Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

Wist je dat Washington D.C. niet altijd de hoofdstad van Amerika is geweest? Helemaal aan het begin van de Verenigde Staten was dat Annapolis in Maryland, wat veelzeggend is voor het historische belang van dit gebied. In hoofdstad Annapolis is het alsof je in een Dickens-boek stapt, met overal prachtige koloniale gebouwen en kinderkopjes op de straten. Dit is ook de plek waar Amerikaanse mariniers worden opgeleid, dus overal waar je kijkt zie je matrozen in wit uniform. Een aanrader is het maritiem museum Historic Ships of Baltimore, waar je het laatste Amerikaanse oorlogszeilschip de USS Constellation van dichtbij kunt bekijken.

Hier deed Edgar Allen Poe inspiratie op

Niet alleen in Annapolis, maar in heel Maryland zie, hoor, voel en proef je de sfeer van vroeger. Zo staan in metropool Baltimore architectonische parels uit vervlogen tijden gebroederlijk naast hypermoderne wolkenkrabbers, wat een fantastische skyline oplevert die je vanaf het water mooi kunt bewonderen. Van oorsprong is Baltimore een stad van migranten, waardoor het een bruisende mix van culturen, nationaliteiten en verhalen is. Niet voor niets is dit de plek waar literaire grootheden als Edgar Allen Poe en H.L. Mencken inspiratie opdeden voor hun meesterwerken. Een mooie monumentale plek is het Fort McHenry Monument, dat herinnert aan het bombardement op Fort McHenry in 1814. Dichter Francis Scott Key zag dit vanaf zee gebeuren en schreef er een lied over, dat later het volkslied van Amerika zou worden.

Eet heerlijke blauwe krab die vers uit het water komt

Maryland zit niet alleen barstensvol historie, maar blinkt ook uit in gevarieerd natuurschoon. Aan de kant van Chesapeake Bay vind je lage vlakten met witte zandstranden, waar je heerlijke blauwe krab eet die vers uit het water komt. Fiets of wandel over de vijf kilometer lange promenade van de schattige badplaats Ocean City, bewonder de wilde paarden in het nabijgelegen Assateague State Park of stort je op een van de vele andere buitensportactiviteiten die je in deze streek kunt doen: kajakken, zeilen, surfen, diepzeevissen, hiken. Reis je verder naar het midden en noorden van Maryland, dan zul je merken dat het landschap wat heuvelachtiger wordt. In het westen gaat dat over naar bebost berggebied. Diep in dit groene, onontgonnen gebied ligt hier Camp David, het buitenhuis van de president.

Orkanen en tropische stormen krijgen hier geen kans

Het oostelijke deel van Maryland heeft een warm zeeklimaat, met heerlijke zomers en gematigde winters. Het westelijke deel van de staat heeft een gematigd zeeklimaat, wat resulteert in koelere winters met beduidend meer sneeuw dan in het oosten van het land. In de berggebieden in het westen valt vaak meer dan 250 meter sneeuw, terwijl dat aan de kust bij een bescheiden 20 tot 25 centimeter blijft. Juli en augustus zijn in de hele staat de heetste maanden, met gemiddelde temperaturen van 28 tot 35 graden Celsius. Orkanen en tropische stormen komen niet vaak voor, omdat die eerst door Virginia en North Carolina moeten en daar al flink aan kracht inboeten.

Dit wil je zien in Maryland

  • US Naval Academy. Hoe een leven eruitziet dat volledig in het teken van zeilen staat, ervaar je op de universiteit van Annapolis. Je kunt hier ook een militaire mars bijwonen.
  • Camden Yards. In dit retrostadion van de Baltimore Orioles kunnen honkbalans hun hart ophalen. Petje op, halve liter cola en hotdog in je handen, en je bent net een echte Amerikaan.
  • Inner Harbor. In het centrum van de stad Annapolis is het een en al gezellige cafeetjes en restaurants waar je heerlijk kunt eten. Ook een bezoekje aan het National Aquarium is de moeite waard.
  • Antietam Battlefield. Op deze plek in het plaatsje Sharpsburg heeft een van de bloederigste slagvelden uit de Amerikaanse Burgeroorlog plaatsgevonden, wat op allerlei manieren wordt herdacht.
  • Little Italy. Dit gebied in Baltimore is een bezoekje meer dan waard, net als Little Lithuania. Het is ook leuk om een kijkje te nemen in het Baltimore Museum of Art.

Doets Reizen advies

Wij hebben op dit moment op onze website geen reizen die naar Maryland gaan.

Neem contact met ons op voor meer reismogelijkheden of een volledig op maat gemaakte reis.

Logo Doets Reizen Amerika

Maryland