Corona-virus maatregelen

Corona-virus maatregelen. Lees meer

De meest swingende wijk in New York City in het noorden van Manhattan. Hoewel het verleden van deze week vele hoogte- en dieptepunten kent is de rust inmiddels teruggekeerd en een geweldige plek om te bezoeken. Hoewel vele panden inmiddels zijn opgekocht door rijke yuppen proef je nog altijd de sfeer vol gospel en jazz en de invloeden van de Afro-Amerikaanse gemeenschap. De wijk is kenmerkend door de aanwezigheid van statige brownstone panden met elegante trapjes en statige deuren. Harlem is voor muziekliefhebbers een absolute must tijdens een StedenTrip New York.

Nieuw Haarlem, zoals de wijk oorspronkelijk heette, werd in 1658 gesticht door Hollandse boeren en ligt hemelsbreed net zo ver van Wall Street als de Amsterdamse Dam van de Grote Kerk in Haarlem. Pas in 1837, na de aanleg van de spoorweg naar Downtown Manhattan, verrezen de eerste wijken met etagewoningen in deze buurt. In het oosten woonden voornamelijk arme immigranten, het westen werd populair bij de blanke middenklasse. 

Aan het begin van de 20e eeuw kelderden de woningprijzen hier behoorlijk. De Afro-Amerikaanse makelaar Philip Payton wist in die tijd de hand te leggen op huizen met spotgoedkope huurcontracten, die hij tegen een redelijke prijs verkocht aan Afro-Amerikanen. Dat betekende een revolutie: voor het eerst in de geschiedenis konden zwarten zich een behoorlijke woning veroorloven. In 1914 woonden er zodoende al 50.000 zwarte gezinnen in Harlem en dat aantal groeide. Rond 1920 en de jaren daarna beleefde de wijk haar hoogtijdagen. En ook voor blanken was Harlem met alle chique jazzclubs the place to be.  

Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de situatie. Harlem verloederde en vechtpartijen en berovingen waren aan de orde van de dag. Niet zo lang geleden werd het toeristen zelfs afgeraden de wijk zelfstandig te bezoeken, maar die tijd is voorbij. Het is nu juist een aanrader een wandeling door de wijk te maken en het beroemde Apollo Theater of het Hip Hop Cultural Center te bezoeken. En wie weet komt u er oud-president Bill Clinton ook nog tegen. Die heeft er namelijk het hoofdkantoor van zijn Foundation gevestigd. 

Reizen in de buurt van Harlem

Logo Doets Reizen Amerika

Harlem