Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Modern Art musea in New York

30 juni 2016 door Melvin Malepaard

Modere kunstmusea in New York

New York is een stad met met zoveel invloeden en impulsen dat het  niet vreemd is dat ‘s werelds mooiste kunstmusea rijk zijn vertegenwoordigd. Naast de wereldberoemde klassiekers zoals het Guggenheim, American Museum of Natural History en The Metropolitan Museum of Art zijn er ook talloze aanraders voor de liefhebbers van moderne kunst, die minder bekend zijn. Bij ieder bezoek aan New York probeer ik altijd weer een nieuw museum te ontdekken. Zo heb ik tijdens mijn laatste bezoek het gloednieuwe Whitney Museum of American Art bezocht. Dit museum is verhuisd naar het Meatpacking District aan de zuidelijk entree van het High Line Park. Een prachtig en fotogeniek gebied met trendy boetiekjes in voormalige pakhuizen. 

Toplijst met bijzondere kunstmusea in New York

1. Museum of Modern Art 
Beter bekend als het MoMA en een van de populairste musea in New York City. Het museum bestaat uit zes verdiepingen met een sprookjesachtige lichtinval. In de enorme expositieruimte vind je onder andere een uitgebreide collectie sculpturen, tekeningen, foto’s, grafisch werk, video’s, schilderijen en design van na 1850. Er is werk te zien van onder andere Monet, Cézanne, Van Gogh, Braque, Picasso, Kokoschka, Dalí en Mondriaan. Vooral niet missen: de Abby Aldrich Rockefeller Sculpture Garden, een prachtige beeldentuin die ook wel MoMA’s Outdoor Room wordt genoemd. Dit museum is in 2019 grootschalig gerenoveerd en dus geschikt voor repeat bezoekers aan New York. 

Whitney Museum - New York - Doets Reizen

2. Whitney Museum of American Art
Gelegen ten zuiden van High Line Park en gehuisvest in een gloednieuw onderkomen in The West Village aan Gansevoort Street. Het Whitney Museum of American Art is een museum voor 20e-eeuwse Amerikaanse kunst.  De permanente collectie, bestaande uit schilderijen, tekeningen, grafiek, video, foto's en beeldhouwwerken telt meer dan 21.000 werken. Alleen het gebouw is een bezoekje waard. Het Whitney Museum of American Art is mijn persoonlijke favoriet en kom er dan ook iedere keer als ik in New York ben. 

Tip: ga naar het STUDIO CAFE waar je toegang hebt tot een dakterras. Het uitzicht is waanzinnig!

Whitney Museum - New York - Doets Reizen

Whitney Museum - New York - Doets Reizen

3. The Met Breuer Een nieuw museum en dependance van het Metropolitan Museum of Art en te vinden in het voormalige onderkomen van het Whitney Museum. Het museum richt zicht zit op moderne en hedendaagse kunst. 

The MET Breuer - New York - Doets Reizen

4. Museum of Arts & Design Of in het kort MAD en te vinden aan Columbus Circle aan de rand van Central Park. Het museum is te herkennen aan de strak witte gevel met glas. In het museum worden uitsluitend handgemaakte ambachten tentoongesteld, gemaakt van hedendaagse producten als klei, glas, houtvezels, metaal etc. Er is ook een restaurant aanwezig waarvandaan je een spectaculair uitzicht op Central Park hebt. Het MAD heeft een Nederlands tintje: de zeer bijzondere gevel is bekleed met 22.000 tegeltjes die werden gebakken bij de Koninklijke Tichelaar in Makkum, en in een van de zalen is een collectie meubelen van Piet Hein Eek te zien.


5. MoMa PS1 Deze aan het Museum of Modern Art (MoMA) gelieerde expositieruimte voor hedendaagse kunst ligt in  Long Island City, het meest westelijke puntje van Queens, en heeft geen permanente collectie. Zo kunnen (soms ondergewaardeerde) kunstenaars hier helemaal los gaan. Het MoMA PS1 werd in 1976 door het Institute of Art and Urban Resources gesticht als P.S. 1, in een voormalig schoolgebouw aan 21st Straat/46th Avenue. De doelstelling was om leegstaande panden in te richten als ateliers en tentoonstellingsruimtes. Een topper die je niet mag missen! 

MoMa - Museum of Modern Art - New York - Doets Reizen

6. New Museum of Contemporary Art In de artistieke buurt The Bowery in Lower East Side is een markant gebouw te vinden. De witte blokkendozen vormen een groot contrast met de omliggende trapgevelpandjes. Van alle behandelde musea is dit de meest ‘aparte’. Het is het enige museum in New York, dat uitsluitend bestemd is voor exposities van internationale, hedendaagse kunst.

Inspiratie: Laat je inspireren door de kunstzinnigheid die hoogtij viert in New York. Neem de tijd voor een museumbezoek. Met name de weekenden en Nationale Feestdagen zijn wat drukker, dus probeer hier als het kan rekening mee te houden. Op deze manier voorkom je lange wachtrijen. Ook zijn sommige musea niet dagelijks geopend. Een goede voorbereiding is verstandig. 

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook