Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

Soms sta je bij een bouwwerk en vraag je je af: 'Hoe is het in hemelsnaam gelukt dit te bouwen?'. Deze vraag zal ongetwijfeld ook door je hoofd spoken wanneer je een bezoek brengt aan de indrukwekkende Hoover Dam. Dit National Historic Landmark ten zuidoosten van Las Vegas heeft een grote rol gespeeld bij het temmen van de wilde Colorado River en voorziet maar liefst 1.300.000 mensen van elektriciteit. Het is zeer de moeite waard om onderweg naar of vanuit Las Vegas een tussenstop te maken bij dit immense bouwwerk en deel te nemen aan een begeleide tour.

De Hoover Dam bij Las Vegas

De Hoover Dam ligt 40 kilometer ten oosten van Las Vegas, op de grens van Nevada en Arizona en behoort tot één van de grootste betonnen hydro-elektrische installaties ter wereld. De dam, in 1935 geopend door de toenmalige president Franklin D. Roosevelt, werd om vier redenen gebouwd. In de eerste plaats moest de wilde Colorado River bedwongen worden, vanwege de overstromingen in het voorjaar. Ten tweede wilde men elektriciteit produceren. Ook was er het hele jaar door water nodig voor de irrigatie van landbouwgrond en om woestijnen vruchtbaar te maken. Tenslotte was de dam van levensbelang voor de watervoorziening van grote steden in de omgeving.

De dam is vernoemd naar Herbert Hoover, die een sleutelrol speelde bij de bouw. Eerst als Minister van Handel en later als 31e president van de Verenigde Staten, van 1929 tot 1933. 

Wetenswaardigheden: 

  • De Hoover dam is 228 meter hoog en 380 meter lang. 
  • Bovenop is de dam 14 meter breed en aan de basis is dat 200 meter. 
  • Voor de bouw is zoveel beton gebruikt, dat je er ook een tweebaansweg van had kunnen aanleggen tussen New York en San Francisco.

Reizen in de buurt van Hoover Dam

Logo Doets Reizen Amerika

Hoover Dam