Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Top 5 watervallen in IJsland

18 augustus 2016 door Melvin Malepaard

Mijn top 5 watervallen op IJsland.

Een veel genoemde reden om IJsland te bezoeken zijn de vele watervallen die je werkelijk overal in het land tegenkomt. Sommige watervallen liggen vlak naast de weg en sommige zijn te bezichtigen na het maken van een (korte) wandeling. Als de zon schijnt zijn ze vaak extra mooi doordat het water het licht breekt en er prachtige regenbogen ontstaan. De naam van de meeste watervallen in IJsland eindigt met de lettergreep -foss (IJslands voor ‘waterval’. Dat maakt de plaatsaanduiding makkelijk te herkennen op de landkaart of bordjes. Tijdens mijn reis door IJsland werd ik overspoeld door de prachtige natuur en de vele watervallen. Ik heb daarom een top 5 samengesteld met mijn persoonlijke favoriete watervallen.  

1: Skógafoss

Een duizelingwekkende vierenzestig meter hoge waterval! Creatieve fotografen hebben hier al talloze mooie plaatjes geschoten. De rotsen langs de waterval zijn bedekt met felgroen mos en de rivieroever bestaat voor een groot deel uit zwart ‘zand’ als gevolg van vulkaanuitbarstingen. Met groot geweld klettert het water naar beneden. Wij hadden het geluk dat er zelfs een dubbele regenboog te zien was! Voor een compleet andere kijk op de waterval ga je via het trappetje de berg op! Wij hadden zonnig weer en konden in de verte de Eyjafjallajökull zien. Deze vulkaan werd wereldberoemd door de aswolk die in 2010 wereldwijd vliegtuigen aan de grond hield. 

Skógafoss - IJsland - Doets Reizen

2: Seljalandsfoss

Ik twijfel of deze waterval eigenlijk niet op plek 1 hoort want een tweede plek is eigenlijk niet terecht. Het unieke aan deze waterval is dat je via een wandelpad áchter de waterval kunt komen. Het lijkt iets op een grot met daarvoor een waterval van kolkend water. Het water is zo enorm wild dat het lijkt alsof er een vliegtuig over je heen raast. Spectaculair! De waterval is niet breed, maar met een hoogte van 60 meter heel indrukwekkend. Door de nevel van de waterval is de omgeving felgroen van kleur. Mos laat zich in deze omstandigheden natuurlijk graag zien.

Seljalandsfoss - IJsland - Doets Reizen

3: Dettifoss

De meest machtige waterval van Europa! Met zo’n introductie kan het niet anders dat dit de koning der watervallen is. En dat is ie ook! De Dettifoss is een waterval in het noordoosten van IJsland en 44 meter hoog en een duizelingwekkende 100 meter breed! De waterval wordt gevoed door de gletsjerwater rivier Jökulsá á Fjöllum, die vanaf de vulkaan Vatnajökull komt. Maar liefst 2 kraakheldere regenbogen zorgden voor de kers op de taart!  Vlakbij Dettifoss liggen de Hafragilfoss en de Selfoss watervallen welke je prima kunt combineren tijdens je bezoek.

4: Goðafoss

Alweer een topper binnen deze Top 5! De Goðafoss (de ð spreek je uit al een d) heeft een boeiend verhaal. Deze hoefijzervormige waterval wordt gevoed door het ijskoude water uit de Skjáljandi Fljót rivier, die helemaal aan het begin van de Vatnajökull gletsjer ontstaat. Rotsformaties onderbreken het neervallende water en verdelen het in een vrij symmetrische serie van volle en kleine watervalletjes. De kloof is enorm diep en uitgeslepen in een meer dan 7000 jaar oud lavaveld.

Goðafoss Waterval - IJsland - Doets Reizen

5: Gullfoss

De drukbezochtste waterval, maar laat dit je niet afschrikken want er is een goede reden voor de populariteit van deze waterval. De ‘Gouden Waterval’ wordt gevoed door gletsjerrivier Hvítá. De waterval maakt deel uit van de Golden Circle tours die je vanuit Reykjavik kunt ondernemen. Deze route gaat langs alle toeristische hoogtepunten rondom de IJslandse hoofdstad. De Gouden Waterval dankt zijn naam aan het in de late middagzon geel kleurende troebele gletsjerwater. ((Let op in de blog Golden Circle wordt de naam toegeschreven aan de regenbogen.

Gullfoss Waterval - Golden Circle - IJsland - Doets Reizen

Fall in Love with Iceland

Wil je zelf verliefd worden op de magische watervallen van IJsland? De meeste zijn heel eenvoudig te bezoeken via dagexcursies vanuit Reykjavik. Ben je meer van het type globetrotter en ga je liever zelf op avontuur uit? Boek dan via Doets Reizen een huurauto en laat je adviseren over de beste accommodatie mogelijkheden. Let op: IJsland is enorm populair met een kleine hotelcapaciteit. Daarom is het af te raden om op de bonnefooi te reizen.

Tip: het voordeel van individueel reizen per huurauto is dat je de grote touringcar bussen vol met toeristen voor kunt zijn. Wij konden in veel gevallen zonder mensen om ons heen genieten van de mooiste watervallen op het eiland.

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook