Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Let's GO RANGERS!

4 april 2016 door Melvin Malepaard

Sport in Amerika is een belevenis! Zo ervoer ik tijdens mijn bezoek aan New York. Hoewel ik geen fanatieke sportfan ben, gaat mijn hart wel sneller kloppen van Baseball, American Football en Ice Hockey. Vooral de laatste twee ruige sporten zijn mijn favoriete sporten. Dit komt vooral door actie en snelheid van het spel. Niet alleen het spel maar vooral de sfeer in het stadion is geweldig. Geen hooligan cultuur, want het gaat in de VS vooral om het aanmoedigen van de sporters. Amerikanen (zeker New Yorkers) laten zich graag horen en zijn niet bang om zich te verleiden tot opzwepende yells en dansjes. We hebben hier te maken met bloedfanatieke maar vrolijke sportfans. Get ready: LET’S GO RANGERS!

Er staat wat te gebeuren… hier heb ik toch heel lang naar uitgekeken! Op straat herken je de fanatieke ijshockey supporters van de New York Rangers aan de Ranger shirts en petten. Blauw, rood en wit: duizenden mensen herenigd door driekleuren. Samen met de Rangerfans, met als geuzennaam ‘The Blueshirts' lopen we richting de imposante en inmiddels legendarische (sport)arena Madison Square Garden.  Om je heen kijkend zie je dat een ijshockeywedstrijd in New York een divers publiek trekt. Je ziet groepen vrienden, stelletjes, gezinnen met jonge kinderen en volwassen zonen die met hun vader en moeder plaats nemen in het stadion.


De Rangers nemen het op tegen Florida Panthers. Hoewel ik niks tegen Florida heb, besloot ik de thuispartij te steunen. Na het Amerikaanse volkslied mee geneuried te hebben, klinkt het startschot van de wedstrijd. Het spektakel barst los en ik voel me een moment overrompelt door het uitbundige publiek! Ja, dit is de next level van sportbeleving!


Vanaf het eerste moment wordt duidelijk dat ijshockey beslist geen sport voor watjes is. Met grof geweld en snelheid proberen de tegenstanders het elkaar lastig te maken met maar één doel: punten scoren! De Florida Panthers hebben deze wedstrijd zichtbaar zwaar in New York. Zal dit te maken hebben met het altijd aanwezige tropische klimaat in Florida? Of laat ik mij nu verleiden tot een vooroordeel...? Enfin, om de beurt vlogen de ijshockeyspelers met een oorverdovende klap tegen de transparante wanden. Dit moet een idee geven hoe zwaar en intensief de sport is. De Rangers zijn veel sterker en sneller in hun spel en daarom stroomde de doelpunten voor de Rangers binnen. Iedere keer als er gescoord werd ging het dak er af! De Blueshirts zingen allemaal luidkeels en in koor hun aanstekelijke ‘Goal Song’ wat begint met een orgel deuntje en de aanmoedigende tekst “LET’S GO RANGERS, LET’S GO RANGERS!“

Ok, niet alleen het potje ijshockey is spectaculair. Er gebeurt van alles tussen de wedstrijd door. Zelfs de ijsschrapers geven een showtje weg en sjezen met grote snelheid over het ijs. Tijdens de breaks zijn er diverse optredens en spelletjes. Natuurlijk ontbreekt de hysterie rondom de zogenaamde  crowdcam niet. Amerikanen dromen van hun one minute of fame en doen er alles aan om de aandacht te trekken van de cameraman die met een arendsoog het publiek scant. Het is een hilarisch tafereel. Na al het juichen kregen we dorst en honger. In Amerika is niks te gek, dus bestelden vanuit de luie tribunestoel via onze mobiel een oversized drankje en snack. 

IJshockey is een harde en soms gevaarlijke sport dus dragen de spelers de nodige bescherming: een toque, helm, scheenbeschermers, elleboogbeschermers, handschoenen, speciale ijshockeybroek en bodybeschermer (schouders, borst en schouderbladen). Dit is omdat lichamelijk contact is toegestaan en de puck hard is en zeer hoge snelheden kan halen. Wij lieten ons vertellen door onze buren dat een puck makkelijk 160 km uur over het ijs vliegt!

Doets Reizen - Altijd op de eerste rij, Very VIP

Een ijshockeywedstrijd bestaat uit drie perioden van elk 20 minuten zuivere speeltijd. Dit betekent dat bij alle spelonderbrekingen de tijd wordt stopgezet. Na 3 rondes was het duidelijk: de Rangers wonnen met grote voorsprong!

Na 3 spannende rondes bleken de New York Rangers onverslaanbaar. Na het spektakel verlieten we het stadion in een winning mood. Om de overwinning te vieren gingen we nog even naborrelen in de bar van 1Hotel Central Park.

Handige weetjes en tips:

  • Reserveer via Doets Reizen goede plaatsen in het stadion. De puck is namelijk erg klein en glijdt razend snel van de ene kant naar de andere kant van de schaatsbaan. Zonde, als je dit niet goed kunt zien.
  • De New York Rangers is een ijshockeyclub en speelt mee in de competitie van NHL. Gek genoeg valt ijshockey onder een balsport terwijl er een puck, maar een platte schijf van rubber, wordt gebruikt. 
  • Je hoeft geen kenner te zijn van de spelregels. Je merkt vanzelf door het gejuich of gejoel van supporters of de wedstrijd goed verloopt.  Wil je toch de spelregels weten? Klik dan hier voor meer informatie.
  • Het ijshockeyseizoen loopt van oktober t/m aprilIn de NHL zijn er maximaal 18 spelers en 2 keepers (totaal 20) per team. De spelers wisselen elkaar voortdurend af zonder het spel stop te zetten.
  • Show! Naast het spel zijn er gedurende de wedstrijd verschillende showelementen toegevoegd. All American over de top! Geweldig.

Enthousiast geworden? Natuurlijk wil je zelf een sportwedstrijd in New York bijwonen. Klik hier voor meer informatie.

 

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook