Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Wie zich in New York City verveelt, is er slecht aan toe

17 april 2015 door Melvin Malepaard

Met al haar prachtige wolkenkrabbers, sprankelende winkelstraten, topmusea en gezellige buurtjes is New York zoveel meer dan alleen het Vrijheidsbeeld, Times Square en het Empire State Building. Ik heb deze wereldstad al vaak bezocht en toch is er altijd iets nieuws te vinden. Niet alleen de imposante skyline is voortdurend in ontwikkeling, maar ook is er iedere keer wel een nieuwe buurt die hipper dan hip is. Samen met mijn collega’s Wendy en Ilse hebben we een week lang van de lekkerste appel ter wereld geproefd: The BIG Apple!

Vrijheidsbeeld in New York City

De reden van ons bezoek aan New York was het bezoeken van de hotels en appartementen die Doets Reizen aanbiedt. Even kijken of alles nog tip top in orde is, en even bijpraten met de hotelmanagers. Het is goed om te weten dat wij direct met hen samenwerken en dus dure inkooporganisaties kunnen vermijden. Maar niet alleen het zelf zien van de hotels is belangrijk, ook het ondernemen van tours is minstens zo nodig. Op deze manier staan wij achter de kwaliteit en kunnen we je dus de leukste Stedentrip beleving bieden. New York heeft zoveel hoogtepunten dat het onmogelijk is om alles te vertellen. Maar naast alle bekende hoogtepunten zijn dit mijn persoonlijke aanraders, die je echt gezien moet hebben tijdens je bezoek aan New York.

Aangekomen in New York ga je natuurlijk naar Times Square. Dit is meteen dé ultieme New York-beleving, die je herkent van tv, film en advertenties. Grote, niet-verrassende winkelketens domineren het straatbeeld, maar als je daar doorheen kijkt zie je de schoonheid van de torenhoge reclameschermen. Om de hoeveelheid mensen aan te kunnen is Times Square inmiddels grotendeels autovrij. Kom hier even bij op een terrasje en vergaap je aan het drukste kruispunt van Amerika. Ook kom je hier tientallen theaters tegen. Wij bezochten de musical The Lion King, de Disney-klassieker die al sinds 1997 te zien is op Broadway.

Times Square - New York - Doets Reizen

Op loopafstand van Times Square ligt de wijk Hell’s Kitchen, die een totaal andere feeling heeft. De Hollanders noemden het destijds Bloemendael, en het district werd berucht tijdens de ‘drooglegging’ in de jaren dertig. Hell’s Kitchen was in die tijd de uitvalsbasis van de New Yorkse maffia. Ook na de oorlog was het nog geruime tijd een van de meest criminele wijken van de stad. Nu is Hell’s Kitchen vooral trendy en wordt het, waarschijnlijk om het turbulente verleden te maskeren, ook Clinton genoemd. Hell’s Kitchen is de ideale wijk om een hapje te eten. Veel restaurants hier hebben voor New Yorkse begrippen een goede kwaliteit/prijsverhouding. Op 46th Street, tussen 8th en 9th Avenue, ontstond in de loop der jaren de inmiddels ook bij niet-New Yorkers bijzonder populaire Restaurant Row: een rij kleine restaurantjes die de straat ondanks de nabijheid van Times Square en Broadway een aangenaam intieme sfeer bezorgen. 

TIP: Ardesia Wine Bar Deze bar in Hells Kitchen is eigendom van een van de beste wijnkenners van de stad, zij doet dit erbij als hobby. Ardesia Wine Bar serveert wijn, heel goede tapas en bier van de tap. Hier kun je bijkomen van een dag in de stad en gemakkelijk mengen met de locals, die hier een borrel en hapje komen halen. Een must voor iedereen die NYC bezoekt! Extra dichtbij voor klanten die verblijven in het Skyline Hotel, het Washington Jefferson Hotel of The ROW. Dagelijks geopend vanaf 17.00 uur. Meer informatie: www.ardesia-ny.com 

Times Square - New York - Doets Reizen

Sinds 2009 heeft New York er een – letterlijk – hoogtepunt bij: het High Line Park! High Line is ligt op Manhattan, en loopt over een ongebruikte, verhoogde spoorweg. Het park begint ten zuiden van het Garment District, in de wijk Chelsea. Eindpunt is het Meatpacking District, tegenwoordig dé place to be! High Line Park is een groene lus die zich een weg baant tussen prachtige, tikkeltje artistieke gebouwen. De spoorweglijn werd sinds de jaren '80 niet meer gebruikt en na enkele jaren ontstonden er plannen om van de verlaten spoorweg een park te maken à la de Promenade Plantée in Parijs. Het park is een verademing, omdat het boven de drukke straten ligt, autovrij is en prachtig uitzicht bied op de skyline van Manhattan. Er zijn diverse linkjes naar de voormalige spoorlijn en het park is deels ontworpen door een Nederlandse architect, Piet Oudolf. De High Line bevat prachtige groenvoorzieningen met bankjes en terrasjes. Voor ons een van de nieuwste ‘hoogtepunten’ van de stad. En het eindpunt, Meatpacking, is megahip! In de voormalige pakhuizen in deze bar zijn steeds meer bars, clubs en winkels te vinden. Beginpunt Chelsea is het centrum van de hedendaagse kunst met talloze galeries, clubs en restaurants.  

TIP: Chelsea Market Begin je wandeling op de High Line aan de noordkant in Chelsea. Je eindigt dan in Meatpacking, met de Chelsea Market. Hier tref je in een overdekte hal een bonte verzameling aan kleinschalige eethuisjes.

Highline Park - New York - Doets Reizen

Greenwich Village is wat mij betreft de meest karakteristieke buurt van Manhattan en een fijne wijk om te verblijven tijdens je StedenTrip (bijvoorbeeld in het Washington Square Hotel). De wijk is knus en gemoedelijk en bijna Europees qua gezelligheid. Het is ook dé ultieme wandelwijk van de stad. De wijk is in tegenstelling tot Midtown nog altijd gezellig en gemoedelijk. Je ziet er prachtige panden en aparte kunst op straat. De aanwezigheid van een grote universiteit zorgt voor levendigheid in het Washington Square Park. Er zijn verschillende wandelroutes die je alle hoogtepunten laten zien. 

Tip: dineer in restaurant Par Piti. Op en top Italiaans, heerlijk eten tegen een zacht prijsje. Hier kan Little Italy niet aan tippen!

Blijf tijdens je Stedentrip New York niet alleen op Manhattan, maar breng ook een bezoek aan de omliggende boroughs. Hoogtepunt van Queens is het MoMA PS1. MoMA PS1 is een aan het Museum of Modern Art (MoMA) gelieerde atelier- en expositieruimte voor hedendaagse kunst in de wijk Long Island City (Queens). Het MoMA PS1 heeft geen permanente collectie, zodat (soms ondergewaardeerde) kunstenaars hier helemaal los kunnen gaan. Het MoMA PS1 werd in 1976 door het Institue of Art and Urban Resources gesticht als P.S. 1 in een voormalig schoolgebouw aan 21st Street/46th Avenue, met als doelstelling het inrichten van ateliers en tentoonstellingsruimtes in leegstaande en onbenutte panden. Persoonlijk vind ik dit een van de meest bijzondere musea in de stad. Dit komt vooral doordat ik deze manier van kunst exposeren erg kan waarderen. 

Tip: vlakbij ligt het Z Hotel. Hier kun je meteen even een bezoekje aan brengen: hapje eten en een drankje doen in de rooftopbar. 

MoMa - Museum of Modern Art - New York - Doets Reizen

Voor wie het pure New York zoekt… doe eens gek en bezoek de interessante wijk Williamsburg in Brooklyn. Williamsburg is het thuis van vele etnische groeperingen, en heeft een levendige kunstgemeenschap. Er zijn ook steeds meer mensen die wonen in Williamsburg en werken in Manhattan. Het is echt een dorp binnen een wereldstad. Hoewel de wijk erg authentiek - en soms een tikkeltje armoedig – is, is Williamburg momenteel helemaal hip! Vergis je niet, ondanks de vervallen panden liggen de huurprijzen hier soms hoger dan op Manhattan! Er zijn tal van authentieke shops en gezellige bars te vinden. Erg populair zijn de lokaal gebrouwen biertjes en biologische gerechten.

Williamsburg - Brooklyn - New York - Doets Reizen

Wie zich in New York City verveelt, is er slecht aan toe!

Nog een laatste tip: het New Museum op Manhattan, Lower East Side. Qua pand het meest opvallende van de stad. Het zijn letterlijk een aantal witte dozen die op elkaar gestapeld zijn, maar juist daardoor wordt je aandacht getrokken. Het is het enige museum in New York dat uitsluitend bestemd is voor exposities van internationale, hedendaagse kunst. Het museum werd gesticht in 1977 door Marcia Tucker (curator van het Whitney Museum of American Art van 1969 tot 1977). Het museum heeft als doel kunst te tonen van nog niet gevestigde en onontdekte kunstenaars.

Het lijkt mij duidelijk! New York heeft zoveel te bieden dat je er makkelijk ieder jaar terug kunt komen. Of je nu dol bent op shoppen, musicals, musea, architectuur of gewoon alle toeristische trekpleisters wilt bezoeken: New York heeft het allemaal. 

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook