Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!
Overzicht

In Kristiansund ruik je het Noorden

6 juli 2023 door Doets Reizen

Als je houdt van steden die door bruggen en tunnels verbonden worden, en die in alles uitstralen dat ze schatplichtig zijn aan het water, is Kristiansund daar het beste voorbeeld van, althans in Noorwegen. Kristiansund bestaat uit drie verschillende eilanden: Kirkelandet, Nordlandet en Innlandet. Op een normale werkdag varen er talloze lijndiensten van het ene eiland (stadsdeel) naar het andere. En op zondag, als deze boten niet varen, is dat meteen te merken: dan is het stiller. Ook om er te komen is Kristiansund uitdagender en spectaculairder dan veel andere toegangsroutes. Omdat Kristiansund enigszins aan de rand ligt en pas recent via tunnels en bruggen veel beter ontsloten is geraakt, is het karakter nog veel meer ‘echt Noors’ dan het ‘broertje’ Kristiansand dat, gelegen in het uiterste zuiden, een internationale toegangspoort is voor grote groepen toeristen uit de Europese Unie.  


De wereldberoemde ‘Atlantic Road’ 

Wat Kristiansund écht op de kaart heeft gezet is de ‘Atlantic Road’, in het Noors: de ‘Atlanterhavsveien’. De uit acht bruggen (!) bestaande route is uitgegroeid tot een van de populairste attracties van Noorwegen. De weg heeft al diverse, internationale onderscheidingen gekregen en steelt zowat ieders hart met  de prachtige bochten en weidse uitzichten over de oceaan en de diverse landtongen. Om het spektakel compleet helemaal te maken duik je, vlak voor Kristiansund,  een ruim 5 kilometer lange onderwatertunnel in, de ‘Atlanterhavstunnel’. Zet je voet maar snel op de rem, want onder water betekent in deze tunnel niet zomaar een beetje onderwater, maar écht diep onder water!


Bedrijvige haven

Met de haven in het hart van de stad en de levendigheid van af en aan varende schepen, voel je in Kristiansund de polsslag van de Noorse economie, die weliswaar voor een steeds kleiner deel door oliewinning bepaald wordt maar waarvan de bedrijvigheid er nog goed te merken is. Met als voordeel dat er een volwassen aanbod aan hotels is, waar je een prachtig uitzicht hebt op het water en de omliggende eilanden. 


Mix van noord en zuid

Kristiansund ligt op de ‘grens’ van Noord- en Zuid-Noorwegen. Door het groeiend aantal reizigers vanuit de EU krijgt het een wat ‘zuidelijker’ karakter, maar door de ook nog steeds bloeiende handel in vis, vaak afkomstig uit de noordelijke Lofoten, voel je in Kristiansund ook de ‘noordelijke’ sfeer. Zeker als het ‘s zomers om half een ‘s nachts nog flink licht is en je goed zicht hebt op de haven! 

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook