Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

South Dakota is een onontdekte parel in de Midwest. Je vindt er een van de beroemdste monumenten uit de Amerikaanse geschiedenis: Mount Rushmore. De vier presidenten die in de rotsen werden uitgehakt, torenen hoog uit boven het glooiende landschap. En naast deze beelden is ook de schitterende natuur een reis door South Dakota meer dan waard!

Vier op een rij

Mount Rushmore is een monument voor vier voormalige presidenten van de Verenigde Staten: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. De vier portretten, die achttien meter hoog zijn, staan symbool voor de geboorte, groei en ontwikkeling van de Verenigde Staten. Het monument werd in de jaren twintig van de vorige eeuw uitgehakt en is de grootste toeristische trekpleister van South Dakota. Jaarlijks worden dan ook bergbeklimmers ingezet om scheuren in de rotsen te dichten en zo de beelden in topconditie te houden.

Bizons en prairiehonden

South Dakota heeft de nieuwsgierige reiziger echter nog veel meer te bieden. De natuur van deze noordelijk gelegen staat is aantrekkelijk en afwisselend: in het oosten zijn uitgestrekte graanvelden, in het westen reis je door de Black Hills die met prachtige pijnbomen bedekt zijn. De Black Hills worden daarom ook wel ‘een eiland van bomen in een zee van gras’ genoemd.

In de Black Hills ligt ook het Custer State Park, een van de grootste nationale parken van de Verenigde Staten. Er lopen verschillende mooie routes door het park, die je met de auto, fiets of te voet kunt volgen. Onderweg kom je vast een van de grote kuddes bizons tegen, want er leven meer dan 1500 bizons in het park, samen met onder andere prairiehonden, herten, berggeiten en elanden.

Maanlandschap met fossielen

De Badlands in het zuidwesten van South Dakota zijn ronduit overweldigend: dit nationale park lijkt op een maanlandschap met ravijnen, kloven en bergen die door water- en winderosie bizarre vormen hebben gekregen. De extreme temperaturen en gebrek aan water hebben dit gebied zijn naam gegeven. Opvallend is The Wall, een rotsketen van honderd kilometer lang.

De onderste lagen van de rotsen in de Badlands zijn zo’n zeventig miljoen jaar oud, terwijl de bovenste dateren van dertig miljoen jaar geleden. In het park zijn veel fossielen aangetroffen uit het Oligoceen, het tijdperk dat de eerste zoogdieren op aarde rondliepen.

Monument voor Crazy Horse

De prachtige prairies en heuvels van South Dakota werden oorspronkelijk bewoond door Sioux en Cheyenne Indianen. Zij leverden een lange strijd met de Europese kolonisten, onder meer bij het bekend geworden Wounded Knee.

In de Black Hills van South Dakota wordt een monument voor Crazy Horse uitgehouwen in de granieten rotsen. Hij was de leider van de Lokotastam. Het Crazy Horse Memorial wordt 195 meter lang en 172 meter hoog en wordt gefinancierd door giften. Het uithakken gaat daardoor langzaam, maar het hoofd van Crazy Horse is al goed zichtbaar. Een unieke plek om te bezoeken tijdens jouw roadtrip of camperreis door South Dakota!

Reizen naar South Dakota

Logo Doets Reizen Amerika

South Dakota