Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Het lijkt misschien of verre bestemmingen patent hebben op hagelwitte stranden, maar niets is minder waar. In het zuiden van Zweden, op slechts achthonderd kilometer rijden van Utrecht, spreid je in de provincie Skåne je handdoekje uit op uitgestrekte zandvlaktes. Met achter je kleurige strandhuisjes en glooiende duinen, en voor je een bruisende branding in een azuurblauwe zee.

Ook fantastisch als je geen Porsche 911 hebt

Wie de serie The Bridge heeft gekeken, met de onverstoorbare Saga Noré in haar Porsche 911, weet het al: het zuiden van Zweden lijkt op de geografische kaart misschien dichtbij, het voelt als een heel andere wereld. Met de zee overal op een steenworp afstand, heuvelachtige landschappen met akkers en wijngaarden, hoge kliffen met duizelingwekkende vergezichten en gigantische bossen vol wandelpaden, lang en kort.

Doe inspiratie op voor een metamorfose van je huis

In Skåne gaat het oergevoel van de natuur hand in hand met een urban lifestyle. In een knus vissersdorpje als Ystad is het niet moeilijk voor te stellen dat je met een teletijdmachine bent teruggeworpen naar de middeleeuwen. Maar in steden als Lund of Malmö, waar zoveel brocante- en designwinkels te vinden zijn dat je genoeg inspiratie kunt opdoen voor een volledige metamorfose van je huis, voel je je meteen een wereldburger. 

Malmö
De derde grootste stad van Zweden kent een werveling van diversiteit met ouderwetse charme en moderne metropool vibes. Gelegen aan de kust is er over het algemeen veel wind, maar met aangename temperaturen een ideale bestemming. Net als Stockholm heeft Malmö een oude binnenstad met geplaveide straten, kleine boetieks rondom Stortorget (oudste plein) en gekleurde houten huizen. Het moderne aspect van de stad is terug te zien in de Turning Torso, het hoogste gebouw in Scandinavië en is ’s werelds eerste “gedraaide” wolkenkrabber. Ook de Öresund-brug, wereldberoemd door de Zweedse serie The Bridge is een indrukwekkend bouwwerk.

Ystad
Een pittoreske stad met pastelkleurige houten huizen en vooral bekend als woonplaats van het fictieve personage Wallander. Sinds de publicatie van de Zweedse schrijver Henning Mankell is Ystad hot en wil men met eigen ogen zien waar het leven van de inspecteur zich afspeelt. Nog nooit een boek gelezen? Geen zorgen, Ystad heeft voldoende andere hoogtepunten om te ontdekken. 

Het kan vriezen en het kan dooien
Skåne heeft een klimaat dat helemaal niet zo veel verschilt van Nederland: zonnetje, beetje regen, soms wat warmer of kouder, maar zelden extreem. De maanden mei tot en met september zijn over het algemeen relatief zacht en droog, in de winter kan er prima worden gewintersport.

Glooiende heuvels & witte stranden
Skåne wordt gekenmerkt door glooiende heuvels bedekt met gele bloemen, prachtige kastelen, ruige kusten en uitgestrekte wouden. Wij hebben de mooiste natuurgebieden van Zuid Zweden voor je op een rij gezet. 

Söderåsen National Park
Voor wandelliefhebbers is dit 150 miljoen jaar oude natuurpark een waar paradijs. Het is wild en lieflijk tegelijkertijd en kent een heuse legende. De natuur zou hier tot stand zijn gekomen met behulp van reuzen. Of de mythe nu klopt of niet, je zult versteld staan van de woeste natuur en schitterende uitzichten. 

Kullaberg
Dit natuurreservaat ligt op het eiland Ven en staat bekent om haar steile rotsen, diepe kliffen en mysterieuze grotten. 

Stenshuvud
Er zijn maar weinig nationale parken waar je kunt relaxen op het strand en spectaculaire landschappen kunt ontdekken. Stenshuvud ligt in Österlen en is een perfecte mix van zanderige heide en een adembenemende kustlijn. Al wandelend of per fiets kun je dit gebied goed verkennen. 

Smygehuk
De oude vuurtoren staat op het meest zuidelijke punt van Zweden en wordt omringd door eindeloze heide en rotsstranden. Köpmansmagasinet was de plek waar gesmokkelde waren binnenkwamen die waren geconfisqueerd in tijden van de oorlogen van Napoleon.  

Vattenriket
Vattenriket is een divers wetland met een grote variatie aan dieren, planten en bomen. Een uniek gebied met voetgangersbruggen die je langs verstopte plekken vol flora en fauna leidt. 

Zweedse Stonehenge
Net buiten Ystad doemt op de heuvels een raadselachtig verschijnsel op, Ales Stenar. Op de klif, uitkijkend over de zee staat het grootste Viking monument van Zweden met 59 keien. Tot op heden weten onderzoekers nog steeds niet de exacte reden van deze Zweedse variant van Stonehenge. Een deel van de archeologen denkt dat de keien als grafmonument dienen terwijl andere onderzoekers pleiten dat de stenen als astronomische klok hebben gefungeerd. Wellicht zal dit mysterie nooit worden opgelost. 

Trek je wandelschoenen aan
Met ruim 1100 kilometer aan wandelroutes is Zuid Zweden de ideale bestemming voor de echte wandelfanaat. De meest bekende route is Skåneleden die in vijf delen is verdeeld. Al wandelend kom je langs ruige kusten, witte zandstranden, glooiende heuvels bedekt met gele bloemen en dichte bossen. Waar je ook in Skåne verblijft, er is altijd een deel van deze mooie route te bewandelden. 

Ven, een verborgen parel
Het Zweedse eiland Ven lig op de grens met Denenmarken en mag je tijdens jouw vakantie in Zuid Zweden zeker niet overslaan. Op een kleine 50 kilometer ten noorden van Malmö stap je op de veerboot die je in korte tijd naar het 4.5 kilometer lange eiland brengt. De gele fiets is hét ideale vervoersmiddel om het eiland te verkennen. Wanneer je over het eiland fietst krijg je het gevoel dat je terug in de tijd bent gestapt met idyllische gekleurde houten huizen, de gezellige ijskramen en openluchtcafés, de ijsfabriek, galerieën en lokale whisky stokerij. Deze verborgen parel heeft het allemaal. De echte trekpleister is het Tycho-Brahe-Museum met het slot Uranienborg en het observatorium Stjerneborg. De sterrenwacht werd in de 16e eeuw gebouwd door de Deense Astronoom Tycho Brahe. Het observatorium is een echte belevenis, waarbij je met kleine groepen naar de koepelvormige sterrenwacht gaat en terecht komt in een onderaardse 3D belevenis van de ruïnes. 

Bestemming in Skåne

Reis naar Skåne

Logo Doets Reizen Zweden

Skåne