Overzicht

IJspegels tellen in Quebec

31 maart 2015 door Elske Doets

Voor het eerste keer naar Canada in de winter, dat is een hele ervaring! Ik vloog met mijn gezin naar Montreal en toen we daar aankwamen vielen me meteen de ijs- en sneeuwplakkaten naast de landingsbaan op. Vanaf de luchthaven reden we naar Saint Alexis des Monts, om te verblijven in de Sacacomie Lodge. Omdat het al donker was, konden we niet goed zien of de enorme witte hopen op parkeerterreinen bij bedrijven nu zand of sneeuw waren. Overdag bleek het laatste het geval. Zoveel sneeuw had ik persoonlijk nog nooit gezien! Toch is het geen issue hier, je moet door je met je leven. Canadezen zijn echte overlevers: ze lachen en gaan weer door. De meest gebruikte zin die ik ze heb horen zeggen, was ‘Tomorrow will be better’. En dat klopte ook, alleen moest je wel langer wachten dan één dag. Gemiddeld was de temperatuur half februari -20 graden, met uitschieters naar boven en beneden. Klinkt afschuwelijk, maar je moet je er op kleden en alles went. Je krijgt er namelijk een hoop voor terug!


Vanaf de prachtige houten Sacacomie Lodge gingen wij snowmobilen met Canadese vrienden Bob en Sue. Zij waren onze gids. Ongelooflijk! We legden 100 kilometer door wildernis af en kwamen slechts één lodge tegen. Het snowmobilen in Quebec is volgens Bob ‘second to none’, voor hem een reden om tien uur te rijden om hier te komen snowmobilen. Je gaat over bospaden, heuvels, bevroren meren, en dat alles met veel bochten en kans op hard scheurende tegenliggers.

Canadezen zijn tough, die gaan ervoor. Zo ook bij het skiën in Tremblant, op anderhalf uur rijden vanaf Montreal. Dit ski- en boardresort biedt een groot scala aan afdalingen en snowparks. Het is een typisch kleurrijk Quebecois dorp, waar de sfeer valt te vergelijken met die in New England en Frankrijk. Iets wat je niet zou verwachten in Noord Amerika. Het dorp is volledig ski in, ski out en je kunt je kinderen gemakkelijk zelf een afdaling laten doen (afhankelijk hoe ze skiën en hoe oud ze zijn natuurlijk). Ook hier wordt je tot het uiterste gedreven. Wij hadden voor een paar uur per dag skiles van Denis, een ervaren skileraar die hier al 35 jaar lesgeeft. Vanuit de lift had je fantastisch uitzicht op watervalletjes die veranderd waren in prachtige grote ijspegels van soms wel twee meter lang.

Bovenop de berg gierde de wind en de droge sneeuw werd opgezweept. Denis kon niet zien hoe wij keken, want zonder gezichtsbedekkende bivakmuts, skibril en skicol trek je het niet. Hij vroeg regelmatig aan mij ‘You like it?’, waarop ik niet kon antwoorden omdat hij heel snel en hard riep ‘Yeah!’. Ik dacht bij de eerste afdaling, met een gevoelstemperatuur van -30 graden, waar ben ik aan begonnen?! Maar dat was alleen de eerste middag. De volgende dag was ik letterlijk en figuurlijk ‘geland’ en waardeerde ik de ruimte, de lange en brede pistes, veel of-piste tree skiing, de rust, dat er niemand als een kamikazepiloot op je af komt skiën, geen rijen, de mountain hosts die op elke afdaling aanwezig zijn voor vragen… zo kan ik nog wel doorgaan. Skiën is hier een geweldige belevenis!


Toen er op één dag er 15 centimeter sneeuw viel, was het -11 graden Celsius en had ik alleen een truitje en een jas aan. Het was gewoon warm! Denis was een echte Canadees:  ik moest lef tonen, schreeuwde hij naar mij. Snelheid maken en niet voorzichtig zijn. Uit de comfortzone. Mijn ega moest bugles skiën en off piste, geen stijve Europese bochtjes. Kortom: no guts no glory!  

Het fijne is dat Quebec veel sfeer heeft en een goede keuken, dus culinair kom je ook ’s avonds aan je trekken. Geen doorbakken schnitzels, maar verfijnde sushi. Après-skiën doe je in de hippe micro brewery tussen alle jonge boarders. Als je bedenkt dat Montreal op maar zeven uur vliegen ligt (en terug ben je meestal al in zes uur klaar) en Tremblant op maar 1,5 uur rijden vanaf de luchthaven ligt, dan ben je sneller hier dan in de Alpen. Het is echt de moeite waard de stap een keer te wagen. De kosten van hotel, appartementen, eten, skipassen en skihuur zijn lager dan in Europa. De sneeuw is droog, goed en niet ijzig. De pistes worden elke dag goed geprepareerd.

De winter beleven in Canada of de USA, dat moet je gewoon een keer doen!

Bekijk hier onze wintersport reizen naar Canada


Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook