Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

Naast de rotsige kust, de prachtige stranden, de bijzondere dorpjes en de historische steden, is waarschijnlijk het meest typerend voor Bretagne dat ze er met man en macht hun eigen taal in ere houden: het Bretons. Dit is een Keltische taal, waar voor ons, Nederlanders, geen touw aan vast te knopen is. Alleen al daarom heeft het een mystieke uitstraling, net als de rest van Bretagne.

Ruwe kust, roze graniet

Een deel van de Bretonse mystiek zit in de grillige kustlijn en de soms weidse stranden, waar je even ‘alleen’ kunt zijn met de natuur. En lekker kunt uitwaaien. Want hoewel de zon er vaak mag schijnen,  wil het in Bretagne ook wel eens spoken. Speciale vermelding verdient de Roze Granietkust tussen de plaatsen Saint Brieux en Morlaix. De intense roze kleur geeft dit kustgebied een betoverend karakter.

Prehistorische raadsels

Niet minder geheimzinnig zijn de talloze menhirs en dolmen rond het plaatsje Carnac. De puntige rotsen (menhirs) kennen we uit de stripverhalen van Asterix, maar de hunebedden (dolmen) stellen zelfs anno 2020 menig wetenschapper voor een raadsel. Want het staat nog steeds niet vast waarom  en hoe ze in het verre verleden gebouwd zijn. Hoe dan ook zijn al die rotsformaties een genot om naar te kijken en wordt op z’n minst je fantasie geprikkeld over hoe bewoners in de prehistorie met deze enorme stenen heen en weer sjouwden.  

De intimiteit van Zuid-Bretagne

In het zuiden van Bretagne vind je twee bijzondere, grotendeels ongerepte gebieden, waar je nog ouderwets – en zonder al teveel bekijks – kunt ronddwalen. Om te beginnen is dat het natuurpark Brière. Een prachtig moerasgebied met traditionele huizen, overal watertjes, wuivend riet en een machtige hoeveelheid mogelijkheden om mooie wandelingen te maken. Vogelliefhebbers huren er een bootje om de enorme rijkdom aan vogelsoorten (onder meer lepelaars, reigers en kiekendieven) te spotten. Niet minder intiem is het schiereiland Rhuys, waar idyllische haventjes, rotskusten en zandstranden zich aan je aanbieden, ook weer in een rustige en sfeervolle omgeving. 

Gezellig Rennes

Een stad die opvallend vriendelijk is voor deze ruige streek is Rennes. Je vindt er leuke bars, goede restaurantjes, sfeervolle binnenplaatsen en magnifieke parken. En al die fijne voorzieningen zijn grotendeels te danken aan het feit dat Rennes een studentenstad is. Als je toch in Rennes bent: vergeet dan niet een bezoek te brengen aan de bekende bloementuinen, zoals in Parc Thubor. Je komt er helemaal tot rust.

Wat zijn hoogtepunten van Bretagne?

Deze westelijke regio van Frankrijk spreekt mensen aan die actief en onderzoekend zijn.

  • Ile de Bréhat (prachtig, idyllisch eiland met ruige natuur en talloze bloementuinen, het beste te bezoeken in lente of zomer, geen gemotoriseerd verkeer)
  • Fougères (hooggelegen, middeleeuws dorp, waar elke straatsteen de sfeer uit die tijd ademt)
  • Finistère (het meest westelijke puntje van Bretagne met zijn pittoreske havens, schitterende baaien, charmante dorpjes en witte stranden)
  • Pointe du Raz (fantastisch uitzichtpunt dat vele schrijvers heeft geïnspireerd, misschien wel het mooist bij een ruige zee)
  • Quimper (cultureel hart van Bretagne, verzamelplek van zangers, dansers, muzikanten en andere straatartiesten, bakermat van Bretons aardewerk dat wereldwijd wordt verzameld en geprezen)
  • Golf van Morbihan (zilte binnenzee met talloze vergezichten en eilandjes, waarvan er zo’n dertig bewoond zijn, heel bijzonder)

Reis naar Bretagne

Logo Doets Reizen Frankrijk

Bretagne