Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!
Overzicht

Smoky mountains

13 juli 2017 door Sabine van der Kolff

Een reis door Deep South staat in het teken van stad en muziek. Maar ook als je van natuur houdt kun je hier je hart ophalen.


Ik reed door Smoky Mountains Nationaal Park. Het is een prachtig natuurpark dat zijn naam dankt aan de blauwe nevelachtige rook die tussen de bergen van het park hangt. We reden over de 441 van noord naar zuid dwars door het park heen, ten zuiden van de 441 kun je ook nog een stuk Blue Ridge Parkway rijden. Dit is een andere scenic route, eentje die helemaal door het Appalachen-gebergte loopt.


De eerste bewoners, de Cherokee Indianen noemde het park Shaconage, wat ‘de plaats van de blauwe rook’ betekent. De naam van het park schept direct de juiste verwachting. Je ziet prachtige, groene bossen en heuvels met veel uitkijkpunten waar een lichte, rookachtige nevel hangt. De nevel geeft het park een mysterieus tintje.


Wij overnachtten in het plaatsje Gatlinburg. Een toeristisch, klein plaatsje ten noorden van Smoky Mountains. Gatlingburg ligt aan de voet van de Smokies en is daardoor de beste uitvalsbasis van het park. Gatlinburg bestaat uit een hoofdstraat met winkels, restaurants en toeristische attracties zoals ‘Riply’s Believe it or not’ en verschillende distilleries van de zelfgestookte drank ‘Moonshine’. Wil je je echt onderdompelen in de Deep South-cultuur? Bezoek dan ook Dollywood, het pretpark van beroemde zangeres Dolly Parton, dat in Pigeon Forge, een half uur rijden vanaf Gatlinburg, ligt.


Heb je wat meer tijd dan is hiken in deze omgeving echt een aanrader. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, of je nu tussen de oude bossen door wandelt, adembenemende uitzichten wilt zien of watervallen wilt ontdekken. Het kan allemaal in de Smokies. Tip: kijk goed om je heen dan kun je misschien wel beren spotten. Wij zagen twee kleine cubs in een boom zitten!

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook