Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Oslo swingt als nooit tevoren

29 juni 2023 door Doets Reizen

Dat Oslo een vredelievende stad is, lijkt een vrij overbodige constatering. Welke stad wil immers vijandig zijn en bezoekers wegjagen? Niettemin: waar vind je in hartje centrum een strand waar mensen in bikini in het zand liggen? Waar zie je om de haverklap optochten van kinderwagens met jonge moeders én vaders? En waar zie je zo’n overweldigende hoeveelheid regenboogvlaggen wapperen? De hoofdstad van Noorwegen was lange tijd een ‘grijze muis’ op de internationale stedenlijstjes. Die tijd lijkt voorbij. Wie zijn oor ’s zomers te luister legt op een terras in Oslo hoort ontstellend veel Europese en Aziatische talen voorbijkomen.

Cool & toekomstgericht

Behalve vredelievend en vriendelijk is Oslo een stad die deels al in de toekomst leeft. Wachtend bij een zebrapad valt het geruisloze verkeer bijna niet te missen, ofwel: een flink deel van het Noorse wagenpark, zeker in Oslo, is elektrisch. Voeg daarbij het efficiënte openbaar vervoer, de hypermoderne architectuur in het havengebied en het super coole, in 2021 geopende Munch-museum (ter ere van de Noorse kunstschilder Edvard Munch), en de conclusie moet luiden dat Noord-Europa, en Noorwegen in het bijzonder, een ‘hot spot’ rijker is.

Munch Museum -Doets Reizen - Vakantie Noorwegen - Credits VisitNorway

Fantastisch operagebouw

Een andere ‘highlight’ van Oslo is de Opera (2008), die net als het Munch-museum in de wijk Björvika is gelegen, helemaal aan het einde van de Oslofjord. Als je het op een stralende dag waagt in de nabijheid van dit bijzondere (en bijzonder witte!) gebouw te komen, kun je een orkaan van weerkaatst licht verwachten (zó krachtig dat je naar nog een zonnebril verlangt). De Opera staat ook wel bekend als het gebouw ‘dat uit louter dak bestaat’. Om de ‘power’ ervan te ervaren, zit er niks anders op dan zelf naar Oslo af te reizen.   

Ondergewaardeerde ‘place to be’

Het zegt veel over het veranderende Noorwegen dat zowel de Opera als het Munch-museum bij veel gereserveerde Noren aanvankelijk vragen opriep over de kosten. Maar nu de hoofdstad er zowat bij ligt als een diva, in plaats van een muurbloempje, zijn de meeste Noren trots op deze prestigeprojecten. Ze symboliseren het optimisme waarmee Oslo de wereld dezer dagen tegemoet treedt en de wereldreizigers Oslo aan het ontdekken zijn als een coole (nog relatief ondergewaardeerde) ‘place to be’.       

Beeldenrijkdom & ontspannenheid

O ja. Door alle vernieuwingen zou je bijna vergeten dat Oslo ook nog een paar ‘oude’ sterke punten heeft, zoals het beroemde Vigelandpark, misschien wel het meest indrukwekkende beeldenpark ter wereld, waarin de beeldhouwer Gustav Vigeland ‘de cirkel des levens’ in tientallen adembenemende beelden heeft vormgegeven. En tot slot: inwoners van Oslo zijn (en blijven) relaxed. Vraag naar de weg of naar een goed restaurant en ze zullen je vaak uitgebreider te woord staan dan waar je vooraf op hebt gerekend. Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook