De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

Oahu, ook wel ‘the gathering place’ genoemd, is het hoofdeiland van Hawaii waarop de hoofdstad Honolulu ligt. Dit prachtige eiland wordt omgeven door turquoise zeeën en heeft brede hagelwitte stranden. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden op het gebied van natuur, geschiedenis, recreatie, sport, cultuur en culinair. Uiteraard kun je hier genieten van een heerlijke zon- en strandvakantie.

Meer dan 75 procent van de bevolking van Hawaii is op Oahu woonachtig. Qua omvang is dit het derde eiland van de archipel, met een oppervlakte van 1.572 vierkante meter. De kustlengte is 189 kilometer en het eiland heeft een lengte van 64 kilometer en is 42 kilometer breed. Het hoogste punt is Mount Kaala; een berg van 1.225 meter.

Het landschap kenmerkt zich door enerzijds vlaktes met suikerrietplantages en ananasvelden en anderzijds de Koolau en Waianae Mountain Range met een gemiddelde hoogte van 1.200 meter.

Oahu, een tropisch eiland!

Honolulu

Honolulu is een moderne en ruim aangelegde stad, waar mensen met allerlei nationaliteiten wonen. Je vindt er parken, musea, historische gebouwen, winkelcentrum en een Chinatown. Honolulu strekt zich uit langs de zuidkust van het eiland. Enkele kilometers oostelijk van downtown Honolulu, aan een prachtig zandstrand, ligt de hotelwijk Waikiki. Deze wijk kent een druk strandleven, wervelende Polynesische dansshows, een uitbundig uitgaansleven en uiteraard tal van hotels. Doordat Waikiki in de luwte van de bergen ligt, is het hier meestal droog en zonnig. 

Pearl Harbor

Pearl Harbor ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Honolulu en is na San Diego in Zuid Californië de belangrijkste Amerikaanse marinebasis van de Pacific. Het is ook de plaats waar de Japanners op 7 December 1941 de Verenigde Staten aanvielen. Bij deze verrassingsaanval vielen duizenden slachtoffers en werd er veel schade aangericht aan de schepen. Voor meer informatie lees hoofdstuk 2 over de geschiedenis van Hawaii.

Wahiawa

In het midden van Oahu ligt Wahiawa, dat vooral bekend is vanwege het Dole Plantation Village and Maze. Het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan deze legendarische ananasplantage van Jim Dole. Naast een unieke tuin met ruim honderd ananasvarianten uit de hele wereld, is er een ananaslabyrint met paden van ruim 2,5 kilometer. Het labyrint werd in 1999 door het Guinness Book of Records erkend als 's werelds grootste doolhof.

Diamond Head

Op Oahu ligt één vulkaan en dat is een dode. Het is de berg aan het einde van Waikiki Beach. Je kunt hem bereiken via de oostkust van Oahu, door Route 72 te volgen. Via een tunnel kom je op het parkeerterrein, binnenin de krater. Van hieruit kun je via diverse voetpaden, trappen en tunnels naar boven. Het is een pittige wandeling, maar het uitzicht is zeker de moeite waard.

Stranden Oahu

Bijzondere stranden op Oahu zijn Lanikai, Waimanalo Bay en Kailua Beach. Hier ligt poederachtig, hagelwit zand en met tropische begroeiing. Dit is de ideale plek voor een optimale strandvakantie met talloze recreatiemogelijkheden zoals zeilen, zwemmen, surfen en kajakken. Aansluitend op route 72 langs de oostkust neem je bij Kaneohe route 83 naar het noorden en dan kom je vanzelf langs deze prachtige stranden.

Kaneohe

Bij deze plaats ligt de bekende 18 holes Ko'olau Golf-Course en de Ho'omaluhia Botanical Gardens gespecialiseerd in fruit, bloemen en lokale boomsoorten. Diverse wandelpaden voeren je door de Ko'olau Range en de Pacific Coast.

Kahaluu 

Aan de voet van de ruim zevenhonderd meter hoge Ko'olau Range staat bij Kahaluu een replica van een 900 jaar oude Boeddhistische tempel uit Kyoto in Japan. De Byodo-In Temple is hier geplaatst ter nagedachtenis aan de eerste Japanse immigranten die hier op de suikerrietplantages gingen werken. Vergeet niet de zeven ton wegende bronzen klok te luiden, want dat brengt geluk en voorspoed. In de omgeving van Kahalu'u ligt Senator Fang's Plantation. Hier kun je via een tramtour genieten van het schitterende Hawaiiaans tropisch woud, bloemen en duizenden planten.

Kualoa 

Hier kun je de al sinds 1890 operationele koeienranch bezoeken. Je kunt er tevens paardrijden, jetskiën, snorkelen en kajakken. Verder staat er in Kualoa een suikermolen. Deze op stoom aangedreven molen dateert uit 1871 en is oorspronkelijk afkomstig uit Schotland.

Polynesian Cultural Center Laie 

Het Polynesian Cultural Center Laie ligt op twee uur rijden van Honolulu. Hier kom je alles te weten over de zeven culturen op Hawaii (Hawaii, Samoa, Aotearoa, Tahiti, Fiji, Tonga en   Marquesas). In het culturele centrum wordt verteld welke typische gebruiken zij hebben zoals dans en muziek, maar ook allerlei vormen van handwerk. In de nabije omgeving kun je ook heerlijk wandelen en onderweg wat hutten bezoeken. Je ziet de boten met dansers en muziek. Ook zijn er schaduwrijke plekjes, waar je kunt rusten en genieten van de omgeving. Vraag bij de informatiebalie de aanvangstijden van de verschillende attracties. Houd er wel rekening mee dat als je ’s avonds nog terug moet naar Honolulu en je dus nog twee uur moet rijden in een onbekend en donker landschap. Wij adviseren je daarom om ‘s middags te gaan. 

Kahuku

Door Kahuku ligt een van de bekendste wegen van Hawaii, de Kamehameha Highway. Kahuku zelf is een klein plaatsje, maar je kunt hier wel hele lekkere garnalen eten. Aan de rand ligt Malaekahana Beach, waar je bij laagtij door het water kunt wandelen naar Goat lsland. Hier vind je een vogelreservaat. Een ander natuurreservaat is James Campbell Nature Wildlife Refuge, waar je tussen augustus en februari een gratis bezoek kunt brengen aan een van de weinige wetlands van Hawaii. Dat wordt veelvuldig gebruikt door trekvogels uit Siberië en Alaska. Verder kun je in deze plaats ook een oude suikermolen bezichtigen, die in de hoogtijdagen ruim vijftig ton suiker per dag verwerkte.

Waimea

In de omgeving van Waimea ligt aan Route 83 het bijzondere Waimea Falls Park. Het staat bekend om haar unieke flora en fauna. Het is een combinatie van een regenwoud en een botanische tuin. Er zijn 36 tuinen, met ruim zesduizend planten. Soms kun je hier Cliff Diving zien, wat bijna nergens anders wordt gedaan. Je kunt hier ook zien hoe men vroeger gereedschap maakte en een aantal typisch Hawaiiaanse sporten en het dansen bekijken. Aan de zuidkust zijn de golven hoger dan aan de andere kant. Hier worden in de wintermaanden dan ook surfwedstrijden gehouden. 

Haleiwa 

Haleiwa is een gezellig en rustiek plaatsje, met talloze restaurants en kunstgaleries. Er hangt hier een typisch surfsfeertje. Vooral de winkels rondom North Shore Marketplace zijn geliefd. Een van de meest populaire specialiteiten hier is het ‘Shave lee’; schaafijs met een smaakje (zie afbeelding hiernaast).  Het werd ooit bedacht door een Japanse plantagewerker. Haleiwa is ook de plaats op Oahu waar jaarlijks diverse festivals worden georganiseerd. Voor wie hier een spannende excursie wil maken, kan terecht bij diverse organisaties die uitstapjes organiseren waarbij je haaien van dichtbij kunt zien. 

Westkust van Oahu 

Wet’N’Wild Hawaii

Ingesloten tussen de ‘Wai'ane Mountain Range’ en de kust, ligt bij Karpolei het grootste waterpretpark van Hawaii ‘Wet’N’Wild’. Hier beleef je een heerlijke dag in en rond het water. Er bijna dertig attracties voor jong en oud, gelegen in een tropisch landschap. Voor meer informatie, actuele openingstijden en toegangsprijzen zie www.wetnwildhawaii.com.

Makaha Beach

Dit is een van de favoriete surfspots van Hawaii, waar verschillende internationale kampioenschappen worden georganiseerd. De hagelwitte stranden zijn enorm breed en hebben een kalme golfslag. Surfliefhebbers moeten hier zeker een kijkje nemen. Al moet daar wel bij gezegd worden dat enige ervaring een vereiste is. Je kunt hier ook prima zwemmen, snorkelen en scubadiven. Tijdens de winter is zwemmen hier onmogelijk, vanwege te sterke stroming. 

Makaha Valley

Diep verborgen in de ‘Makaha Valley’ kun je de ‘Kane’aki Heiau’ tempel uit de zeventiende eeuw bezichtigen. Ooit was deze tempel toegewijd aan de god Lono en werd gebruikt als offerplaats. De tempel is al een tijdje gesloten vanwege vandalisme. 

Reizen in de buurt van Oahu Hawaii

Logo Doets Reizen Amerika

Oahu Hawaii