Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

Cape Cod, het beroemde schiereiland met zijn vele vuurtorens, heeft zonder al te veel fantasie de vorm van de arm van een bodybuilder: de gespierde bovenarm die ca. 60 km de zee insteekt en de 60 km lange onderarm, bijna haaks erop, waarbij Chatham de elleboog en Provincetown de gebalde vuist vormt. Cape Cod heeft met ca. 800 kilometer kustlijn fantastische zandstranden en heeft verschillende recreatiemogelijkheden zoals whale watching, wandelen, surfen, vissen, kanoën. Er zijn ook veel mogelijkheden om te golfen op één van de vele publieke - en privé golfcourses. Voor fietsers is Cape Cod ook een paradijs. Er zijn verschillende trails uitgezet waaronder de Cape Cod Rail Trail van 25 mijl die een voormalige spoorverbinding volgt. Vanuit technisch oogpunt werd Cape Cod een eiland toen in 1910 het Cape Cod Canal werd gegraven om schepen van en naar Boston te behoeden voor de gevaren van de kaap. Cape Cod is ook beroemd vanwege zijn uitgestrekte cranberry (veenbes) velden.

Geschiedenis van Cape Cod

Geologisch gezien is Cape Cod nog heel jong. Tijdens de laatste ijstijd bedekten enorme gletsjers New England en aan het einde daarvan werd een frontmorene gevormd waarbij enorme hoeveelheden puin werden afgezet. Zo ontstond Cape Cod en ook de Cape Islands, Martha’s Vineyard, Nantucket en Elisabeth Island. De naam werd gegeven door een vroege ontdekkingsreiziger, Bartholomew Gosnold, die hier in 1602 korte tijd bivakkeerde en zich verbaasde over de enorme hoeveelheden kabeljauw (cod) in de zee rondom het schiereiland.

De Pilgrims zijn hier in 1620 nog vijf weken gebleven (op de plaats van het huidige Provincetown) voordat zij zich, na allerlei vervelende ervaringen met de lokale bevolking, definitief in Plymouth gingen vestigen. De plaats waar de Pilgrims met de Native Americans botsten heet First Encounter Beach.

Vanaf 1630 vestigden zich hier de eerste kolonisten waarbij visserij en landbouw de belangrijkste bronnen van inkomsten werden. Later kwam daar ook nog de walvisvangst bij. Eerst vanaf de wal, later “offshore”, waarbij plaatsjes als Truro, Barnstable en Provincetown opbloeiden. 

Toevluchtsoord voor beroemdheden

Veel bekende Amerikanen brengen hun zomervakantie door op Cape Cod. Zo heeft de Kennedy familie een landhuis in Hyannisport, maar ook bijvoorbeeld zangeres Taylor Swift had hier een optrekje, dat ze inmiddels weer heeft verkocht. Actrice Meg Ryan heeft ook een zomerhuis op Cape Cod en het is algemeen bekend dat beroemdheden als Arnold Schwarzenegger, Samuel L. Jackson, Jake Gyllenhaal, Kevin Bacon, Billy Joel en Aerosmith-zanger Steven Tyler hier graag hun zomers doorbrengen. Het is dan niet vreemd als je tijdens je verblijf op Cape Cod beroemdheden tegenkomt. 

Uitgestrekte zandstranden

De kust van Cape Cod is zo’n 65 kilometer lang en loopt helemaal van Chatham naar Provincetown. Een mooi strand hier is bijvoorbeeld North Beach, dat op een zandbank in Chatham ligt en alleen met de boot te bereiken is. Op Racepoint Beach in Provincetown kun je soms walvissen zien zwemmen en ‘s avonds heb je er zo’n goed zicht op de prachtige zonsondergang dat strandgangers soms in applaus uitbarsten. Een populair strand is Nauset Beach, met de bekende strandtent Liam’s, maar je vind er ook het oneindig lange en rustige strand Sandy Neck Beach in West Barnstable en Sandwich, waar je soms meer vogels dan mensen ziet. Het Old Silver Beach in North Falmouth, dat de vorm heeft van een halve maan, is met zijn kalme golven weer perfect voor families. Last but not least is daar Craigville Beach, waar mensen komen om te zien en gezien te worden. Het strand heeft als bijnaam ‘Muscle Beach’, door de vele gespierde strandgangers die er komen.

Fietsmogelijkheden ten top

De 42 km lange Cape Cod Rail Trail, die langs een oude spoorlijn loopt, start vanuit Dennis en gaat door Chatham, Harwich, Brewster, Orleans en Eastham om vervolgens te eindigen in Wellfleet. Langs de weg vind je veel gezellige fietsvriendelijke café’s waar je even uit kunt blazen en je fietst langs prachtige stranden, gezellige plaatsen en zult je dus geen moment vervelen.  

Vuurtorens in overvloed

Cape Cod heeft maar liefst 14 vuurtorens waarvan sommige zijn opengesteld voor publiek. Zo kun je een kijkje nemen in Chatham Lighthouse waarvoor 200 jaar geleden president Jefferson de allereerste beheerder aanstelde. Een bezoekje brengen aan de Highland Light is ook mogelijk, deze vuurtoren van Truro werd ooit nog eens lovend beschreven door de beroemde schrijver Henry David Thoreau. Je kunt ook een tour doen van Race Point Lighthouse of zelfs een nachtje blijven slapen in het keepershouse van deze vuurtoren.

Whale watching vanaf Cape Cod

Het water rondom Cape Cod is één van de tien beste plekken ter wereld om walvissen te spotten, het is dan ook aan te raden om een boottocht te boeken als je hier bent. Je hebt hier dan ook gedurende het hele jaar kans op het spotten van walvissen. Houdt er wel rekening mee dat hier nooit een garantie opgeven kan worden. Neem voor de zekerheid wel pilletjes voor reisziekte mee, aangezien bij slecht weer de golven nogal ruw kunnen zijn.

Struinen voor antiek

Liefhebbers van antiek zitten goed op Cape Cod, op het eiland zijn namelijk talloze antiquairs te vinden. In de zomer zijn er ook vaak antiekmarkten die je af kunt struinen en waar van alles te koop is: van meubilair en schilderijen tot handgemaakte prulleria en tapijten.
Onze topbestemmingen in de buurt van Cape Cod

Doets Reizen advies

Wij hebben op dit moment op onze website geen reizen die naar Cape Cod gaan.

Neem contact met ons op voor meer reismogelijkheden of een volledig op maat gemaakte reis.

Logo Doets Reizen Amerika

Cape Cod