Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Water en vuur in Zuid-IJsland

18 augustus 2016 door Sabine van der Kolff

Het contrast van witte gletsjers die de vulkanen bedekken in het binnenland, het zwarte gesteente wat daaruit voortvloeit en dat eruitziet als een zwart maanlandschap en de blauwe zee met heftige witte schuimkloppen op de golfen…. Ik kan volmondig zeggen dat het zuiden van IJsland de meest fascinerende landschappen heeft die ik ooit heb gezien. Daarnaast moet je beseffen dat onder de enorme ijsvelden die je ziet eeuwenoude vulkanen liggen met daarin diep in de aarde het borrelend lava. IJsland heeft echt een fascinerend landschap. 

Terwijl ik in een huurauto over de ringweg 1 reed, besefte ik hoe onder de enorme ijsvelden eeuwenoude vulkanen liggen waarin, diep in de aarde de lava borrelt. En prompt reed ik langs de beroemdste en meest tong-brekende vulkaan van IJsland: de Eyjafjallajökull. Bizar om te zien dat de top van de vulkaan zo dicht bij de ringweg ligt en dus ook echt middenin de bewoonde wereld! Bij het bezoekerscentrum kun je een goede indruk krijgen van de grootte van de uitbarsting van enkele jaren gelegen.

Verder rijdend op de ringweg 1 kwam ik langs een van de mooiste watervallen van dit gebied, de Seljalandsfoss watervallen. Een prachtige, smal exemplaar waarbij je ook direct achter de waterval kunt komen via een wandelpad. Het geluid van deze enorme waterval is oorverdovend en na een paar minuten besefte ik me pas dat het vliegtuig wat ik dacht te horen gewoon het geluid van de waterval zelf was.


Een paar kilometer verderop vind je zo mogelijk nog een mooiere waterval! De veel gefotografeerde Skogafoss. Deze enorme, brede waterval valt langs de kliffen loodrecht naar beneden. Het mooie is dat je hem van onder naar boven kunt bekijken door de trap die aan de zijkant is gemaakt. Kijk ook uit naar de omgeving, want er nesten op de kliffen veel bijzondere vogels, zo ontdekten wij!

Volgend hoogtepunt in Zuid-IJsland zijn de enorme gletsjertongen. Op veel plaatsen in IJsland kun je namelijk gletsjers van dichtbij bekijken. De gletsjers zijn hier ook nog eens wonderschoon. Door de vele vulkaanuitbarsting worden ze regelmatig bedekt met een zwarte laag lava. Dit zwarte poeder blijft in de gletsjer zitten en door de beweging van de gletsjers vormen zich verschillende zwarte lagen in de gletsjers. Wit helder ijs vermengt zich met zwarte lava waardoor het lijkt alsof de gletsjers vol getekend is met zwarte pen. Een prachtig kunstig gezicht.


Tijdens mijn reis maakte ik ook een hike op de Solheimajokull gletsjer. Onder begeleiding van een gids loop je met speciaal schoeisel de gletsjer op. Een ervaring om nooit te vergeten! Eindpunt van deze reisdag is Vik. Het bekendste plaatsje aan de zuidkust van IJsland, vooral door het Black Sand Beach. Dit prachtige zwarte strand met enorme zwarte kliffen waar je veel puffins en ander gevogelte kunt spotten, mag je niet missen!

Dit zuidelijke gebied van IJsland heeft echt iets magisch. De enorme ijsvelden en gletsjertongen aan de ene kant, en de zwarte stranden aan de andere kant. Je zou elk moment een Vikingschip verwachten dat aanmeert op het zwarte strand. Ook al verblijf je maar enkele dagen in Reykjavik, bijvoorbeeld als citytrip, een excursie aan de South Shore is echt wonderschoon en biedt hoogtepunt na hoogtepunt. 

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook