Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!
Overzicht

Make it or Break it in NYC

27 januari 2016 door Elske Doets

Make it or Break it in New York City - by Elske Doets

Tijdens mijn laatste reis naar New York werd ik geconfronteerd met de grote tegenstellingen in deze stad. Zo bezochten wij weer een Jazz concert in Jazz at Lincoln Center, in het Time Warner Center. De Apple Room, waar het concert wordt opgevoerd, is alleen al op akoestiek gebied heel bijzonder. Maar nog specialer is het decor, de achtergrond van het theater. Deze is van glas en je kijkt tijdens het concert naar Central Park, het karakteristieke Sherry-Netherland Building, The Pierre Hotel en het verkeer op Central Park South. Deze keer traden twee prachtige zwoele Brazilian Voices op. Ze waren experimenteler dan de klassieke Jazz die de New Yorkers hier gewend zijn. Een groot aantal toeschouwers stond tijdens het concert op, trok een jas aan en maakte zich uit de voeten. Wij vonden het buitengewoon onbeleefd. Maar er is wat de New Yorkers betreft geen tijd te verspillen. Make it, or Break it. De extremen die je hier tegenkomt zijn enorm.

New York City - Doets Reizen

Op zondag liepen we naar het Plaza Hotel, waar we koffie dronken (espresso kost US$ 10,-). Diverse dames van begin dertig kwamen, gehuld in bontjassen en bijpassende Louboutin laarzen, met hun baby’s in een luxe Bugaboo, hier brunchen. Een hoop uiterlijk vertoon! Vervolgens hopten we in de bus naar Harlem, om hier een Jazzwandeling te maken met een lokale gids. Harlem is volgens haar tegenwoordig behoorlijk upcoming. Zo zijn de Brownstone huizen in twintig jaar tijd van US$ 33.000 naar US$ 1-1,5 miljoen gestegen. Wij moesten wel even schakelen. Zo’n huis is voor onze begrippen duur, maar je schrikt je een hoedje van haar rommel en ouderdom. Zo’n zelfde stulpje kost in Chelsea US$ 15,-miljoen, en in de Upper East Side zo’n slordige US$ 45,- miljoen per stuk. Eerlijk is eerlijk: de architectuur is prachtig in Harlem, maar rijk is het nog niet. Wij bezochten een jazzconcert, thuis bij de negentigjarige Elaine. Zij speelde in haar jeugd met jazz-grootheden. Nu begeleidt ze jonge, opkomende musici. Het was een zeer authentieke belevenis, na de chique Jazz at Lincoln Center. Het huis van Elaine was namelijk even krakerig als zijzelf.

Harlem - New York - Doets Reizen

Ik kom vijf keer per jaar in de USA, en toch verbaas ik mij iedere keer over de overlevingsdrang, en het recht van de sterkste, dat hier gewaardeerd wordt. Dit heeft zo zijn mindere kanten, maar het is voor mij juist de grote aantrekkingskracht van de USA. NYC is hier wel de ultieme belichaming van.

New York blijft inspireren en verbazen. Ditmaal reisde ik samen met mijn vader, Jan Doets, naar NYC. Hij is de oprichter van . Ik heb het stokje dertien jaar geleden van hem overgenomen. 

Bekijk hier onze New York Stedentrips

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook