Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Noorwegen of Canada

25 november 2020 door Jesper Spierings

Met zowel Noorwegen als Canada in het reisaanbod van Doets Reizen, wordt het hoog tijd om de overeenkomsten en verschillen tussen beiden landen eens wat beter te bekijken. Beide landen bieden een perfecte uitvalsbasis voor een onvergetelijke vakantie. Het enige voordeel dat Noorwegen heeft ten opzichte van Canada is de reistijd vanaf Nederland. Zo vlieg je in minder dan twee uur vanaf Amsterdam naar Oslo, terwijl je er ca. 9,5 uur over doet om Vancouver te bereiken vanaf Amsterdam. Hier moet je echter niet je keuze op baseren, maar vraag jezelf af wat je écht graag wilt zien & beleven op vakantie. Om deze reden behandel ik in deze blog niet alleen de overeenkomsten en verschillen tussen beide landen, maar licht ik ook graag enkele hoogtepunten uit beide landen toe!

Overeenkomsten & Verschillen

Een vergelijking tussen Noorwegen en Canada is al snel gemaakt. Zo staat bij beide landen de natuurbeleving op de eerste plaats en deze natuur is dan ook groots, indrukwekkend en erg afwisselend. Mensen met hoogtevrees zullen zich niet snel op hun gemak voelen. Je vindt in zowel Noorwegen als Canada namelijk een overschot aan prachtige meren, watervallen, bergen, gletsjers & fjorden, die nogal hoog kunnen uitvallen.

Maar natuurlijk zijn er ook verschillen… En dan heb ik het niet over het oppervlakte & het aantal inwoners van beide landen. In Noorwegen zijn de levenskosten duurder, wat betekent dat je meer geld betaald voor dagelijkse levensbehoefte. Bovendien zijn tolwegen in Noorwegen gebruikelijk, iets wat je in Canada nauwelijks tegenkomt. Daarnaast kennen de inwoners van beide landen verschillende gewoonten en karaktereigenschappen. Zo staan de Canadezen bekend om hun beleefdheid en behulpzaamheid, terwijl de Noren over het algemeen als iets stugger ervaren worden. Bovendien hebben de Noren als gewoonte om meerdere maaltijden op een dag eten. Naast ontbijt, lunch en diner eten zij gewoonlijk nog een avondsnack en in enkele gevallen nog een tweede ontbijt.

De natuur, flora & fauna in Noorwegen & Canada

Het zal je verbazen hoe mooi en indrukkend de natuur in Noorwegen & Canada is! Tijdens een reis door beide landen ontdek je imposante fjorden en gletsjers, maar ook gebergtes met blauwgroene of azuurblauwe meren en watervallen. Net wanneer je denkt dat de natuur niet mooier kan, stuit je op het volgende bijzondere natuurverschijnsel.

Een van de meest bijzondere nationale parken van Noorwegen is Jotunheimen National Park, waar je betoverd wordt door prachtige watervallen, rivieren, gletsjers en valleien. Tevens vind je hier de hoogste bergtoppen van heel Noord-Europa en ontelbare wandelroutes. Bezoek je dit nationale park per huurauto, dan is de Norwegian Scenic Route via Sognefjellet en Valdresflye een absolute aanrader!

In Canada moet je zonder twijfel naar het westen voor de meest indrukwekkende nationale parken van het land. In de Canadian Rocky Mountains stuit je alleen al op het Nationale Park van Banff, Jasper, Kootenay, Waterton Lakes & Yoho. Over het mooiste nationale park in Canada valt lang te discussiëren, maar met recht een van de populairste is Jasper National Park. Via een van de mooiste routes over de Icefields Parkway kom je in dit prachtige park terecht waar je oog-in-oog komt te staan met hoge gebergtes, helderblauwe meren, gletsjers en donderende watervallen. Bovendien kom je hier heel veel wilde dieren tegen in hun natuurlijke leefomgeving.

Over wilde dieren gesproken… niet alleen de natuur komt erg overeen met elkaar, ook de diversiteit aan wildlife is in beide landen veelal hetzelfde. In zowel Canada als Noorwegen kun je op zoek gaan naar bijzondere dieren zoals walvissen, dolfijnen, orka’s, (ijs)beren, wolven, vogels en elanden. Met name ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg laten deze dieren zich graag in het openbaar zien. Ondanks dat het assortiment aan wilde dieren gelijk aan elkaar is, is in Canada de kans op het spotten van wilde dieren niet iets groter. Houd er wel rekening mee dat wildlife zich niet laat regisseren. Er bestaat daarom nooit 100% zekerheid dat je alle gewenste dieren in hun natuurlijke habitat zult spotten.

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook