Bosbranden Jasper Meer info
Overzicht

De Golden Circle in IJsland

12 augustus 2016 door Sabine van der Kolff

De Golden Circle in IJsland

Toch apart als je erover nadenkt: IJsland ligt zowel op het Amerikaanse als het Europese continent! De Tektonische plaat, of aardplaat, van Amerika en die van Europa komen in IJsland samen. Én zorgen tegelijk voor een prachtige natuur in dit bijzondere gebied.

Golden Circle

Het is een van de redenen dat IJsland een echte must is voor natuurliefhebbers. In één dag bezocht ik tijdens mijn reis door IJsland hoogtepunt na hoogtepunt in een gebied wat ook wel bekend is als ‘de Golden Circle’. De Golden Circle vindt je ten oosten van Reykjavik en bestaat uit Thingvellir National Park, Geysir en de Gulfoss watervallen.

Zelf reed ik met een huurauto dit rondje, maar het is ook mogelijk om je lekker te laten rijden. Wij kunnen een bustour voor je boeken die je vanuit Reykjavík 8,5 uur langs de mooiste landschappen voert terwijl de chauffeur de bus bestuurt.

IJsland autovakantie - Doets Reizen

Thingvellir Nationaal Park

Vanuit Reykjavík bezoek je eerst Thingvellir Nationaal Park, bestaande uit een groot meer en een prachtige canyon. Deze canyon is ontstaan omdat hier de aardplaat van Amerika zich steeds verder verwijderd van de Europese plaat. Hierdoor ontstaat er elk jaar een nieuw stukje land. Thingvellir is daarom een waanzinnig stukje ‘niemandsland’.

Rijdend langs de oevers van het Thingvellir meer zie je het blauwe water direct naast de groene, oranje en rode mossen. Hoogtepunt vond ik zeker de canyon. Je ziet hier dat de aardkorst is opengescheurd en kunt een prachtige wandeling door de canyon maken. Je kunt in dit nationale park ook fantastisch duiken, want niet alleen boven het wateroppervlakte, maar ook eronder is het landschap spectaculair!

Na de waanzinnige uitzichten van Thingvellir national park reed ik verder naar Geysir. Een gebied waar veel borrelende warmwaterbronnen en geisers te zien zijn. Ook hier zijn de kleuren van het landschap weer spectaculair: geel, oranje rood tot zelfs felgroen. 

Golden Circle - IJsland - Doets Reizen

Het letterlijke hoogtepunt van Geysir is Strokkur, de actiefste geiser van het gebied die elke 10 minuten metershoog omhoog spuit. Het meest fascinerende van de geiser vond ik nog het schouwspel wat zich precies voor de uitbarsting voordoet. Het begint met het water dat heen en weer begint te schommelen. De geiser wordt duidelijk onrustig. Het water vormt een luchtbel waardoor het wateroppervlakte omhoog komt en deze explodeert het moment erna. Waanzinnig om de kracht van de natuur van zo dichtbij te aanschouwen!

Gulfoss Watervallen 

Gullfoss Waterval - Golden Circle - IJsland - Doets Reizen

Bij aankomst hoor je het immense geluid van de waterval al voordat je hem ziet. Gulfoss is een dubbele waterval, waarbij het water na een eerste val nog eens een 32 meter diepe canyon invalt. Door de enorme hoeveelheid water die hier valt ontstaat er heel veel stuifwater, wat weer zorgt voor fantastische regenbogen. Hierdoor heeft de waterval ook zijn naam gekregen, Gulfoss betekent namelijk Gouden Waterval.

Met deze 3 hoogtepunten in de Golden Circle krijg je een heel goed beeld van de natuur op IJsland, wanneer je weinig tijd hebt, of alleen in Reykjavík verblijft is dit rondje echt een must do voor je reis door IJsland.

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook