Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!
Overzicht

Twee machtige excursies: de Orka Whale Watch in Vancouver en Whale Watching in Tofino

21 november 2023 door Lieke Zuurbier

Twee verschillende excursies

Als je de beschrijving van beide excursies leest vraag je jezelf af of dit niet precies dezelfde excursies zijn, in het zelfde gebied! Gelukkig heb ik me geen zand in de ogen laten strooien en heb ik juist allebei de excursies gedaan. Conclusie? De excursies zijn verschillend en hebben elk hun geheel eigen kenmerken en kwaliteiten.

Tofino Whale Watching - Vancouver Island - British Columbia - Canada - Doets Reizen

Diverse omgevingen

Omdat het water in beide gebieden anders is, zijn ook de omgeving en de dieren die je aantreft (heel) verschillend. De grootste overeenkomst mag dan zijn dat je tijdens beide excursies meestal walvissen ziet, maar de walvissen zijn onderling zeer verschillend.

Orka Adventure Whale Watch per Zodiac – victoria - Vancouver Island – Britsich Columbia – West Canada - Doets Reizen

Grijze walvissen

De walvissen in de Pacific Wild, het gebied van de Whale Watch in Tofino, zijn grijze walvissen. Deze grijze walvissen worden ongeveer 16 meter lang en komen in dit gebied veel voor. Ook is de kans groot dat je er de nodige zeeotters tegenkomt.

Spuiten = ademhalen

Zelf had ik het geluk om tijdens deze excursie inderdaad twee grijze walvissen te zien, die in een baai rondjes aan het zwemmen waren. Het is zeer interessant om te zien hoe een walvis boven water komt en een spuit geeft; de walvis haalt dan adem. Na de laatste ademhaling van een serie maakt de walvis een omslag naar de bodem waardoor het mogelijk is om zijn staart extra goed te bekijken. 

Tofino Whale Watching - Vancouver Island - British Columbia - Canada - Doets Reizen

Orka’s & bultrug walvissen

Tijdens de Orka Whale Watch in Vancouver zijn orka’s de ‘hoofdrolspelers’ en is alles erop gericht er een of meerdere te spotten. Orka’s worden ook wel de killer whales genoemd. Naast het spotten van orka’s is de kans groot dat je ook een of meer bultrug walvissen spot. De bultrug walvis kan tot 30 meter lang worden en is daarmee twee keer zo groot als de grijze walvis.

Geluk hebben

Bultrug walvissen zwemmen in het gebied tussen Vancouver en Victoria. Doordat het geluk aan mijn zijde was kwam mijn ‘teller’ tijdens de excursie uiteindelijk te staan op het spotten van twee orka-families en een bultrug walvis. Ik mocht niet klagen!

Tofino Whale Watching - Vancouver Island - British Columbia - Canada - Doets Reizen

Kennis

Nóg meer geluk… Ik werd gekoppeld aan een super aimabele en enthousiaste gids. Tijdens het varen had deze een boek bij zich met foto’s van eerdere excursies, alsook een camera om weer nieuwe foto’s te maken. Door consequent foto’s te maken kun je ontdekken of je met bekende of onbekende orka-families van doen hebt.

Mannetje? Vrouwtje?

Ook kan de gids je vertellen waarom een bepaalde orka een mannetje of een vrouwtje is. Super interessant!

Tofino Whale Watching - Vancouver Island - British Columbia - Canada - Doets Reizen

Ervaren gidsen

Een prettige overeenkomst tussen beide tours is dat er een ervaren gids meegaat, die ook de boot bestuurt. En je tijdens de tour alles vertelt over het gebied, de omringende natuur om je en de belangrijkste dieren die je tijdens de tour aan het spotten bent.

Stel vragen

Voel je vrij om vragen te stellen! De gids ervaart dat meestal als een teken van respect voor zijn of haar vakmanschap. Ook medereizigers waarderen het bijna altijd als ze meer te weten komen dan alleen de standaardinformatie.

Orka Whale Watch in Vancouver - Canada - Doets Reizen

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook