Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Overweldigende Sognefjord

5 juli 2023 door Doets Reizen

Hoeveel landen zullen niet jaloers zijn op het aantal adembenemende vergezichten en de eindeloze natuurpracht van de Sognefjord? Deze illustere fjord in midden-Noorwegen, zo’n 205 kilometer lang, is bovendien ongevoelig voor seizoenen, dat wil zeggen: in elk jaargetijde komen andere delen van de natuurpracht bovendrijven. Daarom is de Sognefjord – ooit een ‘must know’ bij het vak topografie – het hele jaar door een lust voor het oog. Daarnaast kan de fjord bogen op een aaneenschakeling van uitzonderlijke eigenschappen. Zo is het én een van de diepste fjorden ter wereld, én liggen er maar liefst vijftien dorpen aan de fjord (de een nog schilderachtiger dan de ander), én heeft het een ongelofelijk rijke visfauna, én is er geen fjord die over zoveel (en zoveel fantastische) uitkijkposten beschikt.


Langzaam genieten

De Sognefjord is zowat uitgevonden voor ‘slow travel’. Houd je van wandelingen? Dan kun je al naar gelang de lengte van je verblijf met gemak drie, vijf of tien onvergetelijke routes samenstellen, mede dankzij de talloze zijtakken van de Sognefjord. En zelfs dan is nog maar een fractie van de veelzijdigheid van de Sognefjord aan je blik voorbijgetrokken. Er is rond deze fjord nog zoveel meer om van te watertanden. Wat te denken van een treinreis waar je mond na bijna elke bocht bij openvalt (de Flårm-spoorweg)? De vele historische festivals rond de Vikingcultuur? Of het zomaar genieten van de intense rust aan de waterkant in een van de vele, vaak onontdekte fjorddorpen? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de talloze, sfeervolle kerkjes, lokale ambachten (bierbrouwerijen!) en fietsroutes die het gebied rond Sognefjord rijk is.


Spectaculaire doortocht

Er is, als je dat wilt, ook een hele snelle, opwindende kennismaking mogelijk met de Sognefjord. Als je met de auto naar Laerdal rijdt en je slaat rechtsaf de 6,6 kilometer lange Fodnestunnel in, dan zul je versteld staan als je de donkerte van de tunnel verlaat. Plotseling sta je oog in oog met de overweldigende reusachtigheid van de Sognefjord. Waarschijnlijk ben je nog maar net bekomen van het imponerende uitzicht of je realiseert je dat je op een hele smalle, eindige landstrook terecht bent gekomen, hetgeen wordt ‘opgelost’ door een vriendelijk verkeersbord dat je naar het terrein van de veerpont leidt. Met een beetje mazzel ligt de pont klaar om je naar de overkant van Sognefjord te varen. Na een schitterende overtocht rijd je van de pont af en duik je meteen wéér een lange tunnel in (dit keer 3 kilometer). Na deze tweede tunnel word je omarmd door het idyllische stadje Kaupanger, waar het Sognefjord-museum is gevestigd. Een combinatie van respect voor zoveel menselijk vermogen (de tunnels) en de omliggende natuurpracht doet je op een aangename manier duizelen.

Sognefjord biedt alles bij elkaar de biologische rijkdom van een natuurpark, de vergezichten van een spectaculaire attractie en de veelzijdigheid van een heel land.


Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook