De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer
Overzicht

Studiereis Janette: Denver, South Dakota en Wyoming

27 januari 2016 door Janette Krijgsman

Afgelopen september stond er toch een hele speciale studiereis voor mij in de planning.

Ik werk al 15 jaar bij Doets Reizen, en daardoor heb ik ook al heel wat gezien van Amerika en Canada. Een bestemming die al jaren op mijn verlanglijstje stond, was Yellowstone. Afgelopen september heb ik deze kunnen afvinken.

De reis is begonnen in Denver, een stad midden in de Rockies. Het is een ideale stad om je rondreis door de Rockies te starten.

16th Street Mall - Denver - Colorado - Doets Reizen

Op 11 september zijn we via United Airlines naar Denver gevlogen. Vooraf had ik de weersvoorspellingen bekeken op het internet, en deze zouden zeer goed zijn. Helaas is het weer op het laatste moment totaal omgeslagen. Denver heeft normaal gesproken een woestijnachtig klimaat, met warme en droge lucht. Dit was nu niet het geval. De regen viel met bakken naar beneden. Nu zijn wij Nederlanders heel wat gewend, maar daar zijn ze dat zeker niet. Door de grote hoeveelheid regen overstroomden vele beekjes en liepen wegen onder, of werden zelfs weggespoeld. Gelukkig was dat laatste in Denver niet het geval. Maar ons programma was toch enigszins aangepast in verband met het weer.

Mile High Stadium - Denver - Colorado - Doets Reizen

Denver is de 'mile-high city'. Dit betekent dat deze dus op 1600 meter hoogte ligt. In het begin was dit best even wennen, in verband met de ijlere lucht. De hoofdstraat in Denver is de 16th Street Mall. Er is geen autoverkeer, behalve de gratis shuttlebussen. Aan de 16th Street Mall liggen verschillende hotels, winkels en restaurantjes.

We hebben er verschillende musea bekeken, zoals het Denver Art Museum en en de Colorado History Center. 's Avonds heb ik heerlijk gegeten in het historische Larimer Square, bij Rioja. De chefkok heeft meegedaan aan Top Chef Masters USA.

Colorado Art Museum - Denver - Colorado - Doets Reizen

De volgende morgen zijn met de auto naar het Red Rocks Amphitheatre gereden. Dit ligt ongeveer dertig minuten rijden ten westen van Denver. Het is een natuurlijk amphitheatre met een perfecte akoestiek. Veel bekende artiesten hebben daar opgetreden, of treden daar nog steeds op in de zomermaanden, zoals Sting, the Beatles en U2.

Denver heeft ook nog het Cherry Creek Shopping Center. Ideaal om na de reis nog even goed te shoppen!

’s Middags vlogen we naar Sioux Falls, waar de verdere reis start. Sioux Falls ligt in de staat South Dakota. Dakota betekent in het Native American ‘vriend’. De Native Americans spelen een grote rol in de staat South Dakota. In de plaatsen Sioux Falls en Pierre, is dan ook veel terug te vinden over de geschiedenis en de leefwijze van de indianen.

Vanuit Pierre zijn we doorgereden naar Rapid City City, maar we hebben dit niet gedaan zonder eerst door het geweldige Badlands NP te rijden. De Lakota indianen noemden dit het gebied ‘mako sica’. De vertaling hiervan is in het engels ‘ bad lands’. Het is een soort maanlandschap middenin de prairie. De rotsen bestaan uit verschillende pastel gekleurde lagen. De vormen zijn ontstaan door watererosie. In het park kunnen verschillende trails worden gelopen, maar ook rijdend door het park is er veel te zien bij de vele uitzichtpunten.

Badlands National Park - South Dakota - Amerika - Doets Reizen

In deze hoek van South Dakota is nog veel meer moois te zien. We zijn gestopt bij Mount Rushmore National Memorial. Dit beeldhouwwerk bestaat uit de voer presidenten Washington, Jefferson, Roosevelt en Lincoln. Het symbool voor de Amerikaanse geschiedenis.

Mount Rushmore National Memorial - South Dakota - Amerika - Doets Reizen

Een klein stukje verder op is Crazy Horse Memorial. De Lakota indianen wilden ook hun eigen symbool hebben. Zij hebben het Crazy Horse Memorial gemaakt. De bouw is destart in 1948 door Korczak Ziolkowski, en uiteindelijk nog steeds niet af. Deze man is inmiddels overleden, en de familie heeft de werkzaamheden overgenomen, maar snel gaat het niet.

Crazy Horse Memorial - South Dakota - Amerika - Doets Reizen

Onze overnachting vond plaats in het plaatsje Deadwood. Het is een leuk klein stadje, met een hoofdstraat met vele restaurants, bars en casino’s. ’s Avonds hebben we dan ook een gokje gewaagd, en een biertje gedronken in de bar. De volgende ochtend begon onze trip naar de volgende staat Wyoming.

Een stop die je niet mag overslaan, is Devils Tower NM. Dit is een uniek stukje natuur, hoogstwaarschijnlijk ontstaan door gesmolten magma en erosie. Hier zijn een paar wandelingen mogelijk, maar alleen maar kijken naar dit verschijnsel is al geweldig.

Devils Tower National Monument - Wyoming - Doets Reizen

Onze volgende bestemming was Cody. Dit is een leuk cowboystadje met veel winkeltjes en restaurantjes. In de zomermaanden is hier ook vrijwel dagelijks een rodeo. In Cody staat het Buffalo Bill Center. Er zijn vijf musea. Absoluut interessant om een kijkje te nemen!

Cody - Wyoming - Doets Reizen

De volgende dag stond dan echt Yellowstone NP op de planning. Het was nog even spannend of we überhaupt het park vanuit het oosten in konden. Het had namelijk gesneeuwd die nacht. Ik dacht, het zal toch niet? Sta ik hier uiteindelijk na zoveel jaar, en dan kan ik het park niet in. Gelukkig, de oost-ingang was even afgesloten geweest in verband met de sneeuw, maar was inmiddels alweer open.

Doordat het gesneeuwd had, was het uitzicht geweldig. In Yellowstone hebben veel branden gewoed, en zonder de sneeuw hadden we dus veel zwart verbrande bomen gezien. Deze waren nu allemaal bedekt met een laagje sneeuw. Met een blauwe lucht en een zonnetje erbij was het helemaal geweldig! Doordat onze tijd beperkt was, heb ik alleen het zuidelijk gedeelte van het park kunnen bekijken. Hier bevinden zich onder andere Lake Yellowstone, de Grand Canyon van Yellowstone, met de upper en de lower falls, de vele geisers en mudpools. Hier hebben we dan ook verschillende stops gemaakt. Natuurlijk vergaten we niet de zeer bekende Old Faithfull geiser. Het was zeer toeristisch, maar absoluut de moeite waard.

Geisers - Yellowstone National Park - Wyoming - Doets Reizen

We hebben ook veel wildleven gezien in Yellowstone, bizons, maar ook coyotes, elks, vele herten. ’s Morgens wakker geworden aan Lake Yellowstone, met mist en bevroren dauw, de opkomende zon en dan een bizon zien grazen, is een beeld dat ik niet snel zal vergeten.

Helaas waren we alweer toegekomen aan de laatste dag van deze reis. Vanuit Yellowstone NP zijn we naar het zuiden gereden. Je rijdt dan via Grand Teton NP. Het is een zeer mooi park met scherpe bergtoppen. Hier kan je onder andere raften, met een kabelbaan gaan, of een wildlife tour ondernemen. Het laatste hebben wij gedaan, zodat ik ook nog een beer en een moose kon toevoegen op het lijstje van wildleven dat ik heb gezien.

Helaas was Jackson onze laatste bestemming. Ik heb absoluut een topreis gehad! Ik ben blij dat ik een stukje van Yellowstone heb mogen zien. Ik heb nog niet alles gezien, dus ik heb absoluut een reden om nog eens terug te gaan naar dit gedeelte van Amerika!

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook