weg te bereiken. Ik was blij met onze SUV. Na een korte wandeling heb je een geweldig uitzicht op deze enorme gletsjer.

Na deze gletsjer was het tijd voor de excursie die op het programma stond. Nadat we ons in een floating pak hadden gehesen konden we op pad.  We stapten de zodiac boot in voor een geweldig uitzicht op de gletsjer en het afgebrokkelde ijs van de gletsjer. De Fjallsárlón Iceberg Lagoon heeft een indrukwekkend uitzicht op de grootste gletsjer in Europa buiten het poolgebied, de Vatnajökull. Absoluut een aanrader om hier een bootexcursie te gaan ondernemen! Ook is het leuk om nog even te stoppen bij het zwarte strand waar de lagune op uitkomt. De afgebrokkelde stukken ijs stromen hier de zee in en liggen op het strand. De stukken ijs lijken wel op enorme diamanten in het zwarte zand.

Onze tour ging helaas niet verder dan dit punt. De volgende dag hebben wij de gehele rit weer terug gereden naar de hoofdstad Reykjavik. 

Reykjavik is een gezellige compacte stad die erg in opkomst is. Je kunt de stad lopend bekijken maar ook is het leuk om de fiets te pakken. Laugavegur is de hoofdstraat van Reykjavik. Hier vind je vele kledingwinkels, boekenwinkels, souvenirwinkels en een hele rits gezellige restaurantjes. Vergeet ook de zijstraatjes en steegjes niet mee te pakken.

Reykjavik - IJsland - Doets Reizen

Vooraf had ik geen vermoeden dat ik IJsland zo mooi zou vinden. Ik wist wel dat ik de bezienswaardigheden van dit deel van IJsland geweldig zou vinden, maar ik had mijn bedenkingen bij de ritten tussen deze bezienswaardigheden. Ik kan zeggen dat ik het geen moment saai heb gevonden door de overweldigende natuur. Doorlopend zie je geweldige en ook afwisselende uitzichten op de bergen, gletsjers, kusten en met mos bedekte lavavelden.

New York City

Na ons bezoek aan IJsland was het weer tijd om door te vliegen naar New York City. Een stad die ik al twee keer eerder heb mogen bezoeken en waar ik 10 jaar geleden voor het laatst ben geweest. De eerste keer vond ik de stad geweldig, maar ook wel overweldigend. De tweede keer voelde ik mij hier al meer thuis en de derde keer ontdek je weer meer van de stad. Ik kan je nu al vertellen, de derde keer in deze stad was zeker niet de laatste keer!


Na aankomst de taxi naar ons hotel gepakt. Ingecheckt in ons hotel en de koffers in de kamer gelegd en gelijk nog even geproefd van de levendigheid van New York City. Het was inmiddels al wat later, maar ik kon het niet laten om toch nog even naar Times Square te lopen. Zeker niet het mooiste stukje van de stad, maar toch wel het iconische beeld van New York City met al het neonlichtgeweld.

De volgende twee dagen stonden vooral in het teken van de hotels bekijken die wij in ons pakket hebben, zodat we weer up to date zijn.

Maar tussen deze bezoeken door natuurlijk nog wel volop genoten van onder andere de enorme variatie aan karakteristieke wijken die New York City heeft. Vooral de zuidelijke wijken vind ik erg gezellig. Greenwich Village, Meatpacking District, Tribeca en Soho zijn erg leuk om gedurende het einde van de dag doorheen te lopen. De New Yorker ontmoet hier zijn vrienden na het werk voor een hapje en een drankje. Daardoor is het aan het einde van de dag al erg gezellig in de restaurants en bars. Hier kun je ook veel live muziek vinden. Niet alleen binnen in de bars is er live muziek maar ook buiten in bijvoorbeeld Washington Square Park.

Skógafoss - IJsland - Doets Reizen

Vergeet ook het High Line Park niet. Dit park bestond nog niet de vorige keren dat ik in New York City was, dus voor mij was dit een nieuwe ervaring. Sowieso zie je in een stad als New York City altijd weer verrassende nieuwe dingen telkens als je in die stad bent, want een stad als New York City is ongekend vooruitstrevend en staat letterlijk nooit stil. Het High Line Park is een stadspark dat is aangelegd op een voormalige spoorlijn. Dit park start in het noorden van de buurt Chelsea en eindigt in het Meatpacking District. De vele tuintjes vormen een groen park tussen de torens en de pakhuizen. Absoluut de moeite waard! Erg leuk om even lekker rond te slenteren na een drukke dag in de stad. Ga gewoon eens zitten en geniet van de ondergaande zon die een geweldig licht geeft over de stad.

Ook het bezoek aan de Top of the Rock bij het Rockefeller Center moet je niet overslaan. Of je dit nu al eerder hebt gedaan of niet, dit blijft een ongeëvenaard en geweldig uitzicht over de stad.

Wij waren in de maand juni in New York City en we hadden heerlijk weer. Daarom is het zeker leuk om deze stad ook vanaf het water te bekijken. Wij deden dit niet met de vrij massale boten die er ook zijn, maar op een kleinschalig zeilschip, genaamd “The Shearwater”. We hebben gevaren langs Lady Liberty en genoten daarbij van een ongekend mooi uitzicht op de indrukwekkende skyline van het zuidelijke gedeelte van Manhattan. Dit was onze afsluiter van ons bezoek.

New York City, je was weer geweldig! Tot snel!

Gullfoss Waterval - Golden Circle - IJsland - Doets Reizen

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook