De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

Big Island van Hawaii is het grootste en jongste eiland van de Archipel. Het is de bakermat van de Hawaiiaanse beschaving en de geboorteplaats van Koning Kamehameha I. Hawaii is een eiland met verschillende klimaten en daardoor het meest afwisselend in natuurschoon. Typisch een eiland voor natuur- en cultuurliefhebbers. Ook op sportief gebied kun je hier van alles ondernemen zoals kajakken, snorkelen, surfen, duiken, vissen, walvissen spotten, golf, wandelen, fietsen en paardrijden. Het eiland heeft een oppervlakte van 10.900 vierkante kilometer en een kustlijn van 428 kilometer. Het eiland is 150 kilometer lang en 123 kilometer breed. Op Big lsland wonen ongeveer 150.000 mensen. Er zijn twee vulkanen, de Mauna Kea van 4.600 meter hoog en de Mauna Loa die 4.169 meter meet. Zij vormen de hoogste punten van het eiland en in de winter kan er zelfs geskied worden. Vanuit het ‘Volcano National Park’ bereik je de nieuwe vulkaan ‘Kilauea’. Dit is de meest constante actieve vulkaan ter wereld. De hoofdstad van The Big Island is Hilo. Hier wonen circa 50.000 inwoners. Hilo is in grootte de tweede stad van de Archipel. Het eiland heeft twee grotere luchthavens. Een ligt bij Hilo, de andere bij Kailua-Kona.

Oostkust Big Island

De oostkust heeft een ander klimaat dan de andere delen van het eiland. Het is hier vochtiger en daardoor groener. Het regent voornamelijk in de nacht en vroege morgen. Het landschap is hier prachtig. De jungle groeit weelderig tegen de steile berghellingen op.

Hilo

De belangrijkste plaats aan de oostkust is hoofdstad Hilo. Het is een havenstad met een mix van historische gebouwen, invloeden van de plantagegeschiedenis en moderne architectuur. In het historisch stadscentrum vind je veel winkels, restaurants en kunstgaleries. Elke woensdag en zaterdag wordt er de Farmers Market georganiseerd. Deze mag je niet overslaan. Ieder voorjaar rond Pasen wordt in de stad het ‘Merrie Monarch Hula Festival’ georganiseerd. Het duurt een week en het is absoluut een spektakel om bij te wonen. 

Tip:  Tien kilometer verwijderd van Hilo, aan Highway 19, ligt een bijna zeven kilometer lange Scenic Drive. De Pepe'ekeo route loopt door een tropisch woud, langs kleine kerkjes en mooie natuur. Dit is absoluut een aanrader. Aan het eind van de route liggen de Botanical Gardens, waar je via wandelpaden meer dan tweeduizend verschillende soorten zeldzame tropische planten kunt zien. Vanuit deze tuin heb je prachtig uitzicht over de Onomea Falls, de baai en de zee.

Honokaa 

Verder noordwaarts op zeventig kilometer afstand van Hilo ligt de sfeervolle plaats Honokaa. De stad had ooit een belangrijke rol in de suikerproductie. Dichtbij ligt ‘Kalopa State Recreation Area’, waar je heerlijk kunt wandelen door het regenwoud. 

Waipio

Ten noorden van Honoka'a ligt bij Waipio de schitterende ‘Waipio Valley’. Ooit het centrum van het politieke en religieuze leven van Hawaii. Door de vallei voert een pad dat alleen toegankelijk is met een 4-wheel drive of te voet. Die wandeling duurt ongeveer een half uur. Aan het einde van de route liggen de hoogste watervallen van Hawaii; de Hi'ilawe Falls. Het water dendert hier vanaf 1.250 meter hoogte omlaag. Deze watervallen zijn zeer indrukwekkend, dus ga zeker kijken.

Zuidkust Big Island

Hawaii Volcanoes National Park

Voor een dagtrip naar Hawaii Volcanoes National Park rijd je vanuit Hilo, via Highway 11, in zuidelijke richting naar Kona. Op een gegeven moment zie je de afslag voor het nationale park. In het park is een Visitor Center waar ze je praktische informatie kunnen geven. Verder zijn er interactieve displays met informatie en er wordt een film getoond over het park. Wij adviseren je om het Visitor Center te bezoeken. Wie het park goed wil bezichtigen is zeker een dag zoet. Hoogtepunt is de Kilauea-vulkaan. Dit is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. De vulkaan is actief sinds 3 januari 1983. Sindsdien is de omvang van het park door lavastromen met 20 vierkante kilometer toegenomen. De lava stroomt richting zee, waar het onder water stolt. In het park kun je een aantal autotochten maken, zoals de spectaculaire ‘World's Only Drive-in Volcano’ (17,5 kilometer lang). Maar ook de ‘Chain of Craters Road’ van 35 kilometer, die door een van de meest desolate plekken ter wereld loopt. Deze weg eindigt bij de plaats waar twee lava stromen samenkomen en in zee stromen. Om dit te kunnen zien, moet je vanaf het einde van de weg nog wel ongeveer 40 minuten lopen. Het is belangrijk dat je tijdens deze trip veel water meeneemt en vergeet geen goede schoenen aan te trekken. Verder zijn er prachtige korte en lange wandelingen uitgezet en kun je zowel overdag als ’s avonds de uitlopers van de vulkaan bezoeken. Informeer bij het Visitor Center of en waar er actieve lavastromen zijn. Je kunt ook een wandeling langs zeer oude rotstekeningen maken. Als je naar boven gaat vergeet dan geen regenkleding mee te nemen. Als het boven regent, schijnt beneden in het park vaak de zon. Het park kent verschillende klimaatzones en er is een prachtig tropisch regenwoud. Gegarandeerd een bijzondere ervaring. 

Kilauea Crater

In het Hawaii Volcanoes National Park ligt de ‘Kilauea Crater’. Eveneens een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Je rijdt door een pikzwart landschap, vol sissende, stomende en spuitende kraters. Aan Pele, de godin van het vuur, worden nog steeds ti-bladeren, bloemen en ohello bessen (kruisbessen) geofferd. Wanneer je in bijbehorende plaatsje Volcano Village verblijft, raden wij je aan om onderweg boodschappen te doen voor je avondeten. In dit kleine dorpje is namelijk maar één klein restaurant, dat al zeer vroeg sluit. 

North Kohala

Letterlijk aan het einde van de Highway 270, vindt je een prachtige uitzicht. Je hebt hier een adembenemend uitzicht over de Pololu Valley en de grillige kliffen aan deze noordoostkant van het eiland. Vanuit hier kan je een 20 minuten durende hike ondernemen. De Pololu Trail eindigt in de vallei op een strand met zwart zand. 

Punalu'u Beach

Bijna vijftig kilometer van Thurston Lave Tube ligt Punalu'u Beach, ofwel ‘The Black Sand Beach’. Als je op het strand een zeeschildpad ziet liggen, laat die dan met rust. Ze zijn niet dood, maar liggen uit te rusten voor ze weer de zee in gaan (zie afbeelding hiernaast). Op een schildpad aanraken staat een boete van maar liefst 10.000 dollar! Op de terugweg naar Hilo kun je de afslag naar Highway 130 nemen, richting het Lava Tree State Park. Dit is een park met versteende bomen. Onderweg ligt in Keaau de Mauna Loa Macadamia Nuts Farm, een macadamianotenboerderij. Een bezoekje is erg leuk. 

Kalapana de ‘Star of the Sea Church’

Aan de Highway 130, die tussen Keaau naar Kalapana loopt, staat in het stadje Kalapana de ‘Star of the Sea Church’. Dit kerkje werd in 1928 gebouwd en door de Belgische katholieke missionaris, pater Evarist Gielen. In 1990 werd de kerk verplaatst in verband met oprukkende lavastromen. Uiteindelijk stopt Highway 130 bij het wereldberoemde Kaimu Black Beach, dat inmiddels ook door lava is bedekt.

Hawaii Volcano Observatory

Het observatorium houd vier actieve vulkanen in de gaten: Kīlauea, Mauna Loa, Hualālai, en Haleakalā (zie afbeelding hieronder). Omdat de twee eerstgenoemde vulkanen het meest actief zijn, wordt hier extra op gelet. Het observatorium heeft een steengoede reputatie. Het is de leider in studies naar vulkanen. Naast het ‘Hawaii Volcano Observatory’ kun je ook het ‘Thomas A. Jagger Museum’ bezoeken. Dit museum is vernoemd naar een geoloog die in 1909 een studie verrichtte naar de werking van de vulkaan.  

Westkust van Big Island

De westkust heeft een zonnig en droog klimaat. Er zijn talloze schitterende stranden, veel recreatiemogelijkheden en culturele bezienswaardigheden. De natuur kent er grote contrasten. Van ruw, zwart lavagesteente tot tropische bomen en kleurrijke exotische planten.

Kailua-Kona

Kailua-Kona, kortweg Kona, ligt in het midden van de westkust en is een gezellig vissersstadje met mooie hotels. Je kunt er gezellig wandelen, er zijn ongelooflijk veel goedkope en duurdere eettentjes, er is een mooie baai en je kunt met en zonder auto leuke uitstapjes maken. In het King Kamehameha Hotel wordt regelmatig (meerdere avonden per week) een speciale ‘Luau’ gehouden. Dit is een avond vol Polynesische gebruiken, activiteiten en een diner met originele Hawaiiaanse gerechten. Gegarandeerd een bijzonder spektakel. Er rijdt een goedkoop busje door de stad naar het grote winkelcentrum, waar een uitstekende bakker en een supermarkt is. Handig als je spullen nodig hebt voor een picknick of iets te eten voor onderweg. Dat kun je op Hawaii niet altijd, overal krijgen. 

Ahu’ena Heiau

Op een klein schiereilandje iets ten zuiden van Kona, staat de tempel Ahu'ena Heiau en Hulihe’e Palace. Een zomerverblijf en tempel van vrede en welvaart, gebouwd door koning Kamehameha I, tussen 1812 en 1813. Ter ere van Lono, de godin van de vruchtbaarheid. Het was voor de koning een toevluchtsoord en later zijn woning in de jaren voor zijn dood. Nu is het een museum met een grote collectie meubilair en andere kunstvoorwerpen. Een andere bezienswaardigheid is de Mokuaikaua Church. Deze kerk werd in 1820 gebouwd door de eerste groep missionarissen.

Van Kona naar het Zuiden van Big Island

Als je vanuit Kona over Highway 11 in zuidelijke richting naar het Hawaii Volcanoes National Park rijdt, kom je onderweg de afslag ‘Napoopoo Road’ tegen. Dat is in de buurt van de afslag naar het Cook Monument. Volg deze smalle, bochtige weg en houd bij de splitsingen rechts aan. Uiteindelijk kom je uit bij een kleine, mooie baai. Je kunt hiervandaan weer terugrijden richting ‘Pu'uhonua Honaunau National Historical Park’. Het verhaal gaat dat als het een zondaar lukte om via weg of water de Pu'uhonua te bereiken, je werd gespaard van de opgelegde doodstraf. Het diende tevens als een heilige plaats. Er is een parkeerterrein en een Visitor Center. Ook vind je er een aantal oude tempels, een vissershut en prachtige uit hout gesneden beelden van goden.

Captain Cook

Nog geen twintig kilometer verwijderd van Pu'uhonua Honaunau National Historical Park’ ligt Captain Cook. Deze plaats is vooral bekend vanwege de St. Benedict’s Painted Church. Het was de Belgische priester John Serehmans Velghe die dit unieke kerkje in 1902 beschilderde. Een bezoekje is zeker de moeite waard.

Ka Lae

Verder naar het zuiden, op ruim 160 kilometer afstand van Waimea, ligt Ka Lae. Dit is het zuidelijkste puntje van de USA. Wetenschappers gaan ervan uit dat de eerste Polynesiërs hier voet aan wal hebben gezet tussen de eerste en vierde eeuw. Ook de ontdekkingsreizigers Captain Cook en Captain Bligh hebben in hun ‘scheepjournaals’ melding gemaakt van Ka Lae. Als je verder over de hoofdweg richting Volcano rijdt, kom je bij de afslag naar Green Sand Beach. Let goed op, want daar mag je met een huurauto absoluut niet rijden. Wel gaat er een stukje verder weer een afslag naar Punalu'u Beach. Dit is een asfaltweg tot aan de parkeerhaven, waarna je nog maar een paar meter hoeft te lopen naar het zwarte strand.

Van Kona naar het noorden van Big Island

Vanuit Kona kun je route 19 naar het noorden nemen; de Queens Ka'ahumanu Highway. Deze route voert langs de bijzondere kuststrook, met talloze sporen van gestold lava. Diverse afslagen leiden naar bekende stranden. Zoals ‘Hapuna Beach State Park’, met veel mooie hotels en resorts (zie afbeelding hieronder). Langs de route liggen ook allerlei prehistorische vindplaatsen, zoals bij het ‘Kaloko Honokohau National Historical Park’. Dit park werd in 1978 gesticht en houdt de Hawaiiaanse cultuur en tradities in stand. Route 19 leidt verder door het binnenland naar Waimea. Onderweg kom je ook het Puukohola Heiau National Historic Park tegen. Hier staat de tempel Puukohola Heiau op een heuvel. De tempel werd in 1790 in opdracht van koning Kamehameha gebouwd. Alles werd in een jaar tijd, volledig met de hand gemaakt. Dit is een van de plaatsen waar met zekerheid is vastgesteld dat er mensen werden geofferd. Puukohola Heiau betekent ‘tempel op de heuvel van de walvis’.

Waimea

Deze plaats is vooral bekend door de aanwezigheid van ‘Parker Ranch’. Deze ranch werd in het midden van de negentiende eeuw gesticht, door de uit Massachusetts afkomstige zeeman John Palmer. Met een oppervlakte van negentig vierkante kilometer, behoort het nu tot de allergrootste koeienboerderijen van de Verenigde Staten. Op de ranch staan twee historische panden, zodat het publiek kennis kan maken met de geschiedenis van de familie Parker. In de stad heerst nog steeds een cowboysfeer, die je terugvindt in winkels en restaurants. Omdat Waimea vrij hoog ligt, is de temperatuur hier een stuk lager dan aan de kust. Advies is daarom om een jas of vest mee te nemen. Vanuit Waimea kun je via Route 250 weer bij de kust komen.

Lapakahi

Lapakahi is een 600 jaar oud vissersplaatsje op circa een half uurtje rijden van Waimea. Je kunt hier het State Historic Park bezichtigen, met of zonder gids. Middels smalle voetpaden zijn fraaie routes uitgezet. Ondanks dat het hier vrijwel altijd (flink) waait, is een bezoekje zeker de moeite waard. Aan de voet van de westhellingen van de ‘Kohala Mountains’ liggen de beroemde ‘Pua’.

Upolu Point

In het meest noordelijke deel van Big lsland ligt de regio Upolu Point. Daar ligt tevens het plaatsje Hawi, dat vooral bekend is vanwege het Kohala Historical Sites State Monument. Hier staat de Mo'okini Heiau; een van de oudste, grootste heilige historische tempelcomplexen van Hawaii. 

Reizen in de buurt van Big Island Hawaii

Logo Doets Reizen Amerika

Big Island Hawaii