Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Groene vlaktes en beboste heuvels zo ver het oog rijkt: North Dakota is een geweldige bestemming voor liefhebbers van ruige natuur. Het landschap is op veel plaatsen nog echt ongerept. Het prachtige Theodore Roosevelt National Park is de belangrijkste trekpleister van North Dakota, dat van alle Amerikaanse staten het minst door toeristen wordt bezocht.

Sneeuwstormen en tornado’s

Natuurliefhebbers die North Dakota bezoeken, moeten tegen een stootje kunnen. De hete zomers en koude winters zorgen voor een natuurlijke begroeiing die voor het grootste gedeelte bestaat uit prairie, grasland dus. Tel daarbij op dat sneeuwstormen en tornado’s er niet ongebruikelijk zijn, en het is duidelijk dat North Dakota alleen geschikt is voor bezoekers die wel van het ruige buitenleven houden. En van de leegte, want de hele staat North Dakota telt slechts 675.000 inwoners - iets meer dan Rotterdam.

Bescherming van de natuur

North Dakota kent een aantal prachtige natuurparken, waarvan het Theodore Roosevelt National Park het bekendste is. President Roosevelt kwam in 1883 naar deze plek om bizons te jagen. Geïnspireerd door de adembenemende wildernis maakte hij zich vervolgens in het hele land sterk voor bescherming van de natuur, middels het instellen van nationale parken.

Het park leent zich bij uitstek voor lange wandelingen over begaanbare én minder begaanbare paden. Tijdens de wandelingen kun je oog in oog komen te staan met wilde paarden, bevers, bizons, en coyotes.

Terug naar het Wilde Westen

Bismarck, de hoofdstad van North Dakota, is een prima uitgangspunt voor een rondreis door deze bijzondere staat. In het tweede weekend in september vindt hier ieder jaar de United Tribes Powwow plaats, een bijeenkomst waar native American mannen, vrouwen en kinderen zingen en dansen in traditionele kostuums.

Fargo is de grootste stad van North Dakota. Die naam is wellicht bekend van de gelijknamige film van regisseurs Joel en Ethan Coen, een misdaadkomedie met nogal eigenzinnige karakters in de hoofdrol. In Fargo herleven de tijden van de pioniers door de vele oude gebouwen. Een bezoek aan een echte saloon brengt je even terug naar het leven in het Wilde Westen.

Indianen en generaal Custer

North Dakota werd oorspronkelijk bewoond door de Lakota en Dakota Indianen, twee divisies van de Sioux. Pas in 1889 werd de staat officieel toegevoegd aan de Verenigde Staten. De komst van de spoorwegen zorgde voor een toename van het aantal kolonisten, voornamelijk van Duitse en Noorse komaf. Zij legden zich voornamelijk toe op landbouw, hoewel ook de olie-industrie belangrijk was en is voor North Dakota.

In het Fort Abraham Lincoln State Park is nog een deel van een Indiaans dorp te bezichtigen. In dit fort leer je ook de andere kant van de geschiedenis, namelijk die van de Amerikaanse generaal Custer. Custer leefde in dit fort aan de Amerikaanse frontier tot hij werd gedood door Indianen in de beroemd geworden veldslag bij Little Big Horn.

Bestemmingen in North Dakota

Doets Reizen advies

Wij hebben op dit moment op onze website geen reizen die naar North Dakota gaan.

Neem contact met ons op voor meer reismogelijkheden of een volledig op maat gemaakte reis.

Logo Doets Reizen Amerika

North Dakota