Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Vakantietips Zuid Frankrijk

21 januari 2021 door Marieke Herder

Marieke in Frankrijk 

Zo ongeveer om het jaar ga ik met mijn familie met de auto richting Zuid-Frankrijk voor een relaxte vakantie in juni. We verblijven dan de hele periode in een heerlijke vakantie villa met zwembad en van daaruit maken we leuke dagtochtjes naar pittoreske stadjes, imposante bouwwerken en natuurparken in de nabije omgeving. Ik heb die van de afgelopen jaren gebundeld en kom tot een geweldige route van Carcassonne naar Gorges du Verdon, de Grand Canyon van Frankrijk.

Saint Tropez - Doets Reizen - Vakantie Frankrijk - Vakantie Zuid Frankrijk - Rondreis Frankrijk

Carcassonne

Als je gaat vliegen is Toulouse de meest toegankelijke aanvlieghaven voor de vestingstad Carcassonne. De grootste trekpleister van deze stad is uiteraard de enorme middeleeuwse citadel, prachtig gelegen aan de rivier de Aude. Er zijn in totaal 4 hoofdpoorten die toegang geven tot de citadel die o.a. bestaat uit het kasteel Château Comtal en de Sainte-Nazaire basiliek.

Canal du Midi

Dit kanaal is 250 kilometer lang en loopt van Toulouse tot aan de Middellandse Zee. Langs deze waterweg zie je allerlei kunstwerken, een stuwmeer, trapsluizen (van hoog naar laag water) en bruggen. Bezoek ook zeker aan dit kanaal gelegen fraaie plaatsje Castelnaudary.

Pont du Gard

Niet ver van Nîmes ligt het Romeinse aquaduct Pont du Gard. Als je bedenkt dat dit bouwwerk ongeveer 1900 jaar geleden is aangelegd, geeft dat wel aan hoe ontzettend knap en innovatief de Romeinen waren. Op het onderste niveau van het aquaduct is een brug aangelegd die nog steeds in gebruik is. Op een paar honderd meter van de Pont du Gard kun je de interessante tentoonstelling La Grande Expo bezoeken.

Arles

We gaan richting het zuiden, naar Arles. Deze plaats is voornamelijk bekend geworden dankzij Vincent van Gogh, die hier tijdelijk gewoon heeft (in 1888). Het kan hier in de zomer wel druk zijn. Tot de bezienswaardigheden van Arles behoren het Romeinse amfitheater, de obelisk, thermen, de kathedraal Saint-Trophime, de abdij van Montmajour en uiteraard diverse (kunst)musea.   

L’Isle-sur-la-Sorgue

Deze werkelijk schitterende plaats ligt op ca. 25 kilometer ten oosten van Avignon in de Vaucluse. L’Isle-sur-la-Sorgue wordt niet voor niets het Venetië van de Provence genoemd. Vanwege de schoonheid en gezelligheid van deze plaats is het een toeristische trekpleister, dus probeer op tijd in de ochtend dit stadje te bezoeken, zodat je fijn door de straatjes kunt slenteren en koffie kunt nuttigen op een van de vele terrasjes. 

Grimaud

We gaan op weg naar de Côte d’Azur. Grimaud is een vestingstadje met een ruïnekasteel en de haven en badplaats heet Port Grimaud. Het is een leuk plaatsje om te bezoeken op weg naar de jetset in Saint-Tropez en Sainte-Maxime.  

Saint-Tropez

Ik ben hier nu inmiddels meerdere keren geweest en elke keer zit ik mezelf weer te vergapen aan de enorme jachten die hier in de haven liggen. Ik hoop elke keer een beroemdheid à la Leonardo DiCaprio tegen het lijf te lopen. Veel uiterlijk vertoon dus, maar desondanks is Saint-Tropez ook best gemoedelijk met mooie boetieks en een keur aan eetgelegenheden. Een heerlijke plek om mensen te kijken!

Parc Naturel Régional du Verdon - Vakantie Frankrijk - Vakantie Zuid Frankrijk - Doets Reizen

Gorges du Verdon

Vanuit de Côte d’Azur richting dit natuurwonder passeer je plaatsen als Carcès, Cotignac, Entrecasteux,  Lorgues, Callas en Draguignan waar ikzelf heb verbleven. De Gorges du Verdon is de een na grootste kloof in Europa en heeft een lengte van 25 kilometer. De kloof bevindt zich in het Parc naturel regional du Verdon. Aan het einde van de kloof vind je het stuwmeer welke 14 kilometer lang en 2 kilometer breed is. De rotswanden zijn wel tot 700 meter hoog en met de auto rijd je langs meerdere uitzichtpunten. Nog mooier is om dit natuurspektakel vanaf het water te aanschouwen. Je kunt een bootje huren, kanoën, kayakken of suppen. 


Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook