Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Het mooie vissersdorpje Grindavík (rond 2800 inwoners) is één van de weinige plaatsen aan de zuidkust met een haven. De meeste mensen werken in de vis- of schepenindustrie. De Blue Lagoon is de trots en vreugde van het dorp, maar Grindavík zélf is ook een bezoek waard en is omgeven door lavavelden, spleten, kraters en Reizen in Reykjanes 29 ravijnen van klei. House of Culture and Natural Resources, heeft twee tentoonstellingen: Het Saltfish Museum en de Earth Energy Exhibition. Hier krijgt de bezoeker inzicht in de geologie van het land en hoe deskundigen de geologische toekomst op lange termijn zien.

Het Saltfish Museum

Nobelprijswinnaar auteur Halldór Laxness schreef eens: „Als het er op aan komt, draait het leven om gezouten vis”. Het leven in Reykjanes, evenals in vele andere gebieden in IJsland, draaide zeker in de hoogtijdagen van de kabeljauw visserij om gezouten vis. De tentoonstelling in het Saltfish Museum neemt je mee naar een typisch IJslands vissersdorpje uit het einde van de 19e, begin 20e eeuw. Het museum werd in 2002 geopend en je beleeft met al je zintuigen de ontwikkeling van IJsland waar de visindustrie aan de basis stond. Het exporteren van gezouten vis markeert het begin van IJslands welvaart en is een belangrijk onderdeel van de IJslandse geschiedenis. Het museum bevindt zich vlakbij de haven van Grindavík. Nu je weet hoe mensen vroeger hun zomers besteedden in de visverwerking, kun je in de moderne haven zien hoe de vissersschepen tegenwoordig hun vangst van boord halen en sorteren, onder luid gekrijs van de meeuwen. 

De Blue Lagoon

De bekendste plek op Reykjanes is de Blue Lagoon (weg nr. 420). Het is tevens één van de populairste attracties van heel IJsland, met meer dan 400.000 bezoekers per jaar. Net als een iets bescheidener IJslands zwembad is de Blue Lagoon in alle seizoenen en onder alle weersomstandigheden te bezoeken. Het water blijft altijd op een heerlijke temperatuur tussen de 37° en 42° Celsius. In de winter is het contrast tussen het warme water en de koele winterlucht, met sneeuw op de omliggende lavavelden een mystieke ervaring. Laat staan dat u het geluk heeft om vanuit deze luxe positie het noorderlicht aan de hemel te zien verschijnen! In de zomer wordt de blauwe kleur van het water versterkt door 24 uur daglicht per etmaal en, om eerlijk te zijn, de koele zomerlucht maak het baden in de stomende lagune nog steeds aantrekkelijk!

Reis in de buurt van Grindavík

Logo Doets Reizen IJsland

Grindavík