Vroegboekreizen 2024 Boek nu

Ver weg van de bewoonde wereld, met amper honderd inwoners, en toch het hele jaar door reizigers lokken. Het noordelijkste dorpje van Finland hoeft er weinig moeite voor te doen, want de adembenemende omgeving spreekt voor zich. Je vindt hier niet alleen de hoogste heuvels van het land, maar ook ongerepte wildernis, vrij rondlopende rendierkuddes, kraakheldere meren en uitgestrekte vergezichten. Welkom in Kilpisjärvi, het enige bergresort van Finland!

Spannende legende over een reuzenbruiloft

Een bezoek aan Kilpisjärvi wordt nog specialer als je de legende over het plaatsje kent. Het verhaal gaat dat hier ooit de norse reus Saana woonde, die zou trouwen met het elegante meisje Malla. Maar op hun huwelijksdag zorgden boze heksen, opgezweept door een jaloerse concurrent van Saana, voor de guurste ijswind die je ooit hebt meegemaakt. Saana en Malla bevroren op hun plaats, met de tranen van de rouwende familie als achterblijver, wat resulteerde in het meer dat net als het dorpje Kilpisjärvi heet.

Wandel en vaar naar het mooie drielandenpunt

Het verhaal gaat nog verder, want eeuwen later komen Saana en Malla vrij als de ijsmassa’s smelten. Hun tranen van vreugde vormen samen de Kitsiputous-waterval, bijgenaamd ‘De tranen van Malls’. Het is een van de hoogste watervallen van Finland, en een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Vanuit het dorpje kun je ook de mooiste wandelingen maken, een aanrader is een gecombineerde boot- en wandeltocht naar het drielandenpunt, of een beklimming van de steile berg Saana. Een andere prachtige, meerdaagse trektocht gaat naar de berg Halti.

IJskoude winters en koele zomers

Het klimaat van Kilpisjärvi is subarctisch, met ijskoude winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur in de koudste maand is -13 graden Celsius, in de warmste maand blijft de thermometer steken op 11,7 graden Celsius. In 1985 is hier in februari de laagste temperatuur ooit gemeten, het was destijds -40,8 graden Celsius. 

Doets Reizen advies

Wij hebben op dit moment op onze website geen reizen die naar Kilpisjärvi gaan.

Neem contact met ons op voor meer reismogelijkheden of een volledig op maat gemaakte reis.

Logo Doets Reizen Finland

Kilpisjärvi